Axel Springer
StoryEditor

Axel Springer kupuje spravodajský web Politico, podľa zdrojov až za miliardu dolárov

27.08.2021, 09:35
Autor:
ČTKČTK
Nemecký mediálny koncern Axel Springer sa dohodol na prevzatí americkej spravodajskej stránky Politico.

Nemecké vydavateľstvo Axel Springer kúpi americkú spoločnosť Politico, ktorá okrem iného prevádzkuje aj rovnomenný spravodajský web. Nemecký podnik to uviedol v tlačovej správe, o cene sa nezmieňuje. Podľa zdrojov denníka The New York Times ide o miliardu dolárov. Axel Springer získa tiež zvyšný polovičný podiel v spoločnej spoločnosti Politico Europe. Prevezme tiež Protocol, sesterskú firmu Politico, ktorá pokrýva dianie v odvetví technológií.

Šéf vydavateľstvo Axel Springer Mathias Döpfner nemeckému denníku Handelsblatt povedal, že ide o najväčšiu transakciu v histórii skupiny. Doteraz najväčšou akvizíciou bola kúpa realitného portálu SeLoger, za ktorý vydavateľstvo zaplatilo 630 miliónov eur.

Transakcia by mala byť uzavretá do konca tohto roka. Nemecká firma si nákupom rozšíri portfólio, do ktorého spadajú on-line mediálne spoločnosti Morning Brew či Insider, niekdajší Business Insider. Vydáva okrem iného nemecký bulvárny denník Bild, spadá pod neho denník Die Welt. Pôsobí vo viac ako 40 krajinách.

Spoločný podnik Politico Europe vznikol v roku 2014, od roku 2019 je v zisku. Zakladateľ spoločnosti Politico Robert Allbritton si udrží svoju úlohu v spoločnosti Politico aj v Protocolu.

Vo dvojici spravodajských spoločností si zachovajú vedúce pozície taktiež editori. Politico bude fungovať nezávisle na ďalších značkách, ktoré spadajú pod Axel Springer.

Zmena aktivít v strednej a východnej Európe

V máji denník The Information napísal, že spoločnosť Axel Springer jedná aj o kúpe ďalšieho digitálneho spravodajstva Axios. Server CNBC včera s odvolaním sa na dva oboznámených zdroje informoval, že z dohody zišlo.

Spoločnosť Axel Springer založil v roku 1947 nemecký vydavateľ Axel Springer (1912-1985). Vlajkovou loďou firmy sa stal v roku 1952 denník Bild, prvé bulvárne a najpredávanejšie noviny v Nemecku. Od ďalších novín (napríklad Die Welt) a časopisov sa firma rozrástla na kolos so širokým záberom aj v oblasti rozhlasu, televízie a elektronických médií. Do portfólia vydavateľstva patria napríklad futbalový server Transfermarkt, investigatívny server The Insider, spravodajská stanica Welt, predtým známa ako N24, alebo nemecká verzia časopisu Rolling Stone. Tento rok denník Bild sprevádzkoval vlastnú televíznu stanicu.

Od roku 2019 je najväčším akcionárom vydavateľstva americká investičná spoločnosť KKR, ktorá drží podiel 48 percent. Prostredníctvom nemeckého vydavateľstva sa snaží konsolidovať svoje digitálne spravodajské operácie do globálnej siete. Tržby spoločnosti Axel Springer v roku 2019 predstavovali 3,1 miliardy eur, hrubý prevádzkový zisk EBITDA bol 630,6 milióna eur.

Tento rok sa vydavateľstvo Axel Springer rozhodlo preorganizovať svoje aktivity v strednej a východnej Európe, ktoré zdieľalo so švajčiarskym koncernom Ringier. Odpredá Ringier médiá na Slovensku, v Maďarsku, Srbsku, Estónsku, Litve a Lotyšsku. Chce sa sústrediť na najväčší trh v regióne, ktorým je Poľsko, a tiež na Nemecko a Spojené štáty.

01 - Modified: 2021-08-27 07:50:16 - Feat.: 0 - Title: Vydavateľ časopisu Forbes vstúpi na burzu fúziou so špecializovanou firmou
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 17:18