StoryEditor

Tunisko stiahlo z kín Smrť na Níle. Kvôli tomu, že v ňom hrá izraelská herečka Gal Gadot

23.02.2022, 17:30
Autor:
ČTKČTK
O stiahnutí rozhodlo tuniské ministerstvo kultúry.

Americký film Smrť na Níle, v ktorom izraelská herečka Gal Gadot stvárnila hlavnú úlohu, bol v Tunisku po protestoch propalestínskych aktivistov stiahnutý z kín.

Film, ktorého knižnou predlohou je rovnomenný detektívny román britskej spisovateľky Agathy Christie, premietalo niekoľko tuniských kín od 9. februára. O jeho stiahnutí teraz rozhodlo tuniské ministerstvo kultúry. Thriller bol už skôr z rovnakých dôvodov zakázaný v Kuvajte a Libanone.

"Hlavnou aktérkou tohto filmu je Izraelčaka, ktorá bola vycvičená v sionistickej armáde a ktorá podporuje kolonizáciu palestínskych území," oznámila Kaúsir Saída Šábbíová, jedna z vedúcich predstaviteliek kampane za bojkot snímky v Tunisku .

Gal Gadot v roku 2014 na facebooku obhajovala izraelskú ofenzívu voči Pásmu Gazy, pričom oslavovala izraelskú armádu a kritizovala islamistické hnutie Hamas, ktoré v Gaze vládne. Ničivá vojna si na palestínskej strane vyžiadala životy najmenej 2251 Palestínčanov, prevažne civilistov, a na izraelskej strane 74 mŕtvych, z ktorých väčšinu tvorili vojaci, píše AFP. V roku 2017 Tunisko zakázalo premietať akčný film Wonder Woman, kde mala Gal Gadot taktiež hlavnú úlohu.

Tunisko, ktoré v rokoch 1982 až 1994 hostilo Organizáciu pre oslobodenie Palestíny (OOP) Jásira Arafata, silne podporuje palestínsku vec a odmieta akúkoľvek normalizáciu vzťahov s Izraelom.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 16:56