StoryEditor

Po Ivete Jojka vytiahne Einsteina

07.02.2023, 18:08
Autor:
michmich

Nový komediálno-krimi seriál TV Joj, ktorý príde na obrazovky o dva týždne, nápadne pripomína Výnimočnú Nikol, ktorú vysielala Markíza vlani.

Od začiatku roka robí TV Joj osemdielny seriál Iveta mimoriadnu radosť. Televízna dvojka odvysielala zatiaľ 6 dielov a seriál mal doteraz sledovanosť od 550 až do 800-tisíc  divákov nad 12 rokov. Môže sa tak zatiaľ pochváliť titulom televízny počin roka.

Kontroverzný seriál Iveta však už o dva týždne končí a Jojka chystá ako jeho náhradu ďalšiu kriminálno-komediálnu novinku. Seriál Einstein štartuje v nedeľu 26.2. o 20:35 hodine. A o čom tento seriál bude a bude mať taký úspech ako Iveta?

Génius s rýchlym myslením a talentom, ktorý myslí vo vzorcoch, grafoch a rovniciach. Asociálny, bez štipky súcitu a empatie (alebo je to len obranný mechanizmus, ktorý ukazuje navonok?), avšak s obrovským úspechom u žien. Je presvedčený, že do konca života mu ostáva iba sedem rokov. Alebo možno aj menej …

image

Náhrada Ivety - Einstein.

Profesor Filip Koenig, ktorý je údajne pra-pravnukom Alberta Einsteina, vyučuje fyziku na univerzite a pracuje na tom, aby navždy vyriešil energetické problémy ľudstva. Je najmladším profesorom, ktorý kedy vôbec prednášal teóriu fyziky, a môže sa chváliť IQ 210. Jedného dňa ale skončí na polícii a hrozí mu väzenie. Na poslednú chvíľu tak dostane návrh. Buď sa stane poradcom pri vyšetrovaní vrážd, alebo pôjde sedieť.

Einstein nie je klasický kriminálny seriál, ale skôr komediálny seriál postavený na jednom hlavnom hrdinovi a tým je profesor Filip Koenig. Každá časť rieši uzavretý prípad. Filip spolu s kriminálnou políciou SR rieši prípady, ktoré sa odohrávajú na Slovensku. Zločiny odzrkadľujú dnešnú spoločnosť, nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe.

image

Náročné natáčania.

Sú aktuálne a neštandardne riešené geniálnym fyzikom. Seriál má ambíciu osloviť širokú divácku skupinu. A to najmä tým, že nejde o klasicky vystavanú kriminálku, ale že výrazne spája napätie a komédiu. A to najmä cez hlavnú postavu, ktorú by si mal divák zamilovať práve pre jej jedinečnosť, humor, špecifické správanie.

Pripomína seriál TV Markíza

Nepripomína vám to seriál Výnimočná Nikol. ktorý podľa francúzskej predlohy natočila minulý rok TV Markíza. Upratovačka, ktorú stvárnila Táňa Pauhofová, pracovala na policajnej stanici a v jeden večer prepísala na tabuli poznámky k aktuálnemu prípadu, čo policajtov upriamilo na skutočného páchateľa.

image

Výnimočná Nikol, ktorú vlani vysiela Markíza, je tiež kriminálno-komediálny žáner a rovnako v ňom pomáhala polícii vyšetrovať prípady nadpriemerne inteligentná nepolicajtka.

Ukázalo sa, že táto obyčajná upratovačka je žena s IQ 160, čo jej ale život paradoxne skôr komplikovalo, pretože mala veľký problém s počúvaním autorít a slušným správaním. Policajti jej ponúknu prácu detektívnej konzultantky a jej myslelnie a investigatívna práca prinášali skvelé výsledky.

Seriál sledovalo v minulom roku na jeseň vo štvrtok v priemere cez 305-tisíc divákov v univerzálnom publiku a v komerčnej cieľovke dokázal získať priemerný rating nad 6 percent a podiel na trhu niečo nad 20 percentami. Bude sa Einsteinovi dariť v nedeľnom prime time na Jojke viac?

image

V Einsteinovi si zahrá aj Marián Miezga a Monika Šagátová.

Vybuchne aj byt

Ale poďme naspať ku novinke na Jojke - seriál Einstein nakrúcali celkovo 60 filmovacích dní, štyri mesiace a takú istú časť tvorila aj postprodukcia.

