StoryEditor

Poľského prezidenta nachytali ruskí YouTuberi, predstierali šéfa OSN

15.07.2020, 14:20
Autor:
ČTKČTK
Dvojica ruských YouTuberov si za terč svojich vtipov vybrala už niekoľko svetových politikov.

Poľský konzervatívny prezident Andrzej Duda prijal gratulácie k svojmu nedeľnému znovuzvoleniu od generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, ktorého pri telefonáte v angličtine tiež uisťoval, že nediskriminuje príslušníkov sexuálnych menšín. Nehovoril však so skutočným šéfom OSN, ale s dvojicou ruských YouTuberov, ktorí si za terč svojich vtipov vybrali už niekoľko politikov. Autenticitu nahrávky potvrdila poľská prezidentská kancelária.

Duda v rozhovore hovoril o situácii okolo koronavírusu v Poľsku, ktorá je podľa neho pod kontrolou. Nákaza sa vraj do jeho krajiny mohla dostať z Ukrajiny. "U nás je veľa ľudí z Ukrajiny," vysvetľuje. Údajný Guterres tiež prezidentovi povedal, že niekdajší poľský premiér a bývalý šéf Európskej rady Donald Tusk mu dal žubrówku, pálenku voňajúcu po tráve rastúce v Bialowiežskom národnom parku. Uviedol tiež, že sa mu Tusk zveril s obavami, že Duda bude diskriminovať príslušníkov sexuálnych menšín.

"Excelencia, ja ich nediskriminujem, mám obrovskú úctu voči každému človeku," obhajuje sa Duda, ktorý svoju volebnú kampaň do značnej miery založil na vymedzovaní sa voči stúpencom hnutia za lepšie právne postavenie lesieb, gayov, bisexuálov a transsexuálov. "Neviem, prečo si kvôli tomu robil také starosti, možno je jedným z nich," reaguje so smiechom jeden z ruských vtipálkov. "On ma nemá rád, je mi ľúto," odpovedá na to Duda, ktorého vo voľbách podporovala vládnuca národno-konzervatívna strana Právo a spravodlivosť. Tusk je členom proeurópskej Občianskej platformy, najväčšieho opozičného zoskupenia v Poľsku.

Domnelý Guterres tiež pripomenie Dudovi spory Poľska s ruským prezidentom Vladimírom Putinom. "Máme diskusiu o histórii s pánom Putinom, obvinil nás z toho, že sme vyvolali druhú svetovú vojnu," objasňuje Duda. Vzťahy Poľska a Ruska sú na bode mrazu kvôli sporu o úlohe oboch krajín na začiatku druhej svetovej vojny.

Poľské ministerstvo, ktoré má na starosti koordináciu spravodajských služieb, má teraz podľa rozhlasovej stanice RMF FM zistiť hlavne to, ako je možné, že sa "náhodným ľuďom podarilo spojiť s prezidentom" a aké mali autori nahrávky vlastne zámery.

Obeťou žartíkov ruských komikov Alexeja Stoljarova a Vladimira Kuznecova sa v minulosti stal napríklad severomakedonský premiér Zoran Zaev, bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko aj jeho nástupca Volodymyr Zelenskyj alebo súčasný britský premiér Boris Johnson ešte vo funkcii ministra zahraničia. To, ako ľahko sa im darí získať spojenie s vedúcimi svetovými politikmi, budí u mnohých ľudí podozrenie, že Stoljarov s Kuznecov spolupracujú s ruskými tajnými službami. Obaja to však popierajú, píšu poľské médiá.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 20:57