StoryEditor

Clintonová a Trump sa v diskusii nešetrili. Prinášame niektoré z ich výrokov

27.09.2016, 13:30
Autor:
hrnhrnČTKČTK
Kandidáti konfrontovali svoje rozdielne vízie o budúcnosti Ameriky.

Hlavní kandidáti tohtoročných amerických prezidentských volieb predložili v pondeľňajšej televíznej diskusii voličom výrazne rozdielne vízie o budúcnosti Ameriky. Konfrontačná debata demokratky Hillary Clintonovej a republikána Donalda Trumpa prieniesla mnoho sporných výrokov i protichodných prehlásení.

Podľa odhadov BBC sledovalo diskusiu viac než 100 miliónov divákov, čo by znamenalo najvyššiu sledovanosť v dejinách prezidentských kampaní.

O vojne s terorizmom:

Trump: "Hovoríte o nutnosti vyhnať ISIS (Islamský štát). Bola ste ministerkou zahraničia, keď to bol len zárodok. Teraz je vo viac než 30 krajinách. Ste schopná to zastaviť? Nemyslím si to."

Clintonová: "Tvrdí, že má tajný plán. Jediným tajomstvom ale je, že žiadny plán nemá."

O zamestnanosti:

Clintonová: "Pokiaľ by sa realizoval jeho daňový plán, stratili by sme 3,5 milióna pracovných miest a mali by sme možno ďalšiu krízu. S mojím plánom by sme mali desať miliónov nových pracovných miest." Podľa agentúry AP však túto predpoveď prezentoval jediný ekonóm Mark Zandi, ktorý navyše prispel na kampaň demokratickej kandidátky.

Trump: "Pracovné miesta našu krajinu opúšťajú. Odchádzajú do Mexika a do mnoho iných krajín. Odchádza Ford, tisícky pracovných miest mizne z Michiganu alebo Ohia. Odchádzajú, a to v oveľa väčšom počte než kedykoľvek predtým." Podľa agentúry AP však presné údaje neexitujú, od roku 2010 ale v USA naopak vzniklo 14,9 milióna nových pracovných miest.

O daňovom priznaní:

Clintonová: "Vzniká otázka, prečo (Trump) nechce zverejniť svoje daňové priznanie. Musí to byť niečo naozaj dôležité, niečo strašné, že sa snaží to schovať. Možno nie je taký bohatý, možno nedáva toľko na charitu."

Trump: "Ako podnikateľ mám záujem na platení čo najmenších daní. V tom je moja šikovnosť, mám úžasné príjmy. Až (Clintonová) zverejní 33-tisíc e-mailov, čo zmazala, zverejním svoje daňové priznania."

O životnej energii a imidži:

Trump: "Nevyzerá ako prezidentka, nemá dostatok energie. Stať se prezidentom tejto krajiny, to vyžaduje obrovskú energiu."

Clintonová: "Až precestuje 122 krajín a vyjedná mierové dohody, prímeria a oslobodenia disidentov, alebo až strávi 11 hodín pred kongresovým výborom, môže mi niečo hovoriť o energii."

O rodisku Baracka Obamu:

Clintonová: "Trump zahájil svoju politickú činnosť rasistickým klamstvom, že náš prvý černošský prezident nie je americký občan. Nie je pre to absolútne žiadny dôkaz, ale trval na tom."

Trump: "Vedel som samozrejme, že takáto otázka padne, i keď sa tým nikto moc nezaoberá. Bol som tým, kto prezidenta prinútil, aby ukázal svoj rodný list. Myslím, že som urobil dobrú prácu."

O irackej vojne:

Clintonová: "Dúfam, že ľudia, čo preverujú fakty, sa pustia do práce. Donald podporil inváziu do Iraku."

Trump: "Nezmysel. Vojnu v Iraku som nepodporil, je to nezmysel, ktorý šíria väčšinové médiá."

O útokoch ruských hackerov:

Clintonová: "Bola som v šoku, keď Donald verejne vyzval Putina k útokom na Američanov. To je proste neprijateľné. Donald nie je schopný zastávať funkciu vrchného veliteľa".

O milostných aférach Billa Clintona:

Trump: "Chcel som povedať niečo mimoriadne tvrdé o Hillary a jej rodine, ale povedal som si, že nemôžem. Proste to nejde. Nie je to patričné, je to nepekné."

O príprave na diskusiu:

Clintonová: "Donald ma kritizuje, že som sa na túto debatu pripravila. Áno, pripravila. A viete, na čo som ešte pripravená? Som pripravená stať sa prezidentkou, myslím, že je to dobrá vec."

Trump: "Clintonová má skúsenosti, sú to ale zlé skúsenosti. Táto krajina si nemôže dovoliť ďalšie štyri roky takýchto skúseností."

O prezidentských voľbách:

Clintonová: "Niekedy vyhráte, inokedy prehráte. Rozhodne podporím výsledky týchto volieb."

Trump: "Chcem, aby Amerika bola znovu veľká. Sme krajina, ktorá je vo vážnych problémoch. Pokiaľ zvíťazí (Clintonová), budem ju rozhodne podporovať."

01 - Modified: 2021-03-23 07:00:37 - Feat.: - Title: Moderátorka v rozhovore s Trumpom chybne oznámila odchod ministra 02 - Modified: 2020-11-27 10:11:51 - Feat.: - Title: Trump prvýkrát od volieb odpovedal na otázky a hneď prišlo k roztržke: Ste iba ľahká váha 03 - Modified: 2020-11-04 10:20:16 - Feat.: - Title: Trump v reklame 04 - Modified: 2020-10-10 15:21:43 - Feat.: - Title: Druhá debata Trumpa s Bidenom bola zrušená 05 - Modified: 2020-11-03 09:21:30 - Feat.: - Title: Do virtuálnej debaty nepôjdem. Trump odmietol online debatu s protikandidátom Bidenom
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
04. máj 2024 22:58