"Predseda SNS trpí komplexami so žien. Vyzývam ho, aby prestal urážať moje kolegyne a liečiť si problémy so ženami na nich." Šéf SaS Richard Sulík kritizoval Andreja Danka za jeho vyjadrenia na adresu poslankýň.TASR/A. Galica
StoryEditor

Týždeň v médiách: Život po Kočnerovi, kazateľ Sulík a Danko, chalan z Gemera

30.10.2016, 07:56
RTVS prežíva politické kotrmelce práve v momentoch, keď sa blíži jej historické výročie. Je tu nový satirický Týždeň v médiách.

Telerozhlas za uplynulý týždeň pokračuje vo svojej dramatickej existencii. Zverejnenie komunikácie medzi novinármi, z ktorých štyria pracujú vo verejnoprávnom médiu a opozičným poslancom Gáborom Grendelom kontroverznému podnikateľovi vyšlo lepšie, ako v jeho najhlbších fantáziách.  

Kočnerov žolík vygeneroval okrem ohromného mediálneho záujmu i muníciu na spochybňovanie príčetnosti celej novinárskej obce. Kyticu tulipánov a prepravku Coly mu zaiste poslal i Robert Fico, ktorý dnes hlášku „pamätajte, komu visíte na šnúrke od gatí“ využíva na tlačových konferenciách častejšie, ako svoj niekdajší lingvistický objav „zlepenec.“

TASR

Štyria pátrači

Na Kočnera musela okamžite reagovať i samotná RTVS. Vznikli dve komisie, ktoré majú skúmať objektivitu spravodajstva, ktoré viedol Lukáš Diko (prominentná súčasť Kočnerovho zoznamu). S prvou komisiou prišiel šéf telerozhlasu Václav Mika, druhá vznikla na podnet Rady RTVS a jej cieľom je na tú Mikovu dohliadať. Niet sa veľmi čo čudovať. Šéf RTVS za predsedu svojej štvorčlennej výskumnej jednotky stanovil Juraja Fellegiho, skúseného novinára, ktorý s vyšetrovaným Dikom tvoril dosiaľ jeden tím.

Po zverejnení stanoviska tak zavibrovalo ticho: kamarát bude vyšetrovať objektivitu kamaráta? Alebo bude kamarát na výslní, aby mohol svojho budúceho exkamaráta nahradiť v prípade, že sa potvrdia jeho previnenia? Kočnerove kocky sú hodené a v eufórii nimi trasie i SNS.

Zapálení pre verejnoprávnosť

Národniari už dlho neskrývajú, že chcú mať pod krídlami svojho orla aj telerozhlas. Podpredseda SNS Anton Hrnko, pre ktorého je verejnoprávne médium téma jeho politického srdca, napísal Václavovi Mikovi otvorený list. Vyzval ho v ňom, aby RTVS zabezpečila, že verejnoprávny priestor nebude manipulovaný politikmi.

Učinil tak totiž poslanec strany, ktorej líder blokuje navyšovanie koncesií. „Ak raz Boh dá, aby som mal politickú silu, jedným z mojich prvých opatrení bude zrušenie koncesionárskych poplatkov,“ vyhlásil nedávno Andrej Danko. Financovanie plánuje čisto zo štátneho rozpočtu. Nezávislosť verejnoprávnej inštitúcie je rozhodne badať na horizonte.

RTVS bojuje o svoju apolitickosť na viacerých frontoch. Obvinený šéf spravodajstva si vzal voľno, objektivitu vyšetrujú naraz dve komisie, predseda parlamentného výboru pre médiá Dušan Jarjabek tvrdí, že novinári RTVS spochybnili spravodajskú činnosť celého telerozhlasu a pokazili, čo mohli a Anton Hrnko, pre ktorého je RTVS dôležitá natoľko, že sa neunúval prísť na mimoriadne zasadnutie Rady RTVS, zrejme už doma bodkuje nové logo. Čaká nás ešte zaujímavý a turbulentný vývoj.

S Dankom jemne

Časopis Týždeň prišiel s novou obálkou i novým žurnalistickým formátom. Nazýva sa "pohlaď svojho budúceho premiéra" a čakali by ste ho všade, len nie na stránkach renomovaného týždenníka.

Týždeň

​„Hovorí o sebe, že je chalan z regiónu Gemera a nehanbí sa ani za svoj výraz „tomtom“. Prebral SNS po hulvátskom Slotovi, dostal ju do parlamentu, aj do vlády, v koalícii si rozumie viac s Bugárom a má ambície byť raz premiérom,“ začína rozhovor s Andrejom Dankom reportér Andrej Bán.

Poctivosť, zapálenie pre vesmírne dobro a snaha o elimináciu všetkých neprávostí sú Bánovými výsadami dekády. O to viac je prekvapením, ak v rozhovore s lídrom strany, ktorému nadmieru vonia moc, chýba väčší tlak. Danko z neho vychádza ako sympatický chlap z Gemera, ktorý SNS deratizoval od Slotu a navyše má príjemný zmysel pre humor. Aj s tou RTVS to napokon zrejme myslí len dobre. Veru. 

Otecko a mamička, no spravodlivo

​Štrngám za zmenu, Nadácia Pontis, Nadácia zastavme korupciu či VIA IURIS. Tie všetky a mnohé ďalšie združenia spustili kampane na podporu spoločenských hodnôt, ktoré vyznávajú. Aliancia za rodinu je však výnimočná. Len ona totiž za svoju činnosť, zverejnenie stránky hlaszarodinu.sk, získala od ministerstva vnútra benefit zaplatiť pokutu 3000 eur.

Akokoľvek sa Anton Chromík usiluje byť argumentačne nesympatický, fakt je, že sa tu spravodlivosť aplikuje len opatrne a striedmo. A to je veselé podobne, ako snaha dosiahnuť politickú nezávislosť RTVS cez plné financovanie zo štátneho rozpočtu. Všetko je však v poriadku, na scéne sa totiž objavil nový vykladač vieroúk i hodnotových naratívov. Našiel Chromík svojho filantropa?

„Ježiš, po prvé, nie je takým imperatívnym vzorom pre kresťanov ako Mohamed pre Moslimov a, po druhé, nasledovať život Ježiša znamená odpúšťať a milovať blížneho.“ To nevytesala do kameňa pri horiacom kre hlava Aliancie za rodinu, ale v komentári spísal liberál a nový biblista Richard Sulík.

Budeme svedkami zárodku nového priateľstva? Slovensko. Malá veľká krajina, kde nikdy neradno hovoriť nikdy.

Americké finále

A ako napreduje Donald Trump? Magazín Time mu na svojich titulkách fandí stále intenzívnejšie. Edícia "roztav sa" pokračuje.

A to je na tento týždeň z mediálneho diania všetko, vidíme sa opäť o sedem dní. Dovtedy sledujte RTVS, o drámy núdza nebude, a to ju ani nemusíte zapínať. Všetko krásne priatelia!

01 - Modified: 2021-11-23 14:23:35 - Feat.: - Title: RTVS reaguje na nový mediálny zákon. Uvádza nás do finančnej neistoty, tvrdí Rezník 02 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 03 - Modified: 2021-05-10 15:31:18 - Feat.: - Title: Rada RTVS preverovala zmluvy s Elektronikou. K ovplyvneniu externým prostredím nedošlo, konštatovala 04 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 05 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 13:25