StoryEditor

TV Joj odvysielala nahrávku so skorumpovaným advokátom. Prípad prešetrí NAKA aj advokátska komora

16.06.2020, 15:10
Autor:
hrnhrn
Televízia získala nahrávku klienta s advokátom, ktorý za desiatky tisíc eur ovplyvňuje rozhodnutia sudcov.

Televízia JOJ pred dvoma dňami uverejnila na svojom spravodajskom portáli noviny.sk reportáž o ovplyvňovaní sudcov jedným nemenovaným bratislavským advokátom.

Televízia získala nahrávku, ktorá má zaznamenávať rozhovor advokáta so svojím klientom. Za svoje služby požaduje advokát 72-tisíc eur vopred a sľubuje, že dokáže ovplyvniť sudcov tak, aby sa klient vyhral citlivý súdny spory o dieťa.

Televízia meno advokáta zatiaľ nezverejnila a obsah nahrávky preveruje s tým, že hlas je podobný advokátovi, ktorý vystupuje v už medializovaných sporných prípadoch, o ktorom nedávno zverejnila informácie aj Nadácia Zastavme korupciu.

„Nahrávka odkrýva spôsob, akým konkrétny bratislavský advokát údajne dokáže v spore rodičov o dieťa zabezpečiť, aby dieťa dostal rodič, ktorý mu dá 72 tisíc eur. Ak mu klient dá "keš" a bez faktúry, odráta mu 12 tisíc ako DPH,“ uvádza v reportáži TV Joj.

"Čím skôr si to rozmyslite, lebo tento model vie priniesť svoje ovocie. Nie ste prvá," hovorí hlas v nahrávke. Advokát tvrdí, že peniaze potrebuje pre svojho prostredníka. "On je právnik a bývalý sudca. No, aby to malo zmysel, tak by to malo byť okolo 50 – 55 - 60. Myslím si, že 60 by bola tá horná hranica, keď si viem predstaviť, že áno, teraz je vyzbrojený tak, že pôjde naplno," pokračuje hlas na nahrávke.

Na nahrávke je zachytený spôsob, ako advokát údajne pracuje. „Rozprával som s jedným kolegom, ktorý tam prostredie dôverne pozná. Povedal mi, že je potrebné nájsť toho, kto vie ísť za sudcami krajského súdu. Jedného takého človeka tam máme. Trochu to bude trvať. Tam treba zmeniť mentálne nastavenie jedného najdôležitejšieho človeka. A to je predseda," vysvetľuje advokát klientovi, ako funguje korupčné konanie.

Podľa reportáže má nahrávku k dispozícii aj Národná kriminálna agentúra (NAKA), ktorá začala preverovať jej obsah. "Vyšetrovateľ NAKA postupuje podľa Trestného poriadku a vo veci 4. mája začal trestné stíhanie pre zločin prijímania úplatku a pre prečin podplácania," uviedol policajný hovorca NAKA Michal Slivka.

Podľa špecialistu na trestné právo a vyšetrovanie Jaroslava Ivora musí polícia preveriť, ako nahrávka vznikla. "Ale mňa osobne vyrušuje ten spôsob jednania advokáta s tým potenciálnym klientom, kde mu úplne otvorene naznačuje, že musí vykonať určité protiprávne konania a že tie protiprávne konania sú jedinou možnou cestou k dosiahnutiu výsledku, o ktorý sa klient usiluje. Takéto vplývanie na konanie súdu alebo určitých kompetentých orgánov by sa mohlo javiť ako nepriama korupcia," hovorí v reportáži Ivor.

K vyjadreniu k obsahu nahrávky TV Joj osloví aj advokátsku spoločnosť, ktorú konkrétny klient chcel požiadať o právnu pomoc. "Tejto téme sa dlhodobo venujeme. Informácie získavame z viacerých strán, čoho výsledkom je odvysielaná reportáž, nasledovať budú aj ďalšie," uviedla hovorkyňa TV Joj Lucia Kulihová.

Pre závažnosť obsahu nahrávky a konania uvedeného advokáta s prepisom nahrávky oboznámila aj Slovenskú advokátsku komoru. Komora vo svojom stanovisku uviedla, že konanie, aké naznačuje reportáž a v ňom uverejnená nahrávka telefonátu, je neprijateľné u každej osoby a v prípade advokáta je aj v rozpore s etikou výkonu advokátskeho povolania.

Konanie advokáta preverí Revízna komisia advokátskej komory, ktorá prešetruje všetky podozrenia z porušenia advokátskych predpisov a etiky advokátov, o ktorých sa dozvie. „Komisia môže dať návrh na disciplinárne konanie voči advokátovi, nemá však vyšetrovaciu právomoc, teda nevie aktívne získavať a preverovať dôkazy,“ uviedla v stanovisku Slovenskej advokátskej komory jej hovorkyňa Alexandra Donevová.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 22:49