zdroj: Pixabay 
StoryEditor

Najväčšie slovenské vydavateľstvo píše medzinárodným novinárskym organizáciám aj komisárovi OSN: Polícia a prokuratúra nás zastrašujú

31.10.2022, 15:25

„Žiadame vás o pomoc proti zneužívaniu štátnej moci na zastrašovanie kriticky píšucich novinárov. Dúfame, že vyjadríte podporu našej práci a vyzvete uvedené slovenské štátne orgány, aby prestali s útokmi voči médiám," píše sa v otvorenom liste. 

Vydavateľstvo v otvorenom liste, ktorý zaslalo desiatim novinárskym inštitúciám, vrátane Reportérov bez hraníc, Medzinárodnému tlačovému inštittu, Európskej federácii novinárov aj vysokému komisárovi OSN pre ľudské práva či Rade Európy, informuje o vážnych obavách a znepokojeniach. 

Snahy polície a Špeciálnej prokuratúry dáva do súvislosti s vyjadreniami ministra fianancií Igora Matoviča o diskreditáciu novinárov. V jednom z rozhovorov doslova povedal, že "novinárov bude dávať dole". 

O stanovisko Stratégie požiadali vedenie Generálnej prokuratúry aj Prezídia policajného zboru. Článok budeme o ich vyjadrenia aktualizovať. 

List novinárskym organizáciám uvádzame v plnom znení. 

Vážení kolegovia,

chceli by sme Vás informovať o našich obavách. Sme znepokojení postojom predstaviteľov niektorých orgánov presadzovania práva na Slovensku k našej práci. Obávame sa, že tento postoj môže vyvrcholiť diskreditáciou alebo vykonštruovaným trestným stíhaním našich kolegov.

Na úvod si dovoľujeme uviesť, že spoločenský týždenník PLUS 7 DNÍ má vyše 30-ročnú históriu a je najčítanejším týždenníkom na Slovensku s priemerným predaným nákladom viac než 70-tisíc výtlačkov. V online prostredí patrí k najnavštevovanejším slovenským portálom. PLUS 7 DNÍ je súčasťou vydavateľského domu News and Media Holding, ktorý je najväčšou slovenskou mediálnou spoločnosťou.

Reportéri PLUS 7 DNÍ informujú o trestných stíhaniach bývalých policajných funkcionárov, sudcov alebo podnikateľov. Poukazujú pritom aj na porušovanie zákonov a ľudských práv, ktoré sa v jednotlivých prípadoch objavujú. Rozhodnutia najvyšších slovenských justičných autorít vrátane Generálnej prokuratúry SR či Ústavného súdu SR potvrdzujú, že pri trestných stíhaniach v posledných troch rokoch sa množia prípady neprimerane prísnej kvalifikácie skutkov alebo zneužívania väzby.

Napriek tomu v poslednej dobe čelíme útokom od orgánov presadzovania práva. Policajný prezident Štefan Hamran nedávno našu kolegyňu Ľudmilu Lackovú zaradil k „temným silám“, ktoré podľa neho majú prehrať.

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic využíva facebookovú stránku úradu na nepodloženú kritiku novinárov. Nedávno napríklad zverejnil hanlivý príspevok, kde bez konkrétnych výhrad kritizuje, že naše kolegyne komunikujú s obvinenými a ich obhajcami a zisťujú ich stanoviská. Nazdávame sa, že presne tak majú novinári postupovať – nemajú prebrať iba verzie a stanoviská obžaloby a orgánov presadzovania práva, ale zisťovať aj postoje obhajcov a obvinených.

V celom kontexte udalostí nemožno zabudnúť ani na vyjadrenie špeciálneho prokurátora Lipšica na adresu ďalšej slovenskej novinárky Jany Šimíčkovej, ktorá pracuje v konkurenčnom médiu, denníku Hospodárske noviny. Špeciálny prokurátor označil novinárku Šimíčkovú za klamárku iba na základe otázok zaslaných na Úrad špeciálnej prokuratúry. Hanlivé stanovisko vyšlo skôr ako pripravovaný článok. Kritizoval iba otázky.

Znepokojilo nás nielen to, že pán Lipšic kritizoval otázky, ale vo zverejnenom príspevku tvrdí, že novinárka Šimíčková „udržiava nadštandardné vzťahy s podozrivými alebo obvinenými v jednotlivých kauzách“. Musíme si klásť otázku, odkiaľ vedúci predstaviteľ jedného z dôležitých orgánov presadzovania práva disponuje takýmito informáciami a či sú novinári na Slovensku opätovne tajne sledovaní.

Je nám známe, že ste postrehli neakceptovateľné vyjadrenia ministra financií a predsedu najsilnejšej vládnej politickej strany Igora Matoviča, podľa ktorého sú novinári podplatní. V uplynulých dňoch jeho slovník ďalej eskaloval. Vyhlásil, že novinárov bude „dávať dole“. Pochopili sme to tak, že Igor Matovič avizuje snahu o diskreditáciu niektorých novinárov. Zároveň je však potrebné vysvetliť, že slovné spojenie „dať dole“ používajú kriminálnici na označenie fyzickej likvidácie.

Napäté vzťahy medzi redakciou PLUS 7 DNÍ a predstaviteľmi orgánov presadzovania práva vyvrcholili nedávno. Generálny riaditeľ vydavateľstva News and Media Holding Michal Teplica sa osobne stretol s policajným prezidentom Štefanom Hamranom a ďalšími kľúčovými predstaviteľmi polície.

Pán Teplica prezentoval pánovi Hamranovi, že sa nebránime vecnej a podloženej kritike našej novinárskej práce, ale je potrebné využívať štandardné nástroje – podnet na samoregulačnú autoritu Tlačovo-digitálnu radu SR, prípadne oprávnenia podľa slovenského tlačového práva (žiadosť o vyjadrenie, žiadosť o opravu).

Policajný prezident informoval generálneho riaditeľa nášho vydavateľstva, že tieto štandardné nástroje využívať nebude. Naopak, policajný prezident oznámil, že na komunikáciu svojich postojov vrátane kritiky práce reportérov PLUS 7 DNÍ bude využívať priestor v iných médiách, ktoré mu na to poskytnú v podstate nekritický priestor. Oznámil, že články PLUS 7 DNÍ bude označovať ako hoaxy a komunikovať o nich na policajnej stránke na Facebooku, ktorá je zameraná proti hoaxom a má 120-tisíc sledovateľov.

Vážení kolegovia,

obraciame sa na Vás, aby sme upozornili na toto znepokojujúce dianie na Slovensku. Máme obavy, že pokiaľ sa orgánom presadzovania práva nenastavia hranice oprávnenej kritiky, povedie to k ďalšej eskalácii napätia medzi týmito orgánmi a kritickými novinármi.

Aj z tohto dôvodu vás žiadame o pomoc proti zneužívaniu štátnej moci na zastrašovanie kriticky píšucich novinárov. Dúfame, že vyjadríte podporu našej práci a vyzvete uvedené slovenské štátne orgány (Políciu SR a Úrad špeciálnej prokuratúry SR), aby prestali s útokmi voči médiám.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 05:36