Cestou necestou
StoryEditor

Na Jednotku prichádza Cestou necestou. „Išlo aj o život,“ hovorí tvorkyňa

04.09.2015, 09:00
V zaujímavom čase po šou Milujem Slovensko skúsi Jednotka nový žáner: gastronomický cestopis Cestou necestou. Prinášame rozhovor s jeho tvorkyňou.

Jednotka dnes prinesie novinku: o 21:40 po Milujem Slovensko pôjde nový slovenský gastronomický cestopis Cestou necestou. Bude sa vysielať v piatok večer niekoľko najbližších mesiacov.

Novej polhodinovej relácii RTVS bude na komerčných staniciach robiť konkurenciu čiastočne Búrlivé víno a Divoké kone a čiastočne Farma - Duel a Farmár hľadá ženu.

O čom je Cestou necestou? "Malý filmový štáb sa vydáva po stopách zaujímavých Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorí dobre poznajú miestne pomery. Prostredníctvom svojich očí nám ukážu, ako vonia a chutí ďaleký svet. Môžeme sa úprimne tešiť, že spoznáme veľa zaujímavých krajín, regiónov a miest, cez fantastické gastronomické zážitky a informácie," uvádza anotácia.

Stratégiám o Cestou necestou povedala viac spoluautorka relácie Alexandra Popovičová.

 

Prečo by mali diváci pozerat práve túto reláciu?

Pretože je pozitívna a zaujímavá. Aj scestovaní ľudia sa dozvedia nové veci, aj majstri kuchyne sa inšpirujú. Je pre všetkých. Okrem toho je to originálny formát, náš slovenský a je o Slovákoch. Reálni ľudia, ktorí odišli ďaleko od domova a nie vždy im bolo na vavrínoch ustlané.

Môže si v nej nájsť niečo aj divák, ktorý bežne nepozerá relácie o cestovaní či gastronómii?

Na pozadí je životný štýl našich sprievodcov, oni nám odporúčali miesta, kam sme sa vybrali. Gastronómia je tu sprievodca po miestach i živote daných miest. Cez ňu sa objavujú zvyky, história a tradície.

Ako dlho relácia vznikala? A koľko ľudí sa na tom podieľalo?

Nápad sa zrodil v hlave môjho muža, producenta a režiséra väčšiny dielov Tibora Pataya, ja som ho len doladila. Dal dokopy naše vášne k cestovaniu a vareniu. Chceli sme niečo svieže a zaujímavé. Inšpiráciou pri dramaturgii boli aj samotní ľudia. Nechceli sme moderátora. Niektorí boli našimi priateľmi a všetci sú priatelia už dnes po dokončení. Hľadali sme cez sociálne siete, známych... všade. Niekedy bolo ťažšie nájsť zaujímavého človeka, ktorý pozná miestne reálie, prípadne i jazyk a je v regióne, kam stihneme ísť z časových dôvodov. Nakoniec sa nám však podarilo dať dokopy veľmi zaujímavé a silný časti. Samotné natáčanie trvalo asi tri mesiace. Od Číny po Portugalsko, pätnásť destinácií. Jedna časť približne štyri dni na mieste a potom postprodukcia. Program musel byť vopred pripravený, komunikovali sme ho cez Skype, posielali si fotky, ale mnohokrát zasiahla vyššia moc. Napríklad v Izraeli nás úplne zradilo počasie. Doslova sme čakali na minúty medzi dažďom a potom točili v šialenom tempe. Chceli sme točiť hlavne vonku, pretože tie miesta sú najatraktívnejšie. Výrobný tím bol naozaj maličký, boli to traja ľudia. Režisér mal kumulovanú funkciu a mnohokrát išli so silami až na dno. Dvanásť hodín denne točíte a presuny vo veľkých časových i značných teplotných rozdieloch neboli jednoduché. V postprodukcii fungoval druhý tím, ktorý strihal, gradoval, robila sa grafika, zvuk i grading.

Vznikli pri natáčaní väčšie komplikácie okrem spomínaného Izraela?

Za všetky poviem len, že išlo aj o život, aj štáb okradli...

O ďalšej sérii je priskoro hovoriť, ale máte nepoužité nápady či lokality, ktoré by ste vedeli využiť?

Určite by sme vedeli, máme v oku veľa zaujímavých ľudí na výborných miestach.

 

Fotografie z relácie:

 

 

 

Upútavky Jednotky:

https://youtu.be/E9wVew2z5-I

https://youtu.be/LQYIwvfcBZ4

Zdroj: ik

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. júl 2025 11:24