StoryEditor

Jaroslav Rezník: Prioritou RTVS je vyriešiť financovanie

06.08.2020, 09:50
V hre je opäť otázka zvýšenia koncesionárskych poplatkov.

V ostatných dňoch sa v súvislosti s RTVS hovorí o nastavení financovania verejnoprávnej inštitúcie. Do popredia sa opäť dostala otázka zvýšenia koncesií. Na túto tému aj o posledných personálnych zmenách a najbližších prioritách hovorí Jaroslav Rezník, generálny riaditeľ RTVS.

Prečo sa opäť v súčasnosti otvorila otázka financovania RTVS?
Na ministerstve kultúry vznikla dočasná pracovná skupina, ktorú tvorí takmer 30 odborníkov. Na tejto úrovni sa začala debata o tom, akým spôsobom zastabilizovať RTVS. Hovoríme spolu o hybridnom financovaní RTVS, ktorého súčasťou jej aj zvýšenie koncesií alebo presnejšie úhrad za služby verejnoprávnej televízie a rozhlasu. Za veľmi dôležitú považujem aj valorizáciu poplatku, ktorá je súčasťou návrhu novely zákona o koncesiách. Poplatok by mal rásť každé štyri roky.

O akej výške koncesií sa diskutuje? Váš predchodca Václav Mika sa touto témou zaoberal tiež, a veľmi intenzívne sa hovorilo o zvýšení koncesií na sedem eur. Nakoniec sa to neuskutočnilo.
Je predčasné hovoriť o konkrétnej sume, my sme predložili ministerstvu analýzu toho, koľko jednotlivé služby stoja. Malo by prísť k zvýšeniu koncesií v rozumnej miere. Kľúčové je, aby bol okrem koncesií zachovaný aj model zmluvy so štátom. Väčšina verejnoprávnych médií v krajinách Európskej vysielacej únie je v tejto chvíli financovaná prostredníctvom takzvaného hybridného systému – je to koncesionársky poplatok a sumu, ktorú štát nevyberá od oslobodených skupín, potom prepláca verejnoprávnemu médiu prostredníctvom zmluvy so štátom. To znamená, že preferujem hybridný systém, ktorý je zložený z koncesionárskych poplatkov, zo zmluvy so štátom a okrajovo z príjmov z reklamy. Tento model považujem za produktívny.

Predsa len, keďže poznáte financovanie RTVS – prikláňate sa v prípade koncesií skôr k sume päť eur alebo sedem eur?
Za rozumnejšie považujem zvýšenie na sedem eur. Myslím si, že suma na úrovni päť eur by nič nevyriešila.

Je potrebné uvedomiť si, že v súčasnosti je výška koncesionárskeho poplatku 4,64 eura a tá sa nemenila od roku 2003. Ak odrátam to, že máme oslobodených v...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 14:19