Rebríček piatich najčastejšie diskutujúcich politikov v politických reláciách v roku 2022.
StoryEditor

Pellegrini bol hosťom v diskusných reláciách v minulom roku najčastejšie

06.02.2023, 17:11
Autor:
redred
  • Analyza Newton media zahŕňa 6 diskusných relácií - Na telo, O 5 minút 12, Na hrane, V politike, Sobotné dialógy a Braňo Závodský Naživo, v ktorých politici diskutovali celých 7 dní a 47 minút.
  • Zastúpenie koaličných a opozičných hlasov v reláciách bolo takmer vyrovnané.
  • Diskusie navštevujú najčastejšie lídri strán. Pravidlo porušuje Robert Fico.

Rok 2022 bol turbulentný nie len v spoločnosti, ale aj v politike. Medzi vládnucimi stranami dochádzalo k viacerým nezhodám a sporom, ktoré vyústili do niekoľkých medzistraníckych prestupov, k odchodu koaličného partnera až k rozpadu vlády. Na základe dát spoločnosti  Newton Media sa môžeme pozrieť na prezentáciu politikov v politických diskusiách.

Vďaka vysokej sledovanosti sú televízie najefektívnejším kanálom, ako dostať politickú ideológiu k ľuďom. Preto je účasť zástupcov politických strán v televíznych a rozhlasových politických diskusných reláciách dôležitá.

Analytici zo spoločnosti Newton Media porovnali účasť a výstupy politikov v roku 2022 v 6 diskusných reláciách - Na telo, O 5 minút 12, Na hrane, V politike, Sobotné dialógy a Braňo Závodský Naživo, v ktorých politici diskutovali celých 7 dní a 47 minút.

Do analýzy boli zahrnuté výstupy politikov parlamentných aj mimoparlamentných strán. Tradičnými hosťami diskusných relácií boli súčasní aj bývalí poslanci a ministri. Tvorili až 99,5 percenta zo všetkých účastníkov diskusií.

image

Politici, ktorý sa najčastejšie v roku 2022 objavovali v politických diskusiách.

Za netradičnú z tohto pohľadu, môžeme považovať účasť podpredsedu strany SMER-SD Erika Kaliňáka, ktorý si zasadol na stoličku oponenta celkom trikrát. Príležitosť dostala aj Zuzana Dolinková, podpredsedníčka strany HLAS – sociálna demokracia.

Diskusie navštevujú najčastejšie lídri strán. Pravidlo porušuje Robert Fico

V politických diskusiách sme sa najčastejšie stretávali s lídrami politických strán. Jedinou výnimkou bol opozičný Smer-SD. Nasadenou jednotkou bol minulý rok podpredseda Juraj Blanár. V diskusiách sa objavil dvakrát častejšie ako predseda Smeru Robert Fico (10-krát). Častejšie ako Fico diskutovali aj Ladislav Kamenický (17-krát) a Richard Takáč (16-krát).

Prezidentka Zuzana Čaputová hosťovala  takmer v každej zo sledovaných relácií jedenkrát. Výnimkou bola relácia Braňa Závodského na Exprese, ktorú počas roka navštívila dvakrát.

Dostali predstavitelia strany Hlas-SD príliš veľa priestoru? 

V máji minulého roku sa snažil vtedajší minister financií  a expremiér Igor Matovič presadiť reguláciu veľkých médií. 

Účasť v diskusných reláciách mala byť možná len pre strany, ktoré úspešne prešli voľbamis frekvenciou zodpovedajúcou ich volebnému výsledku.  Podnetom k tejto regulácii bolo podľa jeho slov, príliš časté vystupovanie predsedu strany Hlas-SD Petra Pellegriniho.

Porovnaním dát z minulého roku zisťujeme, že Peter Pellegrini bol skutočne najčastejším hosťom v sledovaných reláciách, aj keď s minimálnym rozdielom oproti druhému v poradí.  

V reláciách sa objavil 30-krát, a teda  absolvoval o 2 návštevy viac ako druhý najvyťaženejší politik, Boris Kollár. Líder OĽaNO Igor Matovič bol hosťom spolu 24-krát. Celkovo však predstavitelia OĽaNO účinkovali v reláciách o 43 % častejšie ako členovia strany Hlas-SD. 

Zastúpenie koaličných a opozičných hlasov v reláciách bolo takmer vyrovnané

Prirodzene sa v politických diskusiách objavujú častejšie členovia vládnej koalície. V  ich rukách je sústredená výkonná moc. Jedinou politickou reláciou, v ktorej mierne prevažovali návštevy politikov z opozičných a mimoparlamentných strán bol formát televízie Markíza Na telo.

image

Rozdelenie diskusného priestoru.

Média by sa však mali usilovať o politickú vyváženosť. Výrazný nepomer nastal len v relácii na Exprese. Nejde o čisto politickú reláciu, nakoľko si moderátor Braňo Závodský do štúdia pozýva aj odborníkov z rôznych oblastí. Pokiaľ však zoberieme do úvahy len politických predstaviteľov, približne traja zo štyroch politických hostí boli predstavitelia koaličných strán.

Najčastejšie sa u neho striedal Richard Sulík (8-krát) a Igor Matovič (7-krát). Len každý štvrtý politický hosť bol zástupcom opozičnej, prípadne mimoparlamentnej strany. Väčší výkyv nastal aj v relácii Sobotné dialógy z toho dôvodu, že jedna sobota v mesiaci je vyhradená výlučne pre premiéra.

Ak by sme premiérske vystúpenia nebrali do úvahy, návštevy predstaviteľov koalície by tvorili spolu 50,8 %. Najvyváženejším médiom z pohľadu účasti politikov bola TV JOJ s reláciou Na hrane. Relácia V politike zas ponúkla najväčší priestor politikom z mimoparlamentných strán.

Metodika:

Analyzované dáta obsahujú všetky vysielané diely relácií Na telo, Na Hrane, V politike, O 5 minút 12, Sobotné dialógy a Braňo Závodský Naživo za rok 2022. Výnimkou sú špeciálne vydania diskusných relácií. Analyzované boli všetky vystúpenia politikov, poslancov, ministrov a členov politických strán. Do porovnania výstupov koalície, opozície a mimoparlamentných strán boli zahrnutí aj politici, ktorí nezastávajú poslaneckú funkciu, ale sú členmi opozičnej strany. Do prehovorov koaličných strán boli zahrnutí aj ministri a nominanti koalície Karel Hirman, Rastislav Káčer aj Viliam Karas, ktorí nie sú členmi žiadnej politickej strany. Hlasy poslancov bez straníckej príslušnosti nie sú v porovnaní koalície, opozície a mimoparlamentných strán zahrnuté. 

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 23:32