StoryEditor

Týždeň v médiách: Únik informácií z Facebooku a nepravdivý obsah o Covid-19. Ktoré české celebrity šíria palivo pre dezinformačné weby?

11.04.2021, 09:12
Šéf Českej televízie pod tlakom, ustojí svoje miesto?

Sociálne siete sú neutíchajúcou živnou pôdou pre šírení dezinformácií o Covid-19. Facebook sa stále nestačí na to, aby reagoval na vznikajúce účty, ktoré profitujú z konšpiračných teórií o Covid-19, napísal britský The Guardian. Britský Úrad pre investigatívnu žurnalistiku (The Bureau of Investigative Journalism) identifikoval viac ako 100 dezinformačných účtov, ktoré oslovujú len na Instagrame 6 miliónov ľudí, ktorým ponúkajú rôzne produkty "zdravej životosprávy", ktoré pomáhajú voči Covid-19. Tieto účty vznikli počas pandémie a len za posledné tri mesiace  mesiace narástol počet sledujúcich týchto účtov "zdravých doplnkov voči Covid-19" o jeden milión.

K šíreniu dezinformácií prispievajú aj známe osobnosti. Napríklad v Británii tieto pôsobia tieto účty v rámci pod Health Freedom for Humanity (HFFH). Výkonným riaditeľom a spoluzakladateľom tejto skupiny je Alec Zeck, 28-ročný kapitán americkej armády a hádzanár, ktorý sa zúčastnil aj na olympiáde. Len jeho účet sleduje 85-tisíc priaznivcov. Zeck im ponúka napríklad informáciu o spreji, ktorý dokáže zbaviť telo ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 15:59