StoryEditor

Francúzsko pobúrila kresba zobrazujúca poslankyňu ako otrokyňu

31.08.2020, 09:45
Autor:
ČTKČTK
Poslankyňa zvažuje podanie žaloby.

Vo Francúzsku vyvolala pobúrenie kresba na titulke pravicového časopisu Valeurs Actuelles, ktorá predstavovala černošskú poslankyňu Danièle Obonovú ako otrokyňu s reťazou na krku.

"Tento obrázok je urážkou mojich predkov, mojej rodiny ... myslím, že je to aj urážka republiky," reagovala poslankyňa ľavicovej strany Nepodrobené Francúzsko.

Uvažuje o tom, že na časopis podá žalobu. Podpory sa jej dostalo z rôznych politických strán, počas víkendu jej telefonoval prezident Emmanuel Macron a časopis za zverejnenú kresbu odsúdil, píše agentúra DPA.

Obálka Valeurs Actuelles vyšla v rámci tradičných fiktívnych príbehov vydávaných počas leta, v ktorých sú postavy zo súčasnej politiky posielané do iných historických období.

Valeurs Actuelles

​V aktuálnom vydaní Obonová cestuje do 18. storočia a podľa redakcie časopisu zažíva "hrôzy otrokárstva organizovaného v 18. storočí Afričanmi". Zástupcovia časopisu tvrdia, že kritici kresbu vytrhli z kontextu, ale chápu, že sa Obonová môže cítiť urazená. "Ľutujeme toho a ospravedlňujeme sa jej," uviedol zástupca riaditeľa časopisu Tugdual Denis.

DPA pripomína, že keď Macronovi vlani poskytol Valeurs Actuelles rozhovor na tému migrácie, zožal za to kritiku, že to robí v snahe nakloniť si pravicu.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 18:59