TASR / Rafal Trzaskowski
StoryEditor

Poľská verejnoprávna televízia sa snaží zdiskreditovať prezidentovho rivala. Poliaci hovoria o praktikách z komunizmu

11.06.2020, 10:10
Autor:
TASRTASR
V poslednom čase aj ďalšie verejnoprávne médiá vyzdvihujú úspechy vládnej strany PiS a kritizujú politických odporcov.

Poľská verejnoprávna televízia TVP čelila v stredu ostrej kritike za negatívne informovanie o hlavnom opozičnom kandidátovi v prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať 28. júna. Dozorné organizácie televíziu obviňujú, že sa uchyľuje k antisemitským a rasistickým frázam, informovala agentúra AP.

Primátor hlavného mesta Varšava Rafal Trzaskowski je hlavným opozičným kandidátom a kľúčovým súperom úradujúceho pravicovo-populistického prezidenta Andrzeja Dudu. Duda je zase dôležitým spojencom vládnej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Verejnoprávna televízia TVP vykreslila v utorok Trzaskowského vo svojom takmer sedemminútovom spravodajskom príspevku ako človeka, ktorý bude v prípade volebného víťazstva slúžiť záujmom "mocnej zahraničnej loby", a nie Poliakom.

Propaganda z komunistickej éry

TVP je financovaná z peňazí daňových poplatníkov a vyžaduje sa od nej politická nestrannosť. V poslednom čase však táto televízia aj ďalšie verejnoprávne médiá vyzdvihujú predovšetkým úspechy vládnej, nacionalistickej strany PiS a kritizujú politických odporcov, upozorňuje agentúra AP.

Mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc (RSF), ktorá obhajuje slobodu tlače a médií, označila poľské verejnoprávne médiá za "hlásnu trúbu vládnej propagandy". Starší Poliaci kritickí voči terajšej vláde zase často prirovnávajú súčasné praktiky k propagande z komunistickej éry.

Utorkový príspevok TVP nasledoval po prvej časti večerného spravodajstva, v ktorej dominovali pozitívne informácie o Dudovi. Ten sa v prezidentských voľbách, odložených na koniec júna z dôvodu pandémie koronavírusu, uchádza o znovuzvolenie.

Duda bude mať deväť protikandidátov, avšak práve z Trzaskowského sa stal jeho hlavný rival a odporca, píše AP. Aj prieskumy verejnej mienky predpovedajú, že v druhom kole prezidentských volieb, ktoré sa bude konať 12. júla, bude súperiť práve táto dvojica kandidátov.

Utečenci, kresťanské hodnoty a tradičná rodina

Spravodajský príspevok verejnoprávnej TVP poukázal napríklad aj na to, že Trzaskowski, ktorý je členom centristickej a proeurópskej strany Občianska platforma (PO), predstavoval v roku 2015 Poľsko ako krajinu, ktorá je ochotná prijať 7000 utečencov. Takýto krok však zvrátila protiprisťahovalecká strana PiS, keď sa v roku 2015 dostala k moci.

Televízia odvysielala aj zábery z miest západných krajín, na ktorých sa ľudia tmavej pleti podieľajú na násilných výtržnostiach. Stanica dodala, že toto prinesie Poľsku Trzaskowského politika.

Minulý týždeň zase TVP vykreslila Trzaskowského, katolíka, ako človeka s protikresťanskými hodnotami.

Ako primátor Varšavy podporuje Trzaskowski práva LGBT ľudí a preto ho konzervatívna vládna strana PiS označuje za hrozbu pre tradičnú rodinu v Poľsku, pripomína AP.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 20:36