Dreamstime
StoryEditor

Zrušenie jednorazových odmien pre autorov ohrozí domácu produkciu

16.02.2022, 15:20
Autor:
hrnhrn
V súvislosti s navrhovanou novelou autorského zákona na to upozorňuje Asociácia televíznych vysielateľov Slovenska.

Zrušenie jednorazových odmien pre autorov prinesie problémy nielen vysielateľom a vydavateľom, ale aj samotným autorom. V súvislosti s navrhovanou novelou autorského zákona na to upozorňuje Asociácia televíznych vysielateľov Slovenska (ATVS) s tým, že zmena legislatívy spôsobí problém pri vyrovnaní autorských práv, čo ohrozí domáce produkcie a, naopak, prinúti vysielateľov obracať sa k tým zahraničným.

K autorskému zákonu už v rámci medzirezortného pripomienkového konania malo výhrady autorské združenie LITA. Na rozdiel od ATVS kritizovalo to, že novela konzervuje systém jednorazového odmeňovania autorov a nezohľadňuje okrem invencie pri tvorbe aj úspešnosť diela, ktorú by predstavovala odmena za ďalšie jeho šírenie. 

ATVS argumentuje tým, že vyplatenie jednorazovej odmeny umožňuje vysielateľom poskytnúť autorovi/umelcovi celý honorár za vytvorenie a opakované použitie diela vopred, bez ohľadu na neúspech diela a jeho stratu. „V  prípade, že nastane schválenie zákona v znení zakazujúcom jednorazové odmeny, budeme nútení prestať míňať tieto zdroje na slovenskú tvorbu, pretože tá nebude mať riadne vyrovnané autorské práva, a financie na tieto účely budeme musieť presunúť na nákup zahraničnej, no riadne vyrovnanej tvorby,“ uviedli súkromní vysielatelia vo vyhlásení.

Upozornili zároveň na to, že zrušenie jednorazových odmien nevytvorí žiadne nové zdroje financií na trhu. „Spôsobí len administratívne náročnejší proces, byrokraciu a prerozdelenie rovnakej sumy do viacerých častí. Tento nárast administratívy z nich ešte ukrojí ďalšie čiastky,“ dodali.

Stanovisko ATVS prinášame v plnom znení: 

Zrušenie jednorazových odmien nie je riešenie. Takýto postup spôsobí len prerozdelenie dnešného objemu zdrojov na viac častí a ich výrazné rozdelenie v dlhšom časovom úseku s dodatočnými administratívnymi nákladmi.

Ako súkromní vysielatelia na Slovensku financujeme výrobu programov primárne sami – bez podpory štátu. Rovnako tak sami znášame riziko neúspechu programu.

Slovenskí súkromní vysielatelia ročne investujú do lokálnej produkcie viac ako 100 miliónov eur. Vďaka vlastnému financovaniu vytvárame a udržiavame priamo a nepriamo viac ako 5000 pracovných miest, čím zabezpečujeme chod kreatívneho priemyslu.

V prípade, že nastane schválenie zákona v znení zakazujúcom jednorazové odmeny, budeme nútení prestať míňať tieto zdroje na slovenskú tvorbu, pretože tá nebude mať riadne vysporiadané autorské práva. To znamená, že 100 miliónov eur budeme musieť presunúť na nákup zahraničnej, no riadne vysporiadanej tvorby.

Lokálna hraná tvorba je pritom dôležitou súčasťou identity a slovenskej kultúry. Hrané programy sú vysokokvalitné produkcie s dlhodobou hodnotou, ktoré sú plánované na použitie v horizonte desaťročia alebo dlhšie, preto si producenti musia zabezpečiť adekvátne dlhodobé práva. Jednorazové odmeny nám v súčasnosti umožňujú poskytnúť autorovi/umelcovi celý honorár za vytvorenie a opakované použitie diela vopred, naraz na dané obdobie použitia a bez ohľadu na neúspech diela a jeho stratu.

Zrušenie jednorazových odmien nevytvorí žiadne nové zdroje financií na trhu. Spôsobí len administratívne náročnejší proces, byrokraciu a prerozdelenie rovnakej sumy do viacerých častí. Tento nárast administratívy z nich ešte ukrojí ďalšie čiastky.

Zrušením jednorazových odmien sa zároveň prenesie riziko neúspechu sledovanosti programu z producenta na všetky profesie. Je potrebné si uvedomiť, že pracujeme v silnom konkurenčnom európskom trhu. Preto oproti súčasne nastaveným podmienkam, tak bude tento následok vo finále pociťovať aj autor/umelec.

Uvedená zmena teda priamo ohrozí domáce produkcie a vytvorí cestu zabezpečovania produkcie cez zahraničie.

01 - Modified: 2022-02-17 06:53:56 - Feat.: - Title: Konflikt dvoch táborov: férové odmeňovanie vs. vysporiadanie autorských práv 02 - Modified: 2022-02-01 14:29:18 - Feat.: - Title: Ak prejde autorský zákon, tvorcovia chcú požiadať prezidentku o vetovanie 03 - Modified: 2021-11-04 16:41:47 - Feat.: - Title: Novela autorského zákona reaguje na nové metódy retransmisie 04 - Modified: 2021-10-07 08:10:08 - Feat.: - Title: Predložený návrh novely autorského zákona zhoršuje podmienky tvorcov
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 18:40