StoryEditor

Český film Šarlatán má šancu na Oscara, Správa sa do užšieho výberu nedostala

10.02.2021, 10:35
Autor:
hrnhrnČTKČTK
Americká filmová akadémia zverejnila užší výber uchádzačov o najprestížnejšie filmové ocenenie v deviatich kategóriách.

Český film Šarlatán režisérky Agnieszky Holland sa dostal do užšieho výberu 15 filmov, ktoré sa uchádzajú o nominácie na Oscara v kategórii medzinárodných hraných filmov. Medzi "semifinalistov" sa nedostal slovenský film Správa režiséra Petra Bebjaka.

Americká filmová akadémia zverejnila užší zoznamy uchádzačov o najprestížnejšie filmové ocenenie v deviatich kategóriách v noci na dnes. Do užšieho zoznamu v kategórii medzinárodné hraný film postúpilo až 15 filmov, a nie desať, ako tomu bolo v minulých rokoch.

"Úprimne povedané som to trošku čakala, pretože sme všade boli spomínaní medzi filmami, ktoré majú šancu. To bolo znamenie, že máme nádej. Ale pochopiteľne, občas to takto nefunguje, takže sme boli nervózni. Keď s ničím nepočítate, tak môžete dostať len dobrú správu. A keď s niečím počítate, a ono sa to nepodarí, tak je to sklamanie," povedala dnes po polnoci režisérka filmu Šarlatán Agnieszka Holland. "Mala som veľa ohlasov od členov Americkej filmovej akadémie, že sa im film naozaj páči," dodala poľská absolventka pražskej FAMU.

Životopisná dráma Šarlatán je inšpirovaná skutočným príbehom Jana Mikoláška, výnimočného muža obdareného liečiteľskými schopnosťami. Jeho mimoriadne schopnosti sú však vykúpené bojom s vlastnými démonmi a tiež perzekvovaním nacistami i komunistami. Hlavnú rolu stvárnil držiteľ šiestich Českých levov Ivan Trojan, jeho mladšiu verziu jeho syn Josef Trojan. Mikoláškovho asistenta, a zároveň životného partnera, si zahral slovenský herec Juraj Loj. Kameramanom filmu je Martin Štrba, kostýmy vytvorila Katarína Štrbová Bieliková. Na filme podieľali ako koproducenti aj RTVS a slovenská spoločnosť Furia Film. Snímka mala v slovenských kinách premiéru v marci minulého roka.

Do 93. ročníka udeľovania Oscarov prihlásilo svoje filmy 93 krajín. Šarlatánovi budú v boji o sošku Oscara konkurovať napríklad filmové diela z Francúzska, Bosny a Hercegoviny, Rumunska, Nórska, Dánska a Ruska, ale aj z neeurópskych krajín ako Chile, Guatemala, Irán, Mexiko alebo Tunisko.

"Budem rada, keď sa teraz dostaneme do tej najužšej spoločnosti piatich nominovaných, čo je tento rok veľmi ťažké," hovorí režisérka Šarlatána. "Vidím tam dvoch favoritov, takže to bude ťažké a s celkovým víťazstvom a Oscarom skôr nepočítam. Je tam niekoľko skutočne veľmi silných filmov a ten náš je taký komorný," dodala.

Z terajšieho výberu sa bude napokon o Oscara uchádzať päť nominovaných filmov. Postupujúci budú vyhlásení 15. marca. Víťazi potom budú vyhlásení na slávnostnom udeľovaní Oscarov v nedeľu 25. apríla.

Akadémia vybrala na užšie zoznamy tiež filmy, ktoré majú ambíciu získať ocenenie v ďalších ôsmich kategóriách: celovečerný dokumentárny film, krátky dokumentárny film, masky, pôvodná hudba, pôvodná pieseň, krátky animovaný film, krátky film zachytávajúci živú akciu a vizuálne efekty.

01 - Modified: 2021-01-27 16:06:23 - Feat.: 0 - Title: Premiéra Správy sa pre pandémiu odkladá. Tvorcovia však zverejnili oficiálny trailer 02 - Modified: 2021-02-09 10:03:12 - Feat.: 0 - Title: Padla prvá klapka televízneho filmu Jozef Mak. Pre RTVS ho nakrúca režisér Bebjak 03 - Modified: 2021-01-18 11:00:13 - Feat.: 0 - Title: Miniséria Herec režiséra Bebjaka má sedem nominácií na Českého leva
01 - Modified: 2022-03-29 13:14:10 - Feat.: - Title: Oscara za najlepší film má prvýkrát streamovacia platforma. Zabodoval film, ktorý ste v kinách nevideli 02 - Modified: 2022-03-03 06:01:55 - Feat.: - Title: Martin Žiaran získal za film Správa cenu Asociácie českých kameramanov 03 - Modified: 2022-02-23 08:01:24 - Feat.: - Title: Oscary čelia výraznému úbytku divákov. Organizátori galavečer „zoštíhlia“ a dajú mu väčší spád 04 - Modified: 2022-01-12 14:55:50 - Feat.: - Title: Oscary budú mať tento rok svojho moderátora 05 - Modified: 2022-01-10 07:53:21 - Feat.: - Title: Zlaté glóbusy sú rozdané. Hlavné ceny získali The Power of the Dog a West Side Story
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 06:55