Novinár Adam Valček aktuálne externe spolupracuje s NMH. FOTO: TASR/M. Baumann
StoryEditor

Súd: Novinár Valček môže písať o údajných mailoch Suchobovej advokátky

14.10.2022, 13:40
Autor:
redred

„Valková (Jana, pozn. red.) vo štvrtok 22. septembra požiadala súd, nech vydá zákaz pre autora tohto článku publikovať akékoľvek informácie, ktoré môžu pochádzať z jej e-mailovej schránky. Súd doteraz takéto neodkladné opatrenie nevydal,“ informoval pred časom reportér Adam Valček, ktorý externe spolupracuje s vydavateľstvom News and Media Holding.

Jana Valková, ktorú Valček spomína, je advokátkou, a jej klientom je Michal Suchoba. Ide o známeho podnikateľa v IT a spolupracujúceho obvineného v kauze Mýtnik. 

Valček sa pritom venoval dvom témam, ktoré súviseli s Valkovou. Prvou bola údajná komunikácia, ktorá vyzerala ako inštrukcie pre Suchobu, ako má vypovedať. Druhou boli obchody so striebornými mincami, ktoré mala nakúpiť s predchádzajúcim obhajcom Suchobu Miroslavom Ivaničom. 

Teraz súd rozhodol, že návrh na neodkladné opatrenie zamieta. „Súd v momente rozhodovania o návrhu uprednostnil slobodu prejavu pred právom na súkromie a dobré meno, keďže nebolo osvedčené, že by obsah článku mal na žalobcov nimi tvrdený difamačný dosah,“ zdôvodnila sudkyňa Okresného súdu Bratislava II Ivana Dančová. Rozhodnutie nie je právoplatné a je voči nemu možné podať odvolanie. 

Michal Teplica, CEO vydavateľstva, rozhodnutie hodnotí pozitívne. „Pani Valková v návrhu namieta časť týždenného newslettera A. Valčeka, ktorý pravidelne vychádza aj na trend.sk, ale v skutočnosti proti nemu argumentovala aj príspevkami anonymného autora na blog.pravda.sk a neskôr k návrhu doložila aj články A. Valčeka, ktoré vyšli v PLUS 7 DNÍ,“ povedal. Ako dodal, sú radi, že súd správne vyhodnotil, že A. Valček nie je za tento cudzí obsah zodpovedný, a zároveň, že pani Valková žiadnym spôsobom neosvedčila, že by časť newslettera A. Valčeka, za ktorý zodpovedný je, mala na ňu difamačný dosah. 

Ako pritom info...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 05:05