TASR/Miroslava Mlynárová
StoryEditor

Slovenské celoplošné testovanie môže byť zaujímavá prípadová štúdia

24.10.2020, 20:13
Autor:
(pš)(pš)
Píše Wall Street Journal.

O aktivite našej vlády pretestovať všetkých dospelých a deti nad desať rokov, písali viaceré zahraničné médiá. Americký The Wall Street Journal (WLJ) sa téme venoval obsiahlejšie, napísal, že "jedna z najmenších krajín v Európe sa snaží otestovať celú populáciu".

"Vláda začala s testovaním v piatok, na severe krajiny, ktorá bola najviac postihnutá novým koronavírusom", píše WLJ. "Tisíce ľudí sa zhromaždilo pred školami, mestskými halami, krytými plavárňami, ktoré armáda premenila na testovacie strediská".

"Vláda taktiež zakázala občanom vychádzať takmer z akýchkoľvek dôvodov, pokiaľ sa nejdú testovať alebo nemajú v rukách už negatívny výsledok."

WLJ píše, že Slovensko je prvou západnou krajinou, ktorá sa pokúsila o podobný čin ako čínske mesto Čching-tao, v ktorom úrady otestovali viac ako sedem miliónov ľudí. Portál konštatuje, že mnoho epidemiológov a vedcov z oblasti medicíny na európskych univerzitách ocenilo hromadné testovanie ako riešenie, ktoré je síce nedokonalé, ale umožní vládam izolovať skôr malé skupiny exponovaných ľudí, ako vyhlásiť celoštátny lockdown.

"To je cesta vpred, o tom niet pochýb," povedal napríklad profesor biochémie na Fakulte biochémie a imunológie z Trinity College v Dubline. Na margo Slovenska povedal, že je "to je dobrá prípadová štúdia. Ak to bude fungovať, bude to informatívne pre zvyšok sveta".
WLJ spomína aj to, že úvodné testovanie sa nezaobišlo bez komplikácií. Provizórne testovacie miesta boli bez personálu, či množstva papierovačiek, čo spôsobilo oneskorenie. Vláda sa snažila narýchlo najať tisíce zdravotníckych pracovníkov a študentov medicíny, potrebných na vykonanie testov. V testovacích strediskách sa zamestnanci sťažovali, že si musia kúpiť vlastný dezinfekčný prostriedok.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 03:38