Hostia štyroch víkendových politických diskusií.
StoryEditor

Víkendové politické diskusie: O predčasných voľbách aj o ochrane špeciálnej prokuratúry

27.01.2023, 17:23
Autor:
michmich

Ale aj o pohyboch na politickej scéne a preskupovanie síl pred voľbami. Alebo čaká Slovensko úradnícka vláda?

Sobotné dialógy

Rozhlasová politická diskusia už tradične prinesie v sobotu 28. januára od 12:10 hodiny naživo diskusie dvoch politikov. Moderátorka Marta Jančkárová privíta v štúdiu Rádia Slovenska povereného ministra životného prostredia SR (za OĽaNO) a predsedu strany Zmena zdola Jána Budaja a poslanca NR SR a podpredsedu strany Smer-SD Richarda Takáča. Diskutovať budú o novele ústavy v súvislosti so skrátením volebného obdobia, o aktuálnej situácii ohľadom termínu predčasných parlamentných volieb a o pohyboch na politickej scéne a preskupovanie síl pred voľbami. Diskusiu bude RTVS vysielať aj na svojej spravodajskej stanici:24.

V politike

Hostia Rastislava Ilieva v relácii V politike na TA3 budú predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš, predseda poslaneckého klubu, hnutie Sme rodina Peter Pčolinský, predsedníčka poslaneckého klubu, strana Sloboda a Solidarita Anna Zemanová a Richard Takáč, podpredseda strany Smer-SD Richard Takáč. Ten sa tak počas víkendu ocitne až v dvoch politických diskusiách. 

O 5 minút 12 

RTVS na Jednotke a vo vysielaní spravodajskej:24 prinesie v nedeľu 29. januára od 11:55 hodiny ďalšiu tradičnú politickú reláciu O 5 minút 12. Moderátor Marek Makara si pozval do diskusie predsedu NR SR a predsedu hnutia Sme rodina Borisa Kollára a poslanca NR SR a predsedu strany Hlas-SD Petra Pellegriniho. Dozviete sa ich názor na aktuálne témy ako schválenie zmeny ústavy, stanovenie termínu predčasných volieb, či ako dovládnuť do volieb. No rozoberú i to, ako si predstavujú predvolebný postup a volebnú kampaň, no aj to, aký očakávajú povolebný vývoj.

Na telo

Slovensko delí od predčasných volieb už len jedno hlasovanie v parlamente. Opozícia so septembrovým termínom volieb nesúhlasí a navrhuje predčasné voľby v máji alebo júni. Najväčšiu šancu na podporu 90 poslancov má zatiaľ len septembrový termín, hoci prezidentka Zuzana Čaputová apeluje na voľby v prvom polroku. 

Parlament okrem zmeny ústavy, ktorá umožní predčasné voľby, schválil aj zakotvenie jedného volebného obvodu, poslanci ale nepodporili ústavnú ochranu špeciálnej prokuratúry. 

S blížiacimi sa voľbami už dochádza k spájaniu menších strán a vytváraniu nových koalícií. Nový politický projekt - Modrú koalíciu - predstavil aj bývalý premiér Mikuláš Dzurinda.

Aj o týchto témach sa bude moderátor Michal Kovačič už túto nedeľu 29. januára v relácii Na telo rozprávať s podpredsedom parlamentu za OĽaNO Gáborom Grendelom, poslancom Smeru-SD Jánom Podmanickým a poslankyňou SaS Janou Bittó Cigánikovou. 

Relácia Na telo sa tradične začína o 13:00 hodine na obrazovkách TV Markíza a webe TVnoviny.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 12:44