Na záver prišiel ten najzaujímavejší okamih, keď si tím ľudí okolo filmu Učiteľka prebral cenu Slnko v sieti za najlepší hraný film. Poďakovanie predniesla koproducetka Zuzana Mistríková, ktorá, podobne ako Meryl Streep na odovzdávaní, vniesla do galavečera nádych politiky.Jednotka
StoryEditor

Najviac slovenských filmových cien získal Masaryk, Učiteľka je najlepším filmom

08.04.2017, 13:42
Autor:
hrnhrnČTKČTK
Odovzdávanie cien Slnko v sieti zakončil jasný odkaz pre politikov. Osobnosti v hľadisku ho ocenili búrlivým potleskom.

Členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie ocenili v piatok 7. apríla víťazov národných filmových cien. Ceny Slnko v sieti si odniesli najkvalitnejšie filmy a tvorivé výkony slovenskej kinematografie. Galavečer moderoval Bruno Ciberej.

Najviac nominácií mala koprodukčná slovensko-česká dráma Učiteľka režiséra Jana Hřebejka. Nominovaná bola v 13 kategóriách. Na ocenenie premenila štyri nominácie a stala sa i najlepším hraným filmom roka. Film získal cenu aj v diváckej ankete o najobľúbenejší film.

Zuzana Mistríková, jedna z producentiek snímky Učiteľka, využila ďakovnú reč pri preberaní ceny na kritiku slovenských politikov za ich postoj voči verejnoprávnemu rozhlasu a televízii: „Nemôžem nevyjadriť silné znepokojenie, nielen moje, ale aj ďalších mojich kolegov, nezávislých producentov, nad tým, ako prebieha v tejto krajine verejná diskusia o tom, ako bude vyzerať budúcnosť rozhlasu a televízie Slovenska.“

Po potlesku Mistríková pokračovala kritikou premiéra Roberta Fica a predsedu parlamentu Andreja Danka: „Považujeme za neprijateľné, aby jeden z najvyšších ústavných činiteľov otvorene podmienil riešenie financovania médií verejnej služby tým, či má nad týmto médiom kontrolu, a aby druhý ostro kritizoval túto inštitúciu len preto, že nevyhral prezidentské voľby. Verejnoprávne médiá nemajú slúžiť vám, politikom. Nepatria vám, nefinancujete ich zo svojich vlastných prostriedkov. Rozhlas a televízia Slovenska poskytujú službu verejnosti a od profesionality a kvality tejto služby závisí kvalita v mnohých oblastiach života tejto spoločnosti. Boli by sme radi, keby ste si pri ďalšom rozhodovaní boli toho vedomí,“ povedala Mistríková.

Životopisná dráma režiséra Juliusa Ševčíka Masaryk získala na slávnostnom odovzdávaní národných filmových cien najviac ocenení. O Slnko v sieti sa uchádzala v 12 kategóriách, na ocenenie premenila nominácie v ôsmich kategóriách. Porota ocenila herecké výkony Karla Rodena a Oldřicha Kaisera, film uspel aj v kategóriách Najlepší kameramanský výkon či Najlepší filmový strih. Film uspel nedávno aj na udeľovaní Českých levov, kde sa s dvanástimi oceneniami stal najúspešnejším filmom v histórii Českých levov.

Hoci mala snímka Masaryk oficiálnu slovenskú premiéru až tento rok v marci, v jednom z bratislavských kín však bola uvedená už vlani v decembri. Splnila tak podmienky, aby mohla byť zaradená do tohtoročného udeľovania cien.

​Za podobný postup čelili v Českej republike distribútori filmu Masaryk kritike, že kvôli udeľovaniu cien Český lev postupovali nefér, keď snímku premietli iba sedem dní pred koncom minulého roka v jedinom kine. Do bežnej distribúcie snímka vstúpila až minulý mesiac.

Po jednej cene slovenskej filmovej a televíznej akadémie dostali v rôznych kategóriách filmy Ja, Olga Hepnarová, Rudý kapitán a dokument Richard Müller: Nespoznaný. V kategórii Najlepší dokumentárny film zvíťazila snímka Para nad riekou režisérov Filipa Remunda a Roberta Kirchhoffa.

​​​Víťazi Slnko v sieti:

NAJLEPŠÍ HRANÝ FILM : Učiteľka
producenti: Zuzana Mistríková, Ľubica Orechovská, Ondřej Zíma, Jan Prušinovský

NAJLEPŠÍ DOKUMENTÁRNY FILM: Para nad riekou
producent: Robert Kirchhoff

NAJLEPŠÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON V HLAVNEJ ÚLOHE: Zuzana Mauréry (Učiteľka)

NAJLEPŠÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON VO VEDĽAJŠEJ ÚLOHE: Zuzana Kronerová (Červený kapitán)

NAJLEPŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON V HLAVNEJ ÚLOHE: Karel Roden (Masaryk)

NAJLEPŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON VO VEDĽAJŠEJ ÚLOHE: Oldřich Kaiser (Masaryk)

NAJLEPŠIA FILMOVÁ RÉŽIA: Tomáš Weinreb, Petr Kazda (Ja, Olga Hepnarová)

NAJLEPŠÍ FILMOVÝ SCENÁR: Petr Jarchovský (Učiteľka)

NAJLEPŠÍ KAMERAMANSKÝ VÝKON: Martin Štrba (Masaryk)

NAJLEPŠÍ FILMOVÝ STRIH. Marek Opatrný (Masaryk)

NAJLEPŠÍ FILMOVÝ ZVUK: Viktor Ekrt, Pavel Rejholec (Masaryk), Lukáš Kasprzyk (Richard Müller: Nespoznaný)

NAJLEPŠIA FILMOVÁ HUDBA: Michal Novinski (Učiteľka)

NAJLEPŠÍ ARCHITEKT - SCÉNOGRAF: Milan Býček (Masaryk)

NAJLEPŠIE KOSTÝMY: Katarína Štrbová Bieliková (Masaryk)

NAJLEPŠIE MASKY: Lukáš Král (Masaryk)

Výnimočný prínos slovenskej kinematografii: Rudolf Urc

​História Národnej filmovej ceny Slnko v sieti sa začala v roku 2004 udelením historicky prvej ceny za celoživotný prínos slovenskej kinematografii režisérovi Jurajovi Herzovi. Prvé slávnostné udeľovanie národných filmových cien Slnko v sieti sa uskutočnilo 8. decembra 2006. Pôvodne bienále minulý rok zmenilo svoj štatút a vďaka rastúcemu počtu domácich filmov v kinodistribúcii udeľuje akadémia ceny každoročne. Vlani získal najviac slovenských filmových cien slovensko-český film Eva Nová režiséra Marka Škopa.

01 - Modified: 2022-02-19 13:35:39 - Feat.: - Title: Nominácie na Slnko v sieti ovládli Služobníci, Cenzorka a Muž so zajačími ušami 02 - Modified: 2021-11-22 14:34:38 - Feat.: - Title: Blíži sa uzatváranie prihlášok na Slnko v sieti. Ocenené budú prvý raz aj televízne projekty 03 - Modified: 2020-09-11 09:56:43 - Feat.: - Title: Slnko v sieti: Najlepším filmom je Nech je svetlo, najviac ocenení získali Amnestie 04 - Modified: 2020-08-21 18:54:27 - Feat.: - Title: Milan Lasica si prevezme Slnko v sieti za výnimočný prínos kultúre 05 - Modified: 2020-02-26 12:09:05 - Feat.: - Title: Nominácie na slovenských Oscarov ovládli Amnestie a Nech je svetlo
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 15:37