StoryEditor

Poľské médiá protestujú proti novej dani z reklamy

10.02.2021, 12:30
Autor:
TASRTASR
Zdaňované budú výnosy z reklamy televíí a rádií, tlačených médií a internetových spoločností.

Hlavná poľská súkromná televízia TVN a rozhlasové stanice v krajine prerušili v stredu svoje vysielanie a noviny začiernili svoje titulné stránky na protest proti navrhovanej dani z reklamy pre neštátne subjekty. Informovala o tom agentúra AFP.

"Tu mal byť váš obľúbený program," hlási biela správa na čiernom pozadí spravodajskej stanice TVN24. Vo vyhlásení pre AFP stanica, ktorú vlastní americká skupina Discovery, uviedla, že vládny návrh novej dane sa snaží "obmedziť pluralitu a slobodu prejavu".

TVN24

​Na titulných stránkach desiatok celoštátnych novín vrátane najčítanejších denníkov Fakt a Gazeta Wyborcza bola biela správa na čiernom pozadí s textom "Média bez možnosti výberu". Začiernené boli aj ich webové stránky.

Gazeta Wyborcza

​Rozhlasové stanice pozastavili servis. Rádio Zet informovalo svojich poslucháčov, že daň bude znamenať "likvidáciu niektorých médií". "Niet slobodnej krajiny bez nezávislých médií. Niet slobody bez slobody voľby," uviedla rozhlasová stanica.

Nová daň sa netýka štátnych médií, hoci je to "poplatok solidarity"

Nová daň, ktorá má nadobudnúť účinnosť neskôr v tomto roku, bude platená z výnosov z reklamy televíznych a rozhlasových vysielateľov, tlačených médií a internetových mediálnych spoločností. Štátne médiá budú od tejto povinnosti oslobodené.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki vyhlásil, že táto daň je súčasťou celoeurópskeho úsilia o zdanenie globálnych technologických gigantov, ako sú Google alebo Facebook, ale mnoho nezávislých médií tvrdí, že ňou budú nespravodlivo zasiahnuté aj ony.

Morawiecki uviedol, že ide o "poplatok solidarity", ktorý "vytvorí lepšie podmienky pre rozvoj slobodných médií" a pomôže financovať verejné zdravotníctvo a sektor kultúry.

Daň však prichádza v čase, keď mnohé mediálne spoločnosti v dôsledku pandémie zasiahlo znižovanie príjmu z reklamy aj strata príjmov z iných oblastí podnikania.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 12:01