TV Barrandov / Jaromír Soukup
StoryEditor

Česká mediálna agentúra Médea je celá v rukách Jaromíra Soukupa

27.07.2021, 15:15
Autor:
(pš)(pš)ČTKČTK
Čínska štátna spoločnosť CITIC predala svoj podiel českému podnikateľovi.

Čínska štátna spoločnosť CITIC predala prostredníctvom svojej dcérskej firmy Rainbow Wisdom Investments svoj podiel vo výške 55,8 percent v mediálnej agentúre Médea doterajšiemu menšinovému akcionárovi Jaromírovi Soukupovi. Cenu a podmienky nezverejnila. Soukup sa stal znovu výkonným riaditeľom a predsedom predstavenstva. Cena a podmienky neboli zverejnené.

Číňania vstupovali do agentúry Médea vo februári 2016, CITIC získala majoritu v agentúre minulý rok, kedy svoj pôvodný  30 percentný podiel navýšila.

Začiatkom júla v tomto roku dosadila do vedenia svojho zástupcu Martina Konráda a chcela "podrobnejšie zmapovať situáciu" vo firme, píše portál Mediaguru. Situácia sa predajom čínskych partnerov zmenila.

Z Médey odchádzajú tí členovia štatutárnych a ďalších orgánov spoločnosti a manažmentu, ktoré nominovala čínska Rainbow Wisdom. Z predstavenstva odídu Marian Severa a Ladislav Jelínek, z dozornej rady potom Tomáš Buzek a Marek Beitl. Po necelom mesiaci končí aj výkonný riaditeľ Konrád.

Mediálna agentúra Médea funguje ako sprostredkovateľ pri zadávaní reklamy medzi firmami a médiami. Soukup ju prevzal koncom 90. rokov a vybudoval z nej jedného z hlavných hráčov na českom trhu. Momentálne je najväčšou nezávislou mediálkou v Česku.

Podiel agentúry na trhu sa len odhaduje, v minulosti sa uvádzal až v radoch desiatok percent, podľa odhadu medzinárodnej agentúry RECMA z marca 2019 patrilo Médee cez 13 percent trhu. Jej tržby sa v posledných rokoch podľa dostupných údajov pohybovali medzi dvoma a tromi miliardami českých korún ročne.

Po viac ako piatich rokoch s čínskou účasťou sa agentúra vracia späť do Soukupových rúk. Jaromír Soukup už stopercentne ovláda mediálny dom Empresa Media, a to od minulej jari, kedy sa vzdal väčšiny v Médea a Číňania sa zároveň stiahli z vydavateľstva Empresa Media. Pod podnik Empresa Media spadá okrem časopisov najmä televízia Barrandov. Médea tento rok odvrátila insolvenčný návrh, ktorý na ňu podala spoločnosť Lipian Trade, kvôli nezaplateným menším sumám za inzerciu.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 19:28