StoryEditor

Bestseller 2023: Svet Harry Pottera znovu prichádza. A to naozaj vo veľkom štýle

09.02.2023, 16:54
  • Ste pripravení na nebezpečnú cestu za odhalením skrytej pravdy?
  • V čarodejníckom svete od zajtra môžete ovládať mocné kúzla, zdokonaľovať bojové zručnosti a vyberať spoločníkov, ktorí vám pomôžu čeliť smrtiacim nepriateľom.
  • Prichádza totiž najočakávanejšia hra tohto roka.

Kúzelnícka hra Hogwarts Legacy síce oficiálne vychádza až zajtra 10. februára, no už teraz sa k nej dostalo veľa záujemcov vďaka predobjednávke. A práve oni svoje prvé dojmy z hry už naživo vysielali na internete.

image

Svet Harryho Pottera znovu ožíva.

Obrovský záujem o hru podčiarkuje aj to, že hra v prvom dni dokázala záujmom vo svojej kategórii pokoriť doterajší divácky rekord v sledovanosti streamovacej platformy Twitch.

Počas jedného momentu ju sledovalo vyše milióna divákov naraz, viac divákov dokázali doteraz prilákať len živé prenosy zo svetových e-športových turnajov.

Pre porovnanie je to dvanásťkrát viac, než dosiahol mainstreamový hit Fornite.

Streamovacia služba Twitch ju titulovala najsledovanejšou singleplayerovou hrou v histórii. Prvenstvo uchmatla Cyberpunku 2077.

image

V hre sa objavia aj draky.

O čom hra vlastne je?

Ak by ste očakávali, že sa v hre stretnete so samotným Harrym Potterom, tak vás musíme sklamať. Hra situovali hlbšie do histórie, rovno do 90. rokov 19. storočia.

Hogwarts Legacy sa neodohráva len v Rokforte, ale hráči môžu preskúmať legendárne mieste známe z kníh a filmov ako Zakázaný les, Šikmá ulica a Rokvil. Zaujímavo znie aj fakt, že priestory jednotlivých fakúlt v Rokforte sa budú vizuálne meniť podľa ročných období.

Každý hráč si môže zvoliť svoj vzhľad, no hlas má už predurčený. V angličtine prepožičali postavám hlasy herci Sebastian Croft a Amelie Gething.

image

Čarovanie v hre bude hrať dôležitú úlohu.

Nastupovať do školy v Rokforte sa bude v hre rovno do piateho ročníka. Tvorcovia sa tak rozhodli z dôvodu, že potrebujú v hre starších hráčov, ktorí už budú zvládať zopár pokročilejších kúziel.

Okrem výučby čarovania magických kúziel, či varenia elixírov, sa budú učiť skrotiť, starať sa a jazdiť na rôznych magických zvieratách.

Hodiny obrany proti čiernej mágii, lektvarov, či hodiny čarovania im majú pomôcť, aby mali šancu obstáť vo svete, ktorý rozhodne nie je bezpečný.

Počas výučby však hráči nebudú len počúvať profesorov, ale zúčastnia sa aj rôznych minihier.

Čo urobiť so záhadnou mágiou?

image

Nová hra sa odohráva aj v Rokforte.

V hre sa objavia aj nové postavy ako profesor Eleazar Fig, ktorý bude mentorom hlavného hrdinu, ale aj predkovia známych postáv z kníh a filmov ako Phineas Nigellus Black a Profesorka Matilda Weasleyová.

No hráči sa tešiť môžu aj na drakov, trolov, akromantuly, graforny, mesačníkov, fwooperov, kneazly a nifflery, ale aj ďalšie rôzne interaktívne magické stvorenia.

Niektoré bytosti budú môcť využiť v boji, ako napríklad mandragory na omráčenie nepriateľov.

image

Svet Harryho Pottera stále láka.

No najväčšou podstatou hry má byť to, aby hráč ustrážil kľúč k starodávnemu tajomstvu, ktoré môže byť nebezpečenstvom pre celý čarodejnícky svet. Hráč bude totiž schopný manipulovať so záhadnou starodávnou mágiou.

Podarí sa vôbec niekomu zistiť, prečo sa táto zabudnutá mágia náhle vzkriesila?

Hra je vytvorená s pomocou Unreal Enginu, preto zábery ale aj efekty kúziel vyzerajú pôsobivo. A keďže ju titulujú ako akčné RPG, očakávané sú aj dôležité duely.

Hráči budú mať k dispozícii veľké množstvo kúziel, ktoré poslúžia počas cvičných súbojov so spolužiakmi aj v prípade ostrých bitiek s nepriateľskými monštrami a inými mágmi.

image

Pozor na Trollov.

Výzvy na bojkot hry

Aj keď má hra ešte len oficiálne prísť do predaja, už má za sebou aj krušné chvíle. Išlo o vyjadrenie názoru spisovateľky J. K. Rowlingovej na problematiