RTVS
StoryEditor

Ministerka Milanová podáva podnet na RTVS. Za vyjadrenia Čarnogurského k situácii na Ukrajine

23.02.2022, 14:05
Autor:
hrnhrnTASRTASR
Vyjadrenia Jána Čarnogurského odzneli v relácii Správy a komentáre RTVS. Správu sme aktualizovali o stanovisko RTVS.

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) podá podnet na Radu pre vysielanie a retransmisiu, dôvodom je utorková relácia Správy a komentáre RTVS a vyjadrenia, ktoré v tomto programe odzneli z úst bývalého premiéra a ministra spravodlivosti Jána Čarnogurského k situácii na Ukrajine.

Štvrťhodinová relácia Správy a komentáre RTVS nasleduje po hlavných večerných Správach RTVS. V utorok, 22. februára, bola témou relácie situácia na Ukrajine. Moderátorka Katarína Martinková v úvode relácie priniesla prehľad histórie ukrajinsko-ruského konfliktu, nasledovali vyjadrenia svetových lídrov aj ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Hosťom v štúdiu bol odborník na medzinárodné právo Lukáš Mareček, v ďalších vstupoch dostali priestor bývalý náčelník generálneho štábu Českej republiky Jiří Šedivý a posledným respondentom bol Ján Čarnogurský, ktorého moderátorka uviedla ako predsedu Slovensko-ruskej spoločnosti a niekdajšieho premiéra. Čarnogurský je známy svojou proruskou orientáciou.

Na otázku moderátorky, prečo Rusko vyostruje konflikt a posiela vojakov do Donbasu, Čarnogurský zdôraznil, že Krym bol 250 rokov súčasťou Ruska a až v roku 1954 ho Nikita Chruščov daroval Ukrajine. Zároveň povedal, že keď sa v roku 1991 rozpadal Sovietsky zväz, Krymčania sa prvýkrát v referende vyjadrili, aby Krym zostal ako zväzová republika, vtedy ešte stále Sovietskeho zväzu.

Čarnogurský spomenul aj príhodu z Majdanu (2013-2014) - na podporu Janukovyča (bývalý prorusky orientovaný ukrajinský prezident, pozn. red.) išlo z Krymu na Ukrajinu niekoľko demonštrantov a keď sa vracali, zastavili ich ukrajinskí radikáli a niekoľkých z nich pozabíjali, pretože boli za Janukovyča.

Čarnogurský sa dotkol aj Gruzínska a na záver svojho vystúpenia dodal: Čo sa týka Ukrajiny, vidíme, že tam už niekoľko rokov idú vlaky po slovenských železniciach smerom na východ plné ťažkých zbraní. To znamená, že Západ takto podporuje Ukrajinu zbraňami, ktoré zatiaľ používa proti republikám Donecka a Luhanska a môže ich požívať aj proti Rusku.“

Prístup RTVS k téme ostro kritizujú ďalší členovia OĽANO, podľa člena európskeho výboru Andreja Stančíka ide o dôkaz tendenčnosti, s ktorou RTVS pristupuje ku konfliktu na Ukrajine. „Namiesto nezávislého odborníka si na tému Ukrajiny volajú proruského propagandistu,“ uviedol. „Už sa neviem dočkať voľby nového riaditeľa RTVS,“ poznamenala v tejto súvislosti ministerka pred stredajším rokovaním vlády.

Predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Kristián Čekovský upriamuje pozornosť na zodpovednosť riaditeľa sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS Vahrama Chuguryana. Europoslanec Vladimír Bilčík (Spolu/EPP) v tejto súvislosti priamo vyzýva riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka, aby Chuguryana odvolal.

Aktualizácia: RTVS vo svojom stanovisku zdôrazňuje, že kroky Ruskej federácie v súvislosti s aktuálnou situáciou na Ukrajine vníma ako akt porušenia medzinárodného práva. „Relácia RTVS Správy a komentáre sa v utorok 22. februára venovala aktuálnej situácii na Ukrajine a eskalácii napätia na rusko-ukrajinskej hranici. Téma bola poňatá komplexne a RTVS avizovala aj pokračovanie analýzy situácie v spravodajstve počas nasledujúcich dní,“ uviedla hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová.

Ako ďalej uvádza, v rámci vyváženosti sa RTVS snaží o komplexný názorový pohľad na každú tému, uvedenie všetkých informácií do kontextu a, samozrejme, o vyvracanie nepravdivých tvrdení a ich konfrontáciu s overiteľnými faktami. „Pri výbere respondentov dbá RTVS na zastúpenie rôznych názorových spektier a vedomá a cielená cenzúra vybraných respondentov je pre verejnoprávnu inštitúciu neprípustná. RTVS si ctí slobodu práce v redakcii spravodajstva a publicistiky a generálny riaditeľ nijakým spôsobom nezasahuje do výberu tém a respondentov v reláciách a reportážach. To je v plnej kompetencii vedenia sekcie spravodajstva a publicistiky ako aj editorov,“ doplnila Pivarčiová s tým, že RTVS zároveň vníma rozporuplné reakcie a komentáre odbornej aj laickej verejnosti k tejto téme v relácii Správy a komentáre odvysielanej 22. februára a vzniknutou situáciou sa zodpovedne zaoberá.

Ku kritike predsedu parlamentného výboru pre kultúru a médiá Kristiána Čekovského uvádza: „RTVS odmieta hrubý nátlak a zasahovanie do slobody tvorby verejnoprávneho média zo strany niektorých politikov, vrátane Kristiána Čekovského, ktorý sa s RTVS dodnes súdi za nepredĺženie redaktorskej zmluvy v roku 2018, a teda je v priamom konflikte záujmov. RTVS nebude komentovať konkrétne vyjadrenia politikov k vzniknutej situácii. Zároveň však chceme zdôrazniť, že nesúhlasíme s tým, aby bola verejnoprávna televízia nástrojom na získavanie politických bodov a v súčasnej spoločenskej situácii považujeme politickú angažovanosť v tejto veci za neadekvátnu.“

01 - Modified: 2022-05-06 16:04:32 - Feat.: - Title: Mimo Ruska vyšlo prvé tlačené vydanie novín Novaja gazeta 02 - Modified: 2022-04-21 07:48:40 - Feat.: - Title: Rusko „nezakáže zahraničným novinárom vstup, ale sprísňuje vízové pravidlá“ 03 - Modified: 2022-04-14 10:26:46 - Feat.: - Title: Ukrajina štartuje globálnu reklamnú kampaň, ktorá oslavuje odvahu národa 04 - Modified: 2022-04-12 17:38:20 - Feat.: - Title: Ruský súd potrestal redaktorov študentského časopisu. Dvoma rokmi nápravných prác 05 - Modified: 2022-04-11 17:18:37 - Feat.: - Title: Nemecký denník Die Welt najal novinárku Ovsjannikovovú, ktorá v ruskej televízii protestovala proti vojne
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
17. apríl 2024 00:54