StoryEditor

Olympiáda v Riu priťahuje pozornosť kyberzločincov. Zneužitie informácií hrozí v online aj offline

08.08.2016, 14:29
Autor:
ČTKČTK
Olympijské hry sa presunuli na sociálne siete a s nimi i kyberzločinci.

Olympijské hry v brazílskom Riu priťahujú pozornosť kyberzločincov, ktorí využívajú globálny rozsah hier. OH sú príležitosťou pre predaj falošných vstupeniek, spamovania, infikovanie webových stránok alebo zneužívanie bankomatov. Vyplýva to z informácií firiem Trend Micro, Kaspersky Lab a DCIT.

OH so sebou prinášajú veľké množstvo zneužiteľných informácií a zločinci sa ich snažia získať pomocou spamu, phishingu alebo kampaňou na sociálnych sieťach. Olympijské hry sú vo svojom rozsahu globálne a tak i kyberútoky majú celosvetový dopad. Brazílski hackeri sú navyše známi svojou špecializáciou na bankové podvody, ku ktorým im pomáha i nedôsledná legislatíva.

Výpalné za dáta

"Pre samotné olympijské hry a ich účastníkov nebudú hackeri určite tou hlavnou hrozbou. Dá sa ale očakávať tradičný výskyt vírov, podvodných stránok, súťaží, falošných mobilných aplikácií, a iného škodlivého softvéru s olympijskou tematikou. Dá sa predpokladať, že rad týchto útokov bude založených na inštalácii aktuálne obľúbených vírov z kategórie ransomware, ktoré zašifrujú dáta užívateľa a ponúknu mu šancu získať dáta späť po zaplatení výpalného," uviedol odborník na kybernetickú bezpečnosť z firmy DCIT Karel Miko.

Kaspersky Lab varuje pred falošnými vstupenkami na olympiádu v Riu. Medzinárodné podvodné skupiny stoja nielen za falšovaním vstupeniek na OH, ale i za rozosielaním spamov. Experti spoločnosti zaznamenali prvé spamy už začiatkom roka 2015. Väčšinou boli v angličtine alebo v portugalčine.

Podvodné domény

V súvislosti s olympijským dianím budú vznikať legitímne vyzerajúce stránky a realisticky pôsobiace adresy pomáhajúce zmiasť potenciálnu obeť a prinášajú kyberzločincom veľké zisky pri využívaní phishingu. Fanúšikovia v eufórii z nájdenia lacných vstupeniek neuvážene vypĺňajú svoje osobné i platobné údaje, alebo dokonca rovno platia za neexistujúci výhodný nákup. Tých, ktorí športové dianie sledujú z domova, lákajú falošné internetové odkazy na stránky so škodlivým obsahom. Tím spoločnosti Kaspersky Lab stále objavuje a blokuje podvodné domény s falošnými lístkami, ktoré obsahujú pojmy "rio" alebo "rio2016".

Online naštartoval Londýn

Olympijské hry sa podľa správy Trend Micro presunuli na sociálne siete a s nimi i kyberzločinci. Počas predchádzajúcich Letných olympijských hier v Londýne v roku 2012 sa hovorilo ako o najsociálnejších a prvých vysielaných na internete v reálnom čase. Táto udalosť prvýkrát naplno využila potenciál sociálnych sietí.

Kreatívnejšie podvody

Kyberhrozby nie sú limitované len na prostredie internetu. Zločinci prichádzajú so stále novými spôsobmi, ako zneužiť elektronické zariadenia i v ofline svete. Využívajú k tomu napríklad bezplatné nabíjacie USB stanice pre mobilné telefóny, ktoré útočníkom umožňujú pripojiť sa do mobilného zariadenia a získať prístup k osobným údajom, nainštalovať do zariadení vírus alebo dokonca získať do určitej miery kontrolu nad zariadením. Stále kreatívnejšie sú tiež podvody v bankomatoch, ktoré sa vyvinuli od hackovania klávesnice k sofistikovanejším bankomatovým programom, ktoré ani nevyžadujú fyzický prístup.

Organizátori hier sa zaviazali v miestach konania poskytnúť bezplatnú wi-fi sieť, ktorá sa skladá zo 7-tisíc prístupových bodov. Je lákavé pripojiť sa k bezplatnej sieti, čo kyberzločinci vedia a budujú preto falošné prístupové body, ktoré umožňujú kradnúť citlivé údaje.

Rio 2016 - olympijské hry Reuters

01 - Modified: 2021-08-02 09:23:05 - Feat.: - Title: Letné olympijské hry 2024 v Paríži budú veľkolepé, sľubuje predseda organizačného výboru 02 - Modified: 2021-07-23 15:03:42 - Feat.: - Title: Začali sa olympijské hry v Tokiu. Pozrite si, kedy budú v akcii slovenskí reprezentanti 03 - Modified: 2021-07-23 08:48:03 - Feat.: - Title: Skejtbording je prvýkrát olympijským športom. Facebook a Droga5 zareagovali sériou spotov 04 - Modified: 2021-07-22 15:08:13 - Feat.: - Title: Eurosport spustí počas olympijských hier sedem bonusových kanálov 05 - Modified: 2021-07-15 12:22:59 - Feat.: - Title: RTVS bude olympiádu vysielať priamo z dejiska. Do Tokia poslal dve tony techniky
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
04. máj 2024 06:56