Youtube, Putinov palác
StoryEditor

Video o luxusnom Putinovom paláci videlo takmer 100 miliónov ľudí

28.01.2021, 10:24
Autor:
(pš)(pš)
Kremeľ popiera, že megalomanské sídlo na pobreží Čierneho mora patrí ruskému prezidentovi.

Autorom videa o megalomanskom sídle ruského prezidenta Vladimíra Putina na brehu Čierneho mora je najväčší opozičný politik Alexej Navaľnyj. Najväčší kritik ruského prezidenta zverejnil takmer dvojhodinové video o luxusnej rezidencii v polovici januára, za jeden deň získalo 25 miliónov videní, minulý týždeň si ho pozrelo na YouTube už 86 miliónov divákov a dnes má viac ako 98 miliónov videní. Pričom sledovanosť virálneho videa každým dňom rastie.

Začiatkom tohto týždňa ruský prezident Vladimír Putin povedal, že tento opulentný palác "nepatrí jemu". Podľa hovorcu Kremľa ide o "obohratú platňu", pretože už pre niekoľkými rokmi vysvetľovali, že Putin nevlastní žiadne paláce.

Video zverejnil Alexej Navaľnyj už z väzenia, kde sa dostal po zatknutí ešte na letisku po prílete z Berlína. Investigatívne video má takmer dve hodiny, zverejnil ho Navaľného Fond boja proti korupcii (FBK).

Navaľnyj v ňom opisuje luxusnú usadlosť ako štát v štáte, jej hodnotu vyčíslil na 100 miliárd rubľov (1,1 miliárd eur) a tvrdí, že ide o "najväčší úplatok v histórii". Rezidencia má tri poschodia, nachádza sa na pozemku veľkom 68 hektárov. Palác je obklopený vinicami, má špeciálny prístup - tunel k moru.

V areáli rezidencie sa nachádza hokejový štadión, kostol, aj veľký skleník, či vinárstvo. Vnútri trojposchodovej rezidencie sa nachádza súkromné kasíno, divadelná sála, herňa či luxusné spa.

FBK popri zverejnení videa vytvorila aj špeciálnu webovú stránku, kde sú zverejnené ďalšie informácie nielen o ruskom prezidentovi, ale najmú o "Putinovom kráľovstve" na pobreží Čierneho mora. Nájdete tam ďalšie fotografie exteriéru, pôdorysy interiérov, vrátane fotiek vybraných miestností, niektoré sú dokonca v 3D verzii.

Český portál Echo24 napísal, že toto video je "výbornou propagandou" v tom dobrom význame. Ruského prezidenta neviní "z autokracie, omedzovania slobody, nezákonnosti a podobne. Sústredí sa na jediné - na korupciu." A to je dôvod, prečo by malo byť video pre Putina obzvlášť "zraňujúce".

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 01:03