StoryEditor

Trump baví americké médiá

30.05.2016, 11:51
Spravodajstvo o primárkach v USA je nevyvážené. Trump dostáva viac priestoru ako Clintonová.

Mediálni odborníci v USA si kladú otázku rovnomerného rozdelenia vysielacieho času medzi Donalda Trumpa a Hillary Clintonovú, ktorí v novembri pravdepodobne zabojujú  o kreslo amerického prezidenta. Televízni manažéri budú podľa agentúry AP pod drobnohľadom, či dodržiavajú zavedené pravidlá počas kampane, ktorá najskôr bude všelijaká, len nie tradičná.

Podľa názoru troch štvrtín Američanov Trump doterajšej kampani v médiách neprípustne dominoval. Zistila to v prieskume spoločnosť Pew Research Center. Jeho výstredné správanie a útočné komentáre sú vítaným témou pre spravodajstvo a zvyšujú sledovanosť televízií.

Večerné spravodajské programy televízií  ABC, CBS a NBC venujú republikánskym primárkám dvojnásobok času v porovnaní s primárkami Demokratickej strany. Spomínané televízie venovali Trumpovi  v apríli 425 minút, Clintonovej len 117.

Počas štyroch týždňov medzi marcom a aprílom spoločnosť Media Research Center zistila, že spravodajská televízia CNN venovala republikánom 730 minút a demokratom 214. Osobitnú pozornosť venuje štatistika správ CNN, pretože  v sledovanosti rastie rýchlejšie než jej rivali Fox News a MSNBC. Niektorí zamestnanci CNN súkromne vyjadrujú obavy, či stanica Trumpovi nevenuje príliš pozornosti.

Teraz už primárky končia a televízie by sa mali zamyslieť nad vyváženosťou, súdi Frank Sesno z univerzity Georgea Washingtona. Televízne štáby už teraz vraj viac premýšľajú nad plánovaním spravodajstva a zaručujú sa, že spravodlivosti bude učinené zadosť, povedal agentúre AP nemenovaný spravodajský manažér.

V dejinách americkej žurnalistiky venovali médiá paradoxne viac pozornosti kandidátom, ktorí nakoniec súboj o prezidentské kreslo prehrali. Stalo sa to vo všetkých troch posledných voľbách, kedy existujúca hlava štátu už kandidovať nemohla a republikáni aj demokrati museli vybrať nového kandidáta, teda v rokoch 1988, 2000 a 2008.

Mediálne organizácie by si mali dávať pozor, do akej miery Donald Trump rozhoduje o obsahu ich spravodajstva, myslí si Sesno. "Ich pravidlá sú v troskách. Ozvena osobných útokov a protiútokov nahrádza seriózne diskusiu o kandidátoch a politike, ktorú stelesňujú," konštatoval.

Zdroj: ČTK

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 08:33