„Nakrúcanie prebieha trošku „chaoticky“, nešlo sa chronologicky, takže často sa vyrábali v jeden deň scény z viacerých častí. Na pľaci bol vždy okrem hercov a komparzu asi 30 členný štáb. No niekedy nás tam bolo aj viac, napríklad v deň keď boli používané špeciálne efekty, umeleckí maskéri, dronisti,“ povedal výkonný producent nového nevšedného seriálového počinu Martin Jerz.

image

Juraj Loj sa dostal aj do rieky.

Tvorcovia tvrdia, že doteraz po výpravnej stránke ešte nikdy nepracovali na tak zložitom projekte. Využívali veľa špeciálnych efektov, ktoré robili priamo na pľaci, ale aj veľa vizuálnych efektov, ktoré dotvárali neskôr v postprodukcii. „Nie všetko sa dá nakrútiť, napríklad taký výbuch budovy, to sa všetko robí dodatočne a takýchto momentov je v seriáli veľmi veľa. Navyše sa všetko odohráva v reálnom prostredí čiže sa nakrúca mimo ateliér. Bolo treba veľa presunov, pretože sa každý deň točilo na inej lokácii,“ dodal Jerz.

image

Filipov ošetrujúci lekár Lukáš Latinák.

V novom kriminálno-komediálnom projekte riešili veľa výbuchov, streľbu a nakrúcať museli aj v luxusných priestoroch. Okrem vybuchnutej garáže museli hneď v prvej epizóde dať vybuchnúť aj jeden byt. Našťastie nie v skutočnosti, ale takéto výbuchy dorábali až postprodukčne.

Kto je kto v Einsteinovi?

Filip Koenig - Juraj Loj

image

Neznesiteľný génius s neodolateľným šarmom.

Filip je skutočný génius, má doktorát z fyziky a filozofie, je neuveriteľné bystrý a jeho logické myslenie má rýchlosť blesku, čo je pravdepodobne spôsobené tým, že je nelegitímnym potomkom Alberta Einsteina. Okrem toho, že je múdry a vtipný má totižto šarm, ktorým si dokáže získať skoro každú ženu. Filipovi pracuje mozog na plné obrátky stále, nedokáže svoju hlavu vypnúť, a preto už roky nahrádza spánok alebo odpočinok liekmi – povzbudzuje sa amfetamínom, aby dokázal svoje tempo udržať. Má však málo času, pretože ho prenasleduje dedičná choroba, ktorá mu dáva iba sedem rokov života. A keďže ho oberá o čas aj polícia, s ktorou musí spolupracovať, snaží sa ich „nevyriešiteľné“ prípady rozlúsknuť čo najskôr. A aj preto sú mu spoločensko-morálne konvencie ukradnuté. Hlavná vec, že sa prípad vyrieši čo najskôr. Využíva na to zvláštne vyšetrovacie metódy, vďaka ktorým sa dostáva do neustáleho konfliktu s vyšetrovateľmi Lenkou a Ivanom. Oni mu to však tolerujú, pretože z vyriešenia prípadov profitujú najmä oni.

Lenka Vrabcová - Ivana Kubačková

image

Vyšetrovateľka na oddelení vrážd. Má rada systém a poriadok a jej šéf zase jej dobré výsledky

Lenka je trochu upätá, ale dokáže sa rozčúliť, keď jej niekto hádže polená pod nohy.  Je slobodná matka a svojho syna Miška miluje. Bojí sa o neho, lebo nedávno mu operovali srdce a musí žiť s kardiostimulátorom. Aj Lenka má však svoje sny. Chcela by partnera, muža ktorý by bol milý, zábavný, pekný a mal by rád Miška. Chcela by si konečne obuť podpätky a trochu sa zabaviť. Ale nájsť takého muža nie je ľahké, skoro až nemožné...

 

 

 

 

Ivan - šéf kriminálky - Richard Stanke

image

Richard Stanke a Juraj Loj.

Ivan je šéf, akého by chcel mať každý – prísny, ale ľudský. Dokáže si spočítať, že mladý poradca Koenig je pre kriminálku naozaj prínosom, a tak je schopný nad Filipovými podivnými metódami občas privrieť oči. A potom – je tu predsa vždy možnosť zavrieť Filipa do väzenia za krádež drog. Verí však, že vďaka Filipovej schopnosti riešiť prípady, môže rýchlejšie dôjsť k jeho povýšeniu. Ivan bude obvinený z vraždy. Vtedy mu však kryje chrbát Lenka a obhájiť jeho česť jej pomôže Filip.

Soňa – forenzná analytička – Dominika Richterová

image

Trochu naivná forenzná analytička, ale určite nie hlúpa.

