RTVS
StoryEditor

Prokuratúra zrušila obvinenie voči Michalovi Havranovi za článok "Pošlite Kuffu do cirkusu"

22.09.2020, 15:40
Autor:
redred
Generálna prokuratúra nepovažuje článok za namierený voči všetkým veriacim.

Generálna prokuratúra zrušila obvinenie voči spisovateľovi a publicistovi Michalovi Havranovi za článok s názvom Pošlite Kuffu do cirkusu, ktorý vyšiel pred dvomi rokmi denníku SME.

Havran v ňom kritizoval radikálneho katolíckeho kňaza Mariána Kuffu. V článku ironizoval napríklad aj to, ako prišiel Kuffa so soškou do parlamentu v máji 2018 podporiť návrh o potratoch. Podľa Havrana používa kňaz jazyk náboženského teroru a „nenávidí svet, nenávidí ľudské spoločenstvo, štylizuje sa do polohy Jána Krstiteľa". Informáciu o zrušení obvinenia priniesol denník SME.

Trestné oznámenie podala advokátska kancelária Jána Čarnogurského mladšieho. Michal Havran bol obvininený z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia a prečinu ohovárania. Havran na obvinenie zareagoval statusom na Facebooku. Tvrdil v ňom, že si naďalej stojí za textom aj výberom použitého jazyka. "Bol to zámer, ktorý nie je žiadnym mojím vynálezom, ale nadväzuje na tradíciu pamfletu a teologického pamfletu z čias Reformácie," vysvetľoval v statuse.

Novinárska obec publicistu podporila a zverejnila vyhlásenie, v ktorom vyjadrila znepokojenie nad jeho obvinením. Upozornila v ňom, že „právo vysloviť názor je jedným zo základných pilierov slobodnej spoločnosti. Toto právo možno obmedziť či stíhať len za veľmi limitovaných okolností.“

Podľa denníka SME námestník prokuratúry Jozef Szabó nepovažuje sporný článok ani zďaleka za namierený voči všetkým veriacim. Doterajší postup špeciálnej prokuratúry bol podľa neho nesprávny, a preto generálna prokuratúra zrušila uznesenie o zamietnutí sťažnosti, ale aj o samotnom obvinení.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 23:06