StoryEditor

Koľko zarábajú špičkoví manažéri

26.11.2014, 11:00
Priemerný ročný plat top manažérov na Slovensku sa pohybuje od 60 000 do 120 000 eur.

Ročné platy vrcholových manažérov v najväčších medzinárodných spoločnostiach dosahujú v priemere 681 tisíc eur a ďalších 719 tisíc eur získavajú na bonusoch, takže si vedia zarobiť až 1,4 milióna. Na Slovensku zarobia top manažéri ročne od 60 tisíc do 120 tisíc eur.

To sú hlavné závery globálneho prieskumu, ktorý uskutočnila Executive Search spoločnosť Pedersen & Partners s pomedzi viac ako 1 700 vedúcimi pracovníkmi v 330 spoločnostiach v 17 krajinách sveta. Prieskum sa týka vrcholových manažérov v najväčších medzinárodných spoločnostiach s priemerným počtom zamestnancov 133 000, priemerným obratom vo výške 42 miliárd eur a priemerným ziskom spoločnosti vo výške 4,1 miliárd eur.

 

Platová situácia na Slovensku

Priemerný ročný plat top manažérov na Slovensku sa pohybuje od 60 000 do 120 000 eur v závislosti od veľkosti spoločnosti. Na Slovensku nepôsobia veľké korporácie porovnateľné s nemeckými spoločnosťami ako je Siemens či Deutsche Bank. Tie zamestnávajú celosvetovo okolo 50-100 000 ľudí, čo môže spôsobiť vyššiu variabilnú zložku. Na Slovensku sa variabilná zložka pohybuje od 20% do 30% v závislosti od oblasti pôsobenia a rozsahu kompetencií.

Vo všeobecnosti potom majú platy  top manažmentu  v medzinárodných spoločnostiach vyšší podiel svojich príjmov viazaných na výsledky spoločnosti. Opčné práva nie sú typické pre slovenský trh aj keď v medzinárodných spoločnostiach sa môžu vyskytovať.

Je známe, že najvyššie platy top manažmentu sú  v Bratislave a jej okolí, avšak oproti platom vedúcich pracovníkov v západnej Európe sú oveľa nižšie a to v priemere o 30%.

„Najvyšší ročný príjem vrátane bonusov dosahujú na Slovensku vedúci pracovníci v oblasti farmácie, energetickom a výrobnom priemysle. Najnižšie v neziskových organizáciách a v maloobchode,” povedal Sune Christiansen, Country Manager Slovensko na Pedersen & Partners

 

Platy vrcholových manažérov:

 

Platy rastú pomalšie

„Platy vrcholových manažérov rastú v porovnaní s minulými rokmi oveľa pomalšie," hovorí autor štúdie conrad Pramboeck, vedúci oddelenia Compensation Consulting v spoločnosti Pedersen & Partners. „Zatiaľ čo základný plat sa za posledných 5 rokov zvýšil v priemere o 4-6%, tento rok to bolo iba o 3%. Celková odmena sa za posledných 5 rokov vrátane krátkodobých ročných bonusov zvýšila v priemere o 7%, v tomto roku to bolo iba o 3,5%."

Vo väčšine západoeurópskych krajinách a v USA stúpa priemerný plat zamestnancov v priemere o 3 až 4%. Z tohto dôvodu rastie v najväčších medzinárodných spoločnostiach plat vrcholových manažérov rovnakým tempom.

 

Platový rast

 

Veľkosť spoločnosti ovplyvňuje výšku odmien

Veľkosť spoločnosti je dôležitým faktorom pri stanovení úrovne výšky odmeny vrcholového manažmentu. Vo všeobecnosti platí, že čím je väčšia spoločnosť, tým vyššie sú odmeny pre vedúcich pracovníkov, čo odráža vyššiu mieru ich zodpovednosti. „Zjednodušene povedané, plat špičkového manažéra sa zvyšuje v priemere o 600 000 eur s nárastom zamestnancov o 50 000," hovorí Pramboeck.

 

Odmena vrcholových manažérov podľa veľkosti spoločnosti

 

Výkonnosť spoločnosti určuje bonusy vedúcich pracovníkov

Druhým rozhodujúcim faktorom pre odmeny vrcholového manažmentu je výkonnosť spoločnosti. Väčšina top manažérov je hodnotená na základe zisku spoločnosti. Aj keď väčšina top spoločností bola v minulom roku veľmi zisková, musia vedúci pracovníci neustále plniť rastúce ciele spoločnosti, aby vôbec bonusy získali. Preto i vo veľmi ziskových firmách dostávajú manažéri nižší bonus, pokiaľ EBIT v porovnaní s minulým rokom poklesol.

 

Medzinárodne porovnanie

Pokiaľ ide o základný plat a prémie, západoeurópske a americké spoločnosti ponúkajú svojím vrcholovým manažérom podobné platové podmienky. Celková odmena (vrátane ročných bonusov) je v priemere 1,4 až 1,5 milióna eur. Najväčšie rozdiely v štruktúre odmeňovania sú v prípade dlhodobých bonusov, ktoré sú vo forme akciových opcií. Americké spoločnosti ponúkajú svojim top manažérom opčné práva v priemernej výške 447 000  eur, zatiaľ čo európski vrcholoví manažéri získavajú opčné práva v priemernej výške 107 000 eur.

 

Štruktúra odmien

 

 

„Z globálneho hľadiska je odmeňovanie vedúcich pracovníkov najvyššie v Spojených štátoch a západnej Európy. Top spoločnosti v rozvíjajúcich krajinách ako je Čína, India alebo Južná Afrika naďalej poskytujú odmeny, ktoré sú výrazne nižšie ako v  krajinách USA a západnej Európy. Avšak ich platy sa zvyšujú oveľa vyšším tempom," hovorí Pramboeck.

Odmena top manažérov sa v súčasnej dobe zvyšuje v priemere o 4-5% v USA a západnej Európe a o 7-10% v rozvíjajúcich sa krajinách. 

 

 

Chcete byť pravidelne informovaní o dianí v brandži? Odoberajte bezplatný newsletter Stratégií.

Zdroj: red

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
28. apríl 2024 08:04