StoryEditor

Apple, Nike, Shell či český Prazdroj opúšťajú ruský trh. Stiahnutie z ruského trhu oznámila aj IKEA

02.03.2022, 13:36
Autor:
michmich
Prejavujú tak nesúhlas s ruskou inváziou na Ukrajinu.

Ruská invázia na území Ukrajiny sa dotýka všetkých foriem svetového priemyslu, ale asi najviac toho ruského. A to nielen kvôli tvrdým sankciám Európskych krajín a Spojených štátov amerických, ale aj kvôli odchodom veľkých významných firiem z ich trhu. A to môže dostať ruskú, už aj tak výrazne padajúcu, ekonomiku ešte do väčších problémov.

Z Ruska a Bieloruska sa sťahuje aj IKEA
IKEA dnes oznámila dočasné pozastavenie všetkých aktivít v Rusku a Bielorusku. "Naše obchodné domy a výrobné závody zostanú zatvorené – a zároveň pozastavujeme všetok export a import tovaru," oznámil švédsky obchodný dom nábytku.
archív

Ani lietadlá, ani tenisky

Ťažobná spoločnosť Exxon Mobil oznámila medzi prvými, že ukončuje svoje aktivity v Rusku. Svojich amerických zamestnancov sťahujú z tejto krajiny a nebudú vykonávať nové investície v Rusku. "Odsudzujeme ruskú vojenskú akciu, ktorá narušila suverenitu Ukrajiny a ohrozuje jeho ľud," informovala spoločnosť, ktorá svoje aktivity v Rusku ocenila na štyri miliardy dolárov (zhruba 3,4 miliardy eur), čo podľa analytikov tvorí skôr menšiu časť aktív firmy.

Rovnako zareagoval aj výrobca dopravných lietadiel Boeing, ktorý prerušuje svoje dodávky dielov a poskytovanie údržby ruským leteckým spoločnostiam. Tento krok amerického výrobcu má výrazne sťažiť udržanie prevádzky lietadiel vlastnených leteckými spoločnosťami v Rusku. Boeing tiež ohlásil, že prerušuje aktivity svojho výcvikového centra v Moskve a svojho zastúpenia v Kyjeve.

Server BBC News informoval, že výrobky spoločnosti Nike na internete už nie sú k dispozícii pre ruských zákazníkov. Spoločnosť Nike uvádza, že nemôže naďalej zaručiť doručenie tovaru do Ruska a vyzýva zákazníkov, aby sa obracali na kamenné obchody, ktoré majú čerpať zásoby zo skladov. Spoločnosť sa tým mala pripojila k ďalším firmám, ktoré bojkotujú Rusko.

Apple už nezoženú

Urobiť tak mal aj ďalší americký gigant. Spoločnosť Apple v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu pozastavila predaj všetkých svojich výrobkov v tejto krajine. Spoločnosť tiež zastavila vývoz do Ruska a obmedzila fungovanie platenej služby Apple Pay a ďalších služieb v krajine. V obchode Apple Store mimo Ruska už tiež nie je možné si stiahnuť aplikácie ruskej štátnej televízie RT News a spravodajského webu Sputnik News.

"Podporujeme humanitárne úsilie, poskytujeme pomoc pre postupujúcu utečeneckú krízu a robíme všetko pre to, aby sme podporili naše tímy v regióne," povedala spoločnosť Apple vo vyhlásení.

Po britskom energetickom kolose BP z Ruska odchádza aj nórsky Equinor, v ktorom až 67 percent spoločnosti vlastní nórsky štát. Na konci minulého roku mali v Rusku aktíva v hodnote 1,2 miliardy dolárov (viac ako miliardu eur). Norský podnik ťaží v Rusku približne 25 000 barelov ropného ekvivalentu denne, čo je len zlomok jeho celkovej produkcie, ktorá predstavuje približne dva milióny barelov ropného ekvivalentu denne. Firma prestane v Rusku investovať a stiahne sa z tamojších spoločných podnikov.

Aj automobilky končia

Spoluprácu s ruským výrobcom nákladných aut Kamaz prerušila automobilka Daimler Truck. Rovnako dodávky aut ruským predajcom zastavil Volkswagen. Na ako dlho, ešte nerozhodli. Podľa zatiaľ neoficiálnych zdrojov to vyzerá, že aj PSA sa z Ruska úplne stiahne. Automobilka PSA vyrába napríklad vozidlá Peugeot. Aj koncern Volkswagen informoval, že dodávky aut lokálnym predajcom dočasne pozastavil.

Rovnako aj skupina Volvo Group, ktorá generuje v Rusku zhruba tri percentá svojich tržieb a má v tejto krajine fabriku, vydaja jasné vyhlásenie. „Teraz máme trochu viac jasnosti ohľadom sankcií a bezpečnosti v regióne. To znamená, že naša prevádzka v Rusku končí,“ povedal agentúre Reuters hovorca spoločnosti a dodal, že opatrenia budú platiť až do odvolania.

K opusteniu ruského trhu sa pridali aj americké firmy United Parcel Service a FedEx zastavujú doručovanie zásielok do Ruska. Rovnako nebudú doručovať dodávky ani na Ukrajinu, ale to zas kvôli vojnovému stavu a ochrane svojich zamestnancov.

Aj britský ropný koncern Shell, podobne ako ďalšie firmy, odchádza z Ruska. Shell oznámil, že sa zbaví všetkých svojich podielov v spoločných podnikoch s ruským Gazpromom. Dôvodom je, že ruská invázia na Ukrajinu ohrozuje európsku bezpečnosť. Ropný koncern uvádza, že odovzdá 27,5 percentný podiel v exportnom termináli LNG Sachalin-2, 50-percentný podiel v Salym Petroleum Development, rovnako ukončuje svoje zapojenie do projektu plynovodu Nord Stream 2.

Batman do Kremľa nedoletí

Ruským vojnovým aktivitám sa postavil aj filmový priemysel. Filmov od Sony, Disney či Warner Bros sa Russi nedočkajú.  Reprezentanti najúspešnejších filmových štúdií sa postavili proti vojnovému jednaniu a v Rusku zamedzili distribúciu filmov zo svojej produkcie. Okrem Disneyoviek a noviniek od Sony sa ruskí filmoví fanúšikovia nedočkajú ani najnovšej premiéry Batmana z produkcie Warner Bros, ktorý plánujú vysielať po celom svete.

Ako dôsledok sankcií voči Rusku kvôli vojne na Ukrajine zablokovala spoločnosť Mastercard prístup množstvu spoločností k jeho platobnému systému. Na ďalšie sprísnenie sankcií voči Rusku je pripravená aj spoločnosť VISA, ktorá zaisťuje elektronické platby na celom svete.

Aj český Prazdroj sa rozhodol, že nebude prijímať kvôli vojne žiadne objednávky z Ruska ani z Bieloruska. Pre plzeňskú firmu patrí Rusko z pohľadu objemu k významnejším exportným krajinám ich značiek Pilsner Urquell a Velkopopovický Kozel. Tento najväčší český pivovar vyrába licenčne Veľkopopovického Kozla aj v ruskej Kaluge. Podľa posledných informácií jeho výrobu v tamojšej továrni zatiaľ nezastavili.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 00:09