StoryEditor

Šialenstvo, nervozita a desivá atmosféra, opisujú súboj o Biely dom svetové médiá

04.11.2020, 14:30
Autor:
ČTKČTK
Zahraničné médiá píšu o "šialenstve" amerických volieb, či pripomínajú hroziacu občiansku vojnu.

Spojené štáty sa prebúdzajú do nového dňa, avšak kto sa na najbližšie štyri roky stane šéfom Bieleho domu, stále nie je jasné. Prezident Donald Trump sa síce počas volebnej noci prehlásil za víťaza, výsledky hlasovania v rade kľúčových štátov však nie sú kompletné.

Neočakávaný tesný súboj si všímajú aj zahraničné médiá. Kým z Ruska znejú slová o "šialenstve" amerických volieb, iránska televízia pripomenula hroziacu občiansku vojnu, píše spravodajský web BBC.

"Šialenstvo" amerických volieb a "Spojené štáty nervozity", opisujú povolebnú náladu v ruskej televízii NTV či v indických novinách The Indian Express. Podľa spravodajského webu BBC hlavný odkaz ruskej televízie divákom dnes nie je o tom, či by bol lepší Trump alebo Biden, ale to, že v USA zlyháva demokracia, krajina sa ocitá v chaose a nie je v pozícii, aby kohokoľvek poúčala o tom, čo je správne.

Kanál Rossija-24 odvysielal bez komentára dlhé videá potýčiek a hádok v amerických uliciach. "Atmosféra je elektrizujúca. Biden a Trump sú vyrovnaní a obaja si pripravujú víťazný príhovor," zaznelo na ukrajinskom televíznom kanáli Inter.

Reuters Reuters

​Nemecký bulvárny denník Bild napísal: "Stále viac pozorovateľov, ktorí odhadovali jasné víťazstvo vyzývateľa Joea Bidena, sa teraz pýta: Môže to Trump ešte obrátiť?"

"Je to matka všetkých bitiek a Američania to pochopili," stojí dnes v stĺpčeku francúzskeho denníka Le Monde.

"Spojené štáty zatajujú dych, pretože hlasovanie ponecháva krajinu bez vládcu," uviedol taliansky denník La Stampa.

Podľa tureckej NTV "Biden nedokázal predviesť očakávaný výkon" a "Trump je šťastný a pevne verí, že mandát obháji".

​Latinskoamerické médiá uviedli, že preteky sa chýlia k veľmi tesnému a nervy drásajúcemu koncu. "Trumpovo víťazstvo na Floride pochováva vyhliadky na masakrujúci triumf demokratov," uviedol prominentný brazílsky denník Folha de Sao Paulo.

Na iránskom medzinárodnom kanáli Press TV bola významná časť vysielania venovaná "hrozbe občianskej vojny" v USA. Moderátor poznamenal, že pohľad na voľby v USA zvonku je "veľmi desivý".

Čínske a ďalšie ázijské médiá poznamenali, že v USA môžu prepuknúť nepokoje, pretože konečný výsledok zrejme nebude ešte nejakú dobu jasný.

Reuters

​Arabské médiá poukazujú na neistotu ohľadom výsledku. Televízia Al-Arabíja, ktorá je financovaná Saudskou Arábiou, uviedla, že výsledok môže byť jasný až o niekoľko dní. Katarská Al-Džazíra odvysielala rozhovory s americkými komentátormi, v ktorých zazneli výhrady voči tweetu Trumpa, v ktorom šéf Bieleho domu napísal: "Obrovsky sa nám darí, ale oni sa nám snažia ukradnúť voľby. Nikdy im to nedovolíme."

Egyptské noviny poukázali na "historickú volebnú účasť". Kenský denník The Star zverejnil karikatúru, na ktorej proti sebe stoja maskoti demokratov a republikánov, držia zápalky a chystajú sa odpáliť bombu s nápisom "Hrozba povolebného násilia v USA".

01 - Modified: 2020-11-08 14:08:25 - Feat.: - Title: "Ospalý Joe prebúdza Ameriku". Svetové médiá reagujú na víťazstvo Bidena 02 - Modified: 2020-11-04 18:02:51 - Feat.: - Title: Twitter skryl Trumpov príspevok o snahe demokratov ukradnúť mu voľby 03 - Modified: 2020-11-04 07:36:19 - Feat.: - Title: Prieskum: Slováci by si v amerických voľbách zvolili Joea Bidena 04 - Modified: 2020-11-03 15:41:37 - Feat.: - Title: RTVS prinesie informácie o prezidentských voľbách v USA v mimoriadnom spravodajstve 05 - Modified: 2020-11-04 06:34:41 - Feat.: - Title: Americké voľby na TA3 vo volebnom štúdiu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 09:51