StoryEditor

Mená postupujúcich žurnalistov zo SR v súťaži EP

19.06.2008, 00:00

Michal Frank z denníka Korzár, Lucia Kubošová zo Slovenského rozhlasu, Renáta Goldírová z TV Markíza a mediálny analytik Eduard Chmelár boli nominovaní za Slovensko na Cenu Európskeho parlamentu (EP) za žurnalistiku.

Ich príspevky postupujú do európskeho kola, v ktorom budú súťažiť s národnými víťazmi z ostatných členských krajín Európskej únie. O postup do európskeho kola na národnej úrovni súťažilo 12 príspevkov v štyroch kategóriách - tlač, rádio, televízia a internet. Národných kandidátov v jednotlivých kategóriách vybrala porota v zložení: vedúca zahraničnej redakcie agentúry SITA Helga Dingová, člen predstavenstva Slovenského syndikátu novinárov Ján Füle a šéfredaktor internetového portálu EurActiv.sk Radovan Geist. Michal Frank zaujal porotu svojím príspevkom Štrasburg verzus Brusel, ktorý čitateľom sprostredkoval atmosféru troch sídel Európskeho parlamentu v Bruseli, Štrasburgu a Luxemburgu. Lucia Kubošová sériou rozhlasových príspevkov na tému Maastrichtskej zmluvy a Renáta Goldírova sériou reportáží mapujúcou osud ústavnej zmluvy. V kategórii internet bol nominovaný Eduard Chmelár s príspevkom Skeptické poznámky eurooptimistu.

Porotcovia ocenili najmä to, ako sa atraktívnym a pútavým spôsobom podarilo nominovaným novinárom sprostredkovať európske témy čitateľom, divákom a poslucháčom. "Všetky súťažiace príspevky sa vyznačovali vysokou profesionalitou a sú zároveň dôkazom zlepšujúcej sa znalosti európskej problematiky zo strany slovenských novinárov," uviedol riaditeľ Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Robert Hajšel.

Európsky parlament udelí toto ocenenie tento rok po prvý raz. Cenou za žurnalistiku chcú poslanci EP vyzdvihnúť úsilie tých novinárov, ktorí sa zaoberajú európskou integráciou a ktorí pomohli občanom EÚ lepšie porozumieť, ako fungujú európske inštitúcie. Cena bude udelená v štyroch kategóriách: tlač, televízia, rozhlas a internet. Víťaz každej kategórie si odnesie finančnú odmenu 5000 eur (151.710 Sk). Mená víťazov budú známe v októbri. Do súťaže sa mohli prihlásiť jednotlivci alebo aj novinárske tímy s príspevkami publikovanými v termíne od 1. mája 2007 do 30. apríla 2008 v jednom z oficiálnych jazykov Európskej únie.

Zdroj: TASR, 2008

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
28. apríl 2024 06:48