StoryEditor

Prvý pozitívny šok roka: Seriál Jojky Iveta včera totálne vystrelil

09.01.2023, 11:45

Prvé dva diely minisérie Iveta včera valcovali, sledovalo ich v priemere 777 tisíc divákov. Takúto sledovanosť nemali ani nedávno odvysielané televízne klasiky počas Vianoc.

Jojka zo svojho seriálového talóna vytiahla novinku hneď úvodom roka. Osemdielnemu seriálu, ktorý dejom búra zaužívané stereotypy a otvára citlivé spoločenské témy, tak verila, že ho zaradila do nedeľného prime timu. V tomto čase zvykne vysielať veľké televízne šou. Tú však túto jarnú sezónu vysielať nebude a atraktívny vysielací čas teda prenechala pre milisériu Iveta.

A spravila mimoriadne dobre. Včerajšou sledovanosťou tak vystrelila, že asi prekvapila aj samú seba. Spojené dva diely dokopy, ktoré predelila televízia len jediným reklamným breakom, prilákali ku obrazovkám výraznú skupinu Slovákov.

image

Seriál rozoberá citlivé spoločenské témy.

Seriál, v ktorom sa rozobrali citlivé témy, ako vzťah Slovákov ku rómskej menšine a veľa dialógov sa odohráva vo východniarskom dialekte, dosiahol v obchodne podstatnom komerčnom publiku 12-54 nadpriemerný rating 14 percent a podiel na trhu 36,5 percenta. Druhý diel dosiahol o rating menej, 13 percent, ale podiel si udržal navlas rovnaký. V univerzálnej cieľovke všetkých divákov nad 12 rokov dosiahol prvý diel 799 tisíc sledujúcich a druhý diel 755 tisíc divákov.

Konkurenčné stanice sa tak museli uskromniť. Televízia Markíza nasadila proti tejto televíznej novinke premiéru českej romantickej komédie Srdce na dlani, v ktorej hrali Vladimír Polívka a Kristína Svarinská. Aj keď sa český romantický film nedal zahanbiť, na Jojku to nestačilo ani náhodou.

image

Včerajšiu sledovanosť český film Srdce na dlani nemal vôbec zlú, ale na Ivetu sa absolútne nechytal.

Film Srdce na dlani uhral u komerčného publika rating 6,2 percenta a podiel na trhu 18,2 percenta. V univerzálnej cieľovke ho sledovalo 291 tisíc divákov.

To, že sa Markíza seriálu Iveta zľakla nasvedčuje aj fakt, že na poslednú chvíľu menila program. Pôvodne v tejto čas plánoval odvysielať reprízu kinohitu Aquaman.

RTVS vysiala prvé dva diely seriálu Hotel Európa s ktorými sa nedostala ani do prvej 50-tky najsledovanejších programov dňa.

Ivedu mali pripravenú dlhšie

image

Televízia stavila na tanečnicu Alžbetu Ferencovú.

Zaujímavosťou je, že televízia Joj púšťala informácie o minisérii postupne už dlhšiu dobu. Prvýkrát televízia dvojka predstavila svoju seriálovú novinku na jeseň 2020, no do vysielania ju zaraduje až teraz.  

Scenár spracoval Petr Kolečko a na režisérsku stoličku sa posadil Jan Hřebejk, ktorý má na konte kultové oceňované filmy ako Musíme si pomáhať, Pelíšky, Pupendo alebo Kawasakiho ruža.

Osemdielna miniséria na Jojke zaujala divákov asi aj kvôli tomu, že otvorila citlivé témy, ktoré vzbudujú konfrontáciu naprieč celou slovenskou spoločnosťou.

„Pôvodná slovenská miniséria Iveta s humorom no bez príkras obnažuje medziľudské vzťahy či predsudky, ktoré nás obklopujú, a s nadhľadom poukazuje na viaceré sociálne problémy, ktoré sú v bežnom živote tabu. Stoja za ňou hviezdne mená na čele s oceňovaným režisérom legendárnych Pelíšok, Janom Hřebejkom, a scenáristom Petrom Kolečkom, ktorý po minisérii Most! napísal autentický seriál aj zo slovenského prostredia,“ uviedol na sociálnej sieti generálny riaditeľ Joj, Marcel Grega.

Hlavnú úlohu zverili mladej Alžbete Ferencovej, ktorá si zahrá mladú Rómku. Jej pôvod sa snaží utajiť práve vlastná matka. Tú stvárni Zuzana Mauréry. Napriek tomu, že je silne veriaca, lásku k blížnemu tmavej pleti dokáže prejaviť len ťažko. 

image

Včera odvysielala Jojka dva diely za sebou.

O čom je seriál IVETA?

Iveta je mladá čaja z východoslovenského mesta Trebišov. Osemnásťročné dievča je slečna drsňák. Najradšej vysedáva v miestnej putike so staršími pánmi, hrá poker a pije borovičku. Žije len s mamou Dianou, ktorá trávi väčšinu času v kostole a modlí sa za svoju dcéru. Iveta je krásna žena. Všetci to vidia, len ona veľmi nie, nepotrpí si na šminky ani sexi oblečenie. Je to taký „chalan v sukni.“Jej nevšednú krásu si všimne hľadač talentov Ivan, keď ide pozrieť miestny baletný krúžok. Na ten chodí aj Iveta, ale v ten deň sa musí ponáhľať na nedobrovoľné rande so svojím spolužiakom Ďuro, ktorý jej pomohol pri písomnej maturitnej skúške. Rande sa však zvrtne a v jeden moment sa Iveta dostane do veľkého problému. Z toho ju nakoniec vytiahne práve Ivan, ktorý jej ponúkne prácu snov v modelingu v hlavnom meste. A tak sa začína jej veľké dobrodružstvo. Kráska z Trebišova prichádza...

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
09. máj 2024 00:54