Facebook
StoryEditor

Facebook, WhatsApp a Telegram nedajú údaje používateľov v Hongkongu

07.07.2020, 09:10
Autor:
(čtk)(čtk)
Chcú počkať na posúdenie zákona, vrátane dopadov v oblasti ľudských práv.

Prevádzkovatelia sociálnych či komunikačných sietí Facebook, WhatsApp a Telegram dali najavo, že odmietnu splniť požiadavku čínskych úradov, aby im poskytli dáta svojich používateľov v Hongkongu. Tieto webové platformy naznačili, že zvažujú vplyv kontroverzného nového bezpečnostného zákona, ktorý pre autonómnu oblasť Hongkongu 30. júna schválil Peking.

Ostro kritizovaný zákon definuje štyri trestné činy, pri ktorých sa bude uplatňovať. Má ísť o separatistické, podvratné a teroristické aktivity a spoluprácu s cudzími silami s cieľom ohroziť národnú bezpečnosť. Právny akt podľa kritikov znamená koniec princípu "jedna krajina, dva systémy", ktorým Čína Hongkongu pri prevzatí od Británie v roku 1997 zaručila určité slobody a práva.

Facebook a jeho aplikácia pre zasielanie správ WhatsApp dnes v samostatných vyhláseniach uviedli, že nebudú zvažovať požiadavky čínskej vlády na poskytovanie dát svojich používateľov v Hongkongu. Chcú počkať na posúdenie zákona, vrátane dopadov v oblasti ľudských práv, a na konzultácie s medzinárodnými odborníkmi na problematiku ľudských práv.

Sporný čínsky právny predpis kriminalizuje niektoré prodemokratické heslá, ako napríklad "Osloboď Hongkong, revolúcia našej doby!", ktoré majú podľa hongkonskej vlády separatistický význam. Kvôli tomuto sloganu je tiež už súdený prvý človek. Dvadsaťtriročný muž s takým transparentom pri protestu narazil na motocykli do policajtov. Súd previnilcovi na základe nového zákona odmietol umožniť prepustenie na kauciu, mladík tak musí vo väzbe čakať na ďalšie rokovania súdu, ktoré bolo stanovené až na 6. októbra.

Podobne ako Facebook a WhatsApp sa rozhodol postupovať aj Telegram. Jeho hovorca Mike Ravdonikas podľa agentúry AP vyhlásil, že Telegram si je vedomý "dôležitosti ochrany práva na súkromie svojich používateľov v Hongkongu". Táto claudová služba pre rýchlu a zabezpečenú komunikáciu sa v autonómnej oblasti široko využíva na odovzdávanie správ a informácií na podporu demokracie.

"Telegram v minulosti nikdy nezdieľal žiadne dáta s hongkongskými úradmi a nemá v úmysle sa zaoberať žiadosťami o údaje, ktoré sa týkajú jeho používateľov v Hongkongu, kým sa nedosiahne medzinárodná zhoda ohľadom pokračujúcich zmien v tomto meste," zdôraznil Ravdonikas.

Sociálne platformy, ako je facebook, Instagram, Twitter a WhatsApp, zatiaľ v Hongkongu pôsobia slobodne. Na ostatnom území pevninskej Číny sú však blokované.

01 - Modified: 2020-06-30 13:02:47 - Feat.: 0 - Title: India kvôli pohraničnej kríze zakázala desiatky čínskych aplikácií
01 - Modified: 2024-03-05 11:29:30 - Feat.: - Title: Jakub Goda: Cenzúra na internete? Naopak, máme extrémne široký priestor na prejavenie názoru 02 - Modified: 2024-03-04 14:22:09 - Feat.: - Title: Sociálne médiá ako hnacia sila ekonomického rastu a konzumu 03 - Modified: 2024-01-19 10:08:41 - Feat.: - Title: TikTok je doménou mladých, Facebook patrí staršej generácii a YouTube sledujú všetci 04 - Modified: 2024-02-09 08:00:00 - Feat.: - Title: ADMA názor: Ktoré trendy treba sledovať a na ktoré zabudnúť? 05 - Modified: 2024-02-15 10:45:13 - Feat.: - Title: František Štrupl z Google: Zákazník sa dnes správa ako produktový detektív
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 01:15