trumpdonald.org
StoryEditor

Trump si nechal za posledné roky zaregistrovať tisícky internetových domén

21.02.2017, 11:20
Autor:
ČTKČTK
Patria medzi ne aj stránky s mnohými nie príliš lichotivými názvami.

Máloktorá verejná osoba je tak aktívna v skupovaní internetových domén ako americký prezident Donald Trump. Realitný magnát, ktorý sa pred mesiacom nasťahoval do Bieleho domu, si ich podľa televízie CNN počas posledných rokov registroval cez 3000. Patria medzi ne nielen stránky odkazujúce na jeho obchodné či prezidentské témy, ale aj adresy s mnohými nie príliš lichotivými názvami.

Kým Trumpova záľuba vo využívaní twitteru na písanie krátkych správ je všeobecne známa a nadobudla význam počas prezidentskej kampane, CNN poodhalila, že si silu internetu uvedomil už o mnoho rokov skôr. Svoju vôbec prvú doménu DonaldjTrump.com si kúpil v roku 1997. Už začiatkom nového storočia sa však pustil do zberania internetových adries vo veľkom. Ako majiteľ siete hotelov a kasín si nechal registrovať veľa domén, ktorých názov mohol akokoľvek súvisieť s jeho biznisom - napríklad TrumpOrganization.com či TrumpBuilding.org.

Muž, ktorému agresívne a podľa mnohých urážlivé verejné vystupovanie prinieslo rad nepriateľov, však nenechal ležať ľadom ani adresy, ktoré mohla využiť konkurencia či jeho názoroví oponenti. Vlastní preto aj domény TrumpFraud.org či TrupmScam.com odkazujúce na slovo podvod.

Na možných kritikov sa pripravoval napríklad už v roku 2007, keď rozbiehal firmu Trump Network založenú na princípe používanom spoločnosťami Amway alebo Herbalife, ktorý býva označovaný za pyramídovú schému. Registroval si nielen TrumpNetwork.com, ale aj TrumpNetworkFraud.com či TrumpNetworkPyramidScheme.com.

Podobne sa Trump poistil v prípade svojej univerzity, ktorú kritici označujú za drahú školu s nekvalitnou výučbou. V súvislosti s ňou si registroval viac ako 150 domén, mnohé s negatívne zafarbenými názvami.

"Ten, kto si kupuje podobné domény, dopredu myslí na to, že sa okolo neho môžu vynoriť obvinenia. Najrešpektovanejšie organizácie si podobné stránky nekupujú," povedal CNN expert na internetový marketing Bruce Rubin.

Bývalá hviezda televíznej reality šou známa svojimi verbálnymi útokmi na verejné osobnosti či mediálne celebrity si registrovala aj doménu ImBeingSuedByTheDonald.com (Žaluje ma Donald).

O tom, že prezidentskú kandidatúru zvažoval už pred niekoľkými rokmi, svedčí podľa CNN i fakt, že si v roku 2012 rezervoval domény VoteAgainstTrump.com, TrumpMustGo.com či NoMoreTrump.com nabádajúce k voľbe proti nemu.

Celkom má americký prezident zaregistrovaných 3643 domén, uviedla CNN. Televízne stanice, ktoré patria medzi médiá najviac kritizované Bielym domom za údajné vytváranie falošných správ o osobe prezidenta (bez dôkazov), dospeli k svojim záverom pomocou služby DomainTools, ktorá uľahčuje spojenie domény a jej vlastníka. Trumpov tím podľa CNN na žiadosti o komentár nereagoval.

Na samotných stránkach sa ich vlastník zistiť nedá. Väčšina z tých negatívnych obsahuje čisto bielu obrazovku.

01 - Modified: 2021-03-23 07:00:37 - Feat.: - Title: Moderátorka v rozhovore s Trumpom chybne oznámila odchod ministra 02 - Modified: 2020-11-27 10:11:51 - Feat.: - Title: Trump prvýkrát od volieb odpovedal na otázky a hneď prišlo k roztržke: Ste iba ľahká váha 03 - Modified: 2020-11-04 10:20:16 - Feat.: - Title: Trump v reklame 04 - Modified: 2020-10-10 15:21:43 - Feat.: - Title: Druhá debata Trumpa s Bidenom bola zrušená 05 - Modified: 2020-11-03 09:21:30 - Feat.: - Title: Do virtuálnej debaty nepôjdem. Trump odmietol online debatu s protikandidátom Bidenom
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
28. apríl 2024 08:42