StoryEditor

Symbol tolerancie na sociálnych sieťach: "Židia, ako ja ich nenávidím!"

23.05.2016, 14:42
Sociálne siete obletela fotka belgickej dámy Zakie Belghiri, ktorá sa pri jednej z protimoslimských demonštrácií odfotila v hidžábe a so symbolom lásky, mieru a nenásilia.

Posolstvo bolo jasné: nech mier ďalej zostáva s touto krajinou, všetci sme na jednej lodi, milujme sa a množte sa, to, že nenávidíte moje náboženstvo, ešte neznamená, že vás považujem za svojich nepriateľov.

Niektorý kverulant by možno mohli namietať, že dáma chcela trošku provokovať a vyvolať konflikt. K ničomu takému nedošlo, protestujúci ju nechali tak a nevšímali si ju. Z dievčaťa bola hrdinka dňa, ktorá "bojuje proti islamofóbii humorom, láskou a selfíčkami".

Selfies sú ikonou doby, či už robíte káčera pred zrkadlom alebo fotíte svoje prsia a otravujete tým všetkých na Facebooku. Všetky tieto drobnôstky sú call to attention, a hrdinka belgických médií to neskrývane priznáva: „Urobila som selfie a je z toho virál, nikdy sa nevzdávajte, stačí dúfať!“ „Chcem len byť cool, a to sa mi podarilo!“

A podarilo sa jej to nádherne, zmienky v BBC, Metru, Voxu, Teen Vogue, Independentu a ďalších sú toho dôkazom. Selfies ale nie sú všetko a internet dokáže niekedy byť až kruto neľútostný. Niekto zlý si totiž dal prácu, a odhalil, že symbol lásky a mieru nenávidí Židov. A nielen tak trošku, ale tvrdo. Alebo má niekto nejaké love and understanding vysvetlenie pre jej citát: „Hitler nezabil všetkých Židov, pár ich nechal nažive. Aby sme vedeli prečo tých hajzlov zabíjal!“ ?

A pre tých, komu by to nebolo jasné, nechala Zakia ešte odkaz na svojom Facebooku: „Z*sraní Židia, ako ja ich nenávidím!“

Po upozornení tých niekoľkých, pre ktoré selfie-ikona znamenala predsa len o niečo viac než včerajší deň, sa k tomu Zaki vyjadrila nasledovne: „To som napísala už dávno a myslela som tým sionistov, ktorí šíria nenávisť miesto lásky, takže všetkým ostatným Židom: mier s vami!“ Twitter ale dokáže byť extra krutý – „Myslela ste tým, že sionistickí Židia si zaslúži zomrieť?“

To už bolo na miláčika médií veľa, a tak svoj twitterový účet radšej zmazala. Avšak podľa starého hesla „čo internet schváti, to už nikdy nevráti“ a podľa pravidiel Streisand efektu ju minulosť dohnala so všetkým. V tomto prípade už však bez väčšieho záujmu médií.

 

Ikony sa nebúrajú, najmä ak ste jednu takú pomáhali stavať. A ak ste raz hviezdou tolerancie, tak už sa vám nejaký ten hriešok minulosti odpustí. Nesmiete to však urobiť v opačnom poradí, najprv láska a potom nenávisť - ako sa na vlastnej koži mohla presvedčiť kapela Eagles of Death Metal, pri ktorej vystúpenie v klube Bataclan došlo 13. novembra 2015 k útoku islamistov (zomrelo 89 ľudí).

Kapela bola vyradená z lineupu na festivaly Cabaret Vert a Rock en Seine potom, čo si spevák Jesse Hughes dovolil vyhlásiť, že v Bataclan mali teroristi určite nejaké komplica, a že „už počas útoku videl na uliciach Moslimov, ako jasali nadšením.“

 

Trvanlivosť emócií na sociálnych sieťach sa, starým príslovím povedané, rovná trvanlivosti snehovej gule v pekle. Je potrebné nachádzať neustále nové a nové impulzy a clickbait žurnalistika tento trend plne sleduje a využíva. Snáď preto všetky tie vtipy o tom, ako sa islamisti strachom klepú pred trojfarebnými ikonami užívateľov Facebooku - je to jednoduché, je to rýchle, nič to nestojí (čas, peniaze ani úsilie) a dopad je absolútne nulový. Na svete sa deje veľa svinstva, a sociálno-sieťová forma protestu nám dáva pocit, že aj my všetci sme Slniečka Charlie. A navyše tie selfíčka tak dobre vyzerajú!

Zdroj: Zdeněk Strnad, Mediahub.cz

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
28. apríl 2024 16:58