StoryEditor

Streaming ohrozuje pirátstvo. Dá sa proti nemu bojovať?

03.01.2023, 12:19

Streamovacie služby nebojujú len s konkurenciou, ale aj s oveľa silnejším nepriateľom. A to s utajenými majiteľmi stránok, ktorí im kradnú obsah a zarábajú na jeho nelegálnom vysielaní.

Napriek rastúcim možnostiam legálneho streamovania štatistiky ukazujú, že internetové pirátstvo je stále aktuálnym problémom. Zdá sa, že veľa ľudí k tomu núti selekcia zaujímavého obsahu v rámci konkurenčných streamovacích služieb.

Ak chcete legálne sledovať napríklad seriály ako Stranger Things, Hry o tróny, Pána prsteňov: Prstene moci a The Mandalorian, budete musieť zaplatiť za štyri samostatné streamovacie služby Netflix, HBO, Prime video a Disney+.

Streamovacie stránky ponúkajú už aj slovenské komerčné televízie. Markizácke Voyo ponúka okrem obsahu svojho televízneho programu a produkcie zo zahraničia už aj jedinečný obsah pripravený špeciálne pre túto stránku. Budúci rok sa má pridať s vlastným jedinečným obsahom na JOJ play aj Jojka, ktorá zatiaľ ponúka v portfóliu stránky len obsah už vysielaný v televízii.

Ponuka v streamingu je pre záujemcov naozaj vysoká. Keby však chcel mať záujemca predplatených napríklad päť najväčších streamovacích zahraničných služieb a aj dve slovenské, tak sa bavíme o mesačných nákladoch na poplatky vyše 40 eur mesačne.

image

The Walt Disney Company

REUTERS
Pozrime sa však na alarmujúce štatistiky pirátstva. Podľa analýzy zahraničnej spoločnosti MUSO, ktorá meria nelicencovaný dopyt po digitálnom obsahu a aj sledovanie miliárd návštev, zobrazení a stiahnutí obsahu na internete, napríklad v roku 2018 navštívilo pirátske stránky viac ako 190 miliárd ľudí.

Nelichotivé prvenstvo majú držať Spojené štáty s takmer 28 miliardami pirátskych stiahnutí, nasledované Indiou a Brazíliou. V roku 2017 používatel...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 23:14