Naplní adaptácia The Last of Us aj vaše očakávania?
StoryEditor

The Last of Us klope na dvere. Kritici nešetria chválou

13.01.2023, 16:24

Už 15. januára nás čaká sfilmovaná verzia The Last of Us v podobe deviatich častí, ktoré nám HBO Max naservíruje na týždennej báze. Prvé ohlasy prichádzajú najmä od filmových kritikov, ktorí si túto dlho očakávanú adaptáciu nevedia vynachváliť.

 

Ikonická hra, ktorá v 2013 očarila hráčsky svet nielen svojím dizajnom, grafikou, ale aj silným príbehom a kvalitne vystavanými postavami, si svoje filmové spracovanie určite zaslúžila. Za tých pomaly desať rokov sa rozrástla na úspešný franchise s komiksami, live show a samozrejme ďalšími pokračovaniami. Pre nezainteresovaných, ide o príbeh Joela, ktorý musí prepašovať tínedžerku Ellie von z karanténnej zóny na pozadí postapokalyptických Spojených štátov amerických. Hlavnej úlohy sa zhostil Pedro Pascal známy najmä z projektov ako Mandalorian a Narcos.

Jeho sparing partnerkou v podobe Ellie v tomto dobrodružstve je Bella Ramsey, ktorú môžete poznať z kultového hitu Hra o tróny. Z vedľajších postáv nás svojim hereckým umením poteší aj Nick Offerman známy ako ambasádor slaniny a stolárstva, Ron Swanson, z komediálneho seriálu Parks and Recreation.

Aj keď sa v rámci promo rozhovorov viacerí hlavní protagonisti priznali, že pôvodnú hru nikdy nehrali, scenár k tomuto audiovizuálnemu dielu ich upútal okamžite. Tak, ako sa to vo filmovom priemysle potvrdilo už mnohokrát, keď ťahajú všetci za jeden povraz a ctia si pôvodný materiál a majú chuť, čas a peniaze venovať sa každému detailu, vždy vznikne niečo hodnotné, čo si nájde miesto v histórii a dokáže odolať zubu času.

Zoberme si takú Laru Croft a jej ikonické stvárnenie Angelinou Jolie. Dodnes je každoročne v rotácii našich najsledovanejších televízií a pre mnohých fanúšikov pôvodných hier má aj po 20 rokoch hodnotu. Kvalitné adaptácie iba nudne nekopírujú svoju predlohu, ale často obohacujú celý príbeh, čo skalní fanúšikovia vždy ocenia, a zároveň je to neskôr v rámci záujmu nezainteresovaných, skvelým lákadlom ako rozšíriť publikum pre dané dielo.

V tomto prípade sa tvorcovia rozhodli ísť tak ďaleko, že zainvolvovali aj dabingovývh hercov Ashley Johnson a Troya Bakera, ktorý tu dostali role epizódnych postáv. Nad celým seriálom sa však vznáša rúško tajomstva a nikto nechce poriadne nič prezradiť. Kritici na Rotten Tomatoes však ocenili tento skvost hodnotením 97 percent. V rámci VIP premietaní diváci nešetrili chválou, až im bolo ľúto, že to bola iba jedna časť a na každú ďalšiu si budeme musieť, ako to už pri HBO Max býva, jeden dlhý týždeň počkať. Finále celej série nás tak čaká až 12. marca.

Čo dodať na záver. Zoznam produkčných mien spojených s týmto projektom je skutočne kvalitný a napovedá, že HBO, Sony Pictures a Playstation Productions nenechali nič na náhodu, a tak sa máme na čo tešiť. Záver víkendu bude príjemný.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 20:26