V Číne má Avatar zatiaľ menšie zárobky ako očakávali tvorcovia.
StoryEditor

Avatar 2 prelomil v tržbách magickú miliardovú hranicu

29.12.2022, 13:36
  • Nový film Jamesa Camerona pokoril métu za menej ako dva týždne od uvedenia do kín.
  • Podarilo sa mu to dokonca o päť dní skôr ako prvému Avatarovi z roku 2009, ktorý sa potom stal najlepšie zarábajúcim filmom všetkých čias.
  • Celkové zárobky nového trháku Avatar: Cesta vody by mohla výrazne negatívne ovplyvniť aktuálna situácia v Číne.  

Ako napísal zakladateľ a editor BoxOfficeGuru.com Gitesh Pandya, očakávaný status miliardového blockbustera pokračovanie Avatara oficiálne potvrdilo. Zaujímavosťou je, že sa tak stalo o päť dní rýchlejšie, ako v roku 2009 dosiahol prvý diel Avatara.

Pokračovanie Avatara, ktoré sa dostalo do kín až 13 rokov po jeho predchodcovi, zarobilo za dva týždne viac ako 300 miliónov dolárov v pokladniach kín v domovskej USA a 700 miliónov dolárov po celom svete.

image

Disney získal práva na populárnu sci-fi franšízu po kúpe 20th Century Fox v roku 2019.

Filmu, ktorý sa dostal do kín 16. decembra, verilo veľa filmových kritikov. Tí predpovedali, že by túto hranicu mohol prekonať už medzi vianočnými sviatkami. A ich predpovede sa potvrdili.  

Avatar: Cesta vody má ale latku v zárobkoch nastavenú poriadne vysoko. Jeho predchodca z roku 2009, Avatar, sa stal najlepšie zarábajúcim filmom všetkých čias. Ku dnešnému dňu zarobil viac ako 2,92 miliardy dolárov.

Režisér filmu, James Cameron ešte pred uvedením filmu povedal, že „The Way of Water“ by musel dosiahnuť 2 miliardy dolárov v tržbách, aby si pripísal titul - ziskový. 

image

Nový Avatar už zarobil miliardu dolárov.

Podľa analytikov výške jeho zárobkov nahráva fakt, že Cameronov počin nemá aktuálne v kinách žiadnu priamu ani významnú konkurenciu. A to až do polovice februára, kedy vyjde očakávaná marvelovka „Ant-Man and the Wasp: Quantumania“.

Čínske zisky zaostávajú za očakávaniami

Zisky blockbusteru Avatar: Cesta vody síce zatiaľ tvorcov môžu tešiť, no film by mohol naraziť na tvrdý kameň úrazu. Tvorcovia filmu sú totiž znepokojení tlmeným predajom lístkov z Číny. Čína sa totiž stala dominantným trhom v globálnom filmovom priemysle a je považovaná za životne dôležitú pre trháky, ktoré potrebujú vysokú návštevnosť v kinách, aby mohli byť ziskové.

image

Avatar by mal mať celkovo 5 častí.

"Do krajiny sa vkladali veľké nádeje, že prinesie dodatočné príjmy potrebné na to, aby pomohla filmu dostať sa na vrchol z hľadiska vysokých globálnych očakávaní zisku, ktoré stanovil režisér James Cameron," povedal Paul Dergarabedian, hlavný mediálny analytik spoločnosti Comscore.

Po jeho uvedení do kín v tejto ľudnatej ázijskej krajine zarobil film k 26. decembru okolo 100 miliónov dolárov, čo výrazne podliezlo jeho predpokladané zárobky, ktoré očakávali vo výške 357 miliónmi. Okrem problémov s covidom v tejto krajine to mohol spôsobiť aj fakt, že film „zožal“ od miestnych kritiku.

Jeden čínsky filmový producent zašiel až tak ďaleko, že vyhlásil, že pokračovanie Avatara nie je vhodné pre čínske publikum. 

image

Podľa režiséra by mal nový Avatar zarobiť 2 miliardy dolárov, aby bol ziskový.

Režisér najzárobkovejších filmov

Pre Camerona je tento film ďalším historickým úspechom, keďže Avatar: Cesta vody je jeho tretím filmom, ktorý prekonal hranicu miliardy dolárov a zároveň si upevnil postavenie druhého najlepšie zarábajúceho filmového režiséra vôbec po Stevenovi Spielbergovi.

Popri oboch jeho filmoch s Avatarom bola v zárobkoch úspešná aj Cameronova oscarová epická romanca Titanic. Tá je doteraz tretím najúspešnejším filmom všetkých čias. Film s Leonardom DiCapriom a Kate Winslet zarobil dokopy viac ako 2,2 miliardy dolárov.

Druhé miesto obsadila marvelovka Avengers: Endgame s tržbami 2,79 miliardy dolárov.

image

Režisér natáčal popri Avatar 2, aj veľa scén do daľších pokračovaní, lebo sa bál že mu detskí predstavitelia zatiaľ vyrastú,

Až čas ukáže, či Avatar: Cesta vody predbehne svojho predchodcu, ktorý bol na 82. udeľovaní Oscarov nominovaný za najlepší film, najlepšiu réžiu a najlepší strih.

V novom kinohity Avatar hrá veľa známych hercov z prvého dielu vrátane Sama Worthingtona (Jake Sully), Zoë Saldaña (Neytiri), Sigourney Weaver (Kiri) a Stephena Langa (plukovník Quaritch), ale uvidíte aj Kate Winslet (Ronal) a Michelle Yeoh (Dr. Karina Mogue).

Úspech pokračovania v kinách je dobrým znamením pre budúcnosť franšízy, keďže Cameron už skôr oznámil, že v sérii budú ďalšie tri filmy, pričom Avatar 3 bude vydaný v decembri 2024, Avatar 4 by mal vyjsť v roku 2026 a Avatar 5 je naplánovaný namieriť si to do kinosál v roku 2028.

image

Aj v avatar 2 sa objaví herečka Sigourney Weaver ako Kiri.

Ak sa čudujete, že prečo sú rozostupy medzi ďalšími pokračovaniami takto nahustené a medzi prvým a aktuálnym druhým dielom uplynulo až 13 rokov, spôsobilo to Cameronovo rozhodnutie, že veľa záberov do ďalších pokračovaní natočí naraz spolu s aktuálne vysielaným Avatar 2: Sila vody. Bál sa totiž, že herci by sa z odstupom rokov mohli zmeniť a to hlavne že by detskí predstavitelia rýchlo zostarli.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
17. apríl 2024 17:11