Ženská posila v čisto mužskej profesii. Nič ju len tak nerozhádže, aj keď vyzerá, že by ju mohla takáto náročná práca zložiť, opak je pravdou. Na prvý pohľad sa zdá byť chladná, ale má zmysel pre humor a vo vnútri je aj citlivá. Je pedantná, milá a sexy. Filip sa jej aj celkom páči, ale je jej jasné, že on nedostatkom ženskej pozornosti určite netrpí. Je dosť hrdá na to, aby nebola len ďalšia v poradí. Zdá sa, že jeho pozornosť ju otravuje, ale pravda je, že jej to občas aj lichotí.

Miško Vrabec – Tobias Král

Lenkin syn, ktorý je po operácii srdca a vo svojom mladom veku má kardiostimulátor. Inak veľmi bystrý chlapec, ktorý by rád žil ako ostatné deti. Hral futbal a mal raz aj frajerku. Kým nestretne Filipa, má pocit, že to so svojou chorobou nemôže mať, ale Filip ho presvedčí, že môže žiť úplne normálne. Filipa obdivuje a stane sa pre neho mužským vzorom.

Adam - Peter Kadlečík

Kolega na polícii, vyšetruje lúpeže a je zamilovaný do Lenky.

Dekan Andrej Moravčík – Ady Hajdu

image

Dekan Andrej Moravčík – Ady Hajdu.

Karierista, ktorý profituje z toho, že má na svojej škole takú kapacitu, akou je Filip Koenig. Prehliada jeho nekonvenčné správanie a aj výučbu, pretože si je istý, že vďaka Filipovmu výskumu nezbohatne len škola, ale aj on sám. Na prvý pohľad sa zdá, že je to neškodný a vzdelaný človek, veľký fanúšik vedy. No v podstate je to prospechár a karierista, ktorý sa nechá manipulovať vyššou mocou.

 

 

 

 

 

MUDr. Igor Hrubý – Lukáš Latinák

Filipov ošetrujúci lekár, má starosť o svojho pacienta, ktorý má 50-percentnú šancu mať Huntingtonovu chorobu. Myslí si však, že skôr ako začne mať Filip príznaky, zničí sa drogami.

Kamila Koenigová – Táňa Radeva

Psychologička, ktorá odišla za svojim druhým manželom do zahraničia. Miluje svojho syna, trpí tým, ako sa ničí, ale určite nie je opičia matka. Je schopná čohokoľvek – pomôcť policajnému šéfovi Ivanovi v jeho ťažkej životnej situácii, ale aj zneškodniť zločinca.

Kovár - Marián Miezga

Skorumpovaný policajt z protidrogového oddelenia, ktorý po smrti svojej ženy začal užívať drogy. Otec Júlie, ktorá chodí s dílerom drog.

Júlia - Kovárová dcéra – Monika Šagátová

Šikovná hekerka, ktorá miluje dílera Kubíčka (Samuel Spišák), jej otec ho chce zabiť.

 

EINSTEIN

Žáner: komediálny akčný krimi seriál

Réžia: Martin Kazimír

Hlavní kameramani: Maroš Žilinčan, Jakub Cheban

Strih: Petra Hoťková, Michal Čepec, Matej Beneš

Hudobný dramaturg: Lukáš Kobela

Výkonný producent: Martin Jerz

Kreatívny producent: Kristína Cibulková

Umelecký maskér: Michaela Frimmerová

Kostýmová výtvarníčka: Dana Kubinyova

Herci: Juraj Loj, Ivana Kubáčková, Richard Stanke, Dominika Richterová, Tobias Král, Ady Hajdu, Lukáš Latinák, Táňa Radeva, Peter Kadlečík, Peter Nádasdi, Marko Igonda, Marián Miezga, Monika Šagátová a ďalší.

Krátka anotácia:

Pôvodom nemecký seriál Einstein, napísaný podľa rovnomenného filmu z roku 2015, bol predaný na viac ako sto televíznych trhov. Mimoriadny úspech zaznamenal okrem Nemecka aj v Španielsku či Portugalsku. Filip, utajený pra-pravnuk slávneho Alberta Einsteina, je sám uznávaným géniom a najmladším profesorom teoretickej fyziky na univerzite. Brilantnému vedcovi však kvôli smrteľnej dedičnej chorobe zostáva už len niekoľko rokov života, ktoré chce využiť naplno. Na to, aby mohol čo najviac pracovať, však užíva rôzne nelegálne stimulanty. A aby neskončil vo väzení za porušenie zákona o omamných látkach, môže si so svojou genialitou trest odpracovať ako nezávislý poradca policajnej detektívky Lenky, ktorej pomáha pri vyšetrovaní prípadov vrážd.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 22:43