StoryEditor

Markíza s Novou si vychovávajú mladých adeptov na televízne pozície

25.10.2022, 15:55
Autor:
michmich
  • Z takmer 150 prihlásených uchádzačov bolo do CME Content Academy prijatých sedem študentov a študentiek, ktorí už absolvovali prvé prednášky a workshopy.
  • Študenti akadémie dostanú okrem teoretických poznatkov aj tie praktické, či už od lektorov alebo zahraničných spíkrov, ktorí majú niekoľkoročné skúsenosti v pôsobení v televíznom biznise.
  • Štúdium zavŕšia trojmesačnou odbornou stážou v TV Markíza alebo TV Nova, ktorá bude zameraná práve na načerpanie praktických skúseností.

Televízia Markíza na Slovensku a televízia Nova v Česku otvorili v pondelok 10. októbra 2022 spoločne s Televíznym inštitútom dvojročný štipendijný študijný program CME Content Academy, ktorý pripraví vybraných adeptov na prácu pre televíziu a zabezpečí im po dokončení kurzu dlhodobú spoluprácu na programoch pre TV Markíza a TV Nova.

image

Študenti CME Content Academy.

CME Content Academy je dvojročný intenzívny kurz rozdelený do ôsmich blokov. Počas nich sa študenti naučia písať scenáre, strihať, produkovať alebo riadiť natáčanie. Súčasťou kurzu je aj televízny marketing, dátová analytika alebo udržateľné natáčanie (tzv. greenfilming). Kurzprebieha v Brne pod záštitou Televízneho inštitútu.

Z takmer 150 prihlásených uchádzačov bolo do CME Content Academy prijatých sedem študentov a študentiek, ktorí už absolvovali prvé prednášky a workshopy.

„Prvý rok je venovaný tzv. non-fiction tvorbe, teda predovšetkým reality TV formátom a dokumentárnej tvorbe, a druhý rok je zameraný na dramatickú tvorbu, čiže najmä na hrané seriály ako takú kráľovskú televíznu disciplínu,“ vysvetľuje Kamila Zlatušková, riaditeľka Televízneho inštitútu.

Študenti akadémie dostanú okrem teoretických poznatkov aj tie praktické, či už od lektorov alebo zahraničných spíkrov, ktorí majú niekoľkoročné skúsenosti v pôsobení v televíznom biznise. Štúdium je navyše zavŕšené trojmesačnou odbornou stážou v TV Markíza alebo TV Nova, ktorá je zameraná práve na načerpanie praktických skúseností.

image

Workshop v CME Content Academy.

Jedným z odborníkov, ktorí prednášajú na CME Content Academy, je aj generálny riaditeľ TV Markíza Matthias Settele. „Prvú vec, ktorú potrebujete mať, je vášeň k médiám. To sa nedá naučiť, to jednoducho musíte mať v sebe. Myslím si, že študenti a študentky sa môžu toho veľa naučiť od zahraničných, ale aj lokálnych lektorov – režisérov, producentov, či tvorcov. Následne si musia vytvoriť vlastnú cestu v ich kariére, takže prvá vec je učiť sa a potom to vedieť využiť v praxi,“ zhodnotil. Svoje prednášky už za Markízu stihli odprezentovať napríklad aj šéfka HR Martina Vlkovičová alebo vedúci niche staníc Ivan Krasko.

image

Mattias Settele CME Content Academy.

Ďalšími prednášajúcimi sú oceňovaní odborníci zo sveta filmu a televízie, ako napríklad Ole Hedemann, profesor z nórskeho Inštitútu pre TV vzdelávanie a bývalý šéf vývoja nových formátov nórskeho verejnoprávneho vysielateľa NRK, Piodor Gustafsson, šéf vývoja v najväčšej švédskej komerčnej televízii TV4, Ben Gibson, bývalý dekan londýnskej filmovej školy, Vinca Wiedemannová z dánskej Národnej filmovej školy, Sylvia Stevens, ktorá má viac ako tridsaťročné skúsenosti ako producentka a režisérka, pričom pripravovala programy pre popredných britských aj svetových vysielateľov, Michal Reitler, riaditeľ vývoja obsahu TV Nova a Voyo, producent, scenárista a dramaturg, Vratislav Šlajer, producent radu úspešných televíznych formátov a držiteľ ceny Emmy či Českého leva, alebo Radovan Síbrt, režisér a producent, ktorý stojí napríklad za úspešnými formátmi MasterChef Česko či Malé lásky.

image

Logo CME Content Academy.

Nových študentov bude CME Content Academy prijímať každých šesť mesiacov. Dokopy počas dvojročného cyklu akadémia pripraví približne 40 ľudí. Najbližší kurz akadémia spúšťa už v januári 2023, preto treba prihlášku do nového kurzu poslať najneskôr do 20. novembra 2022. Všetky informácie možno nájsť na internetovej stránke akadémie.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 19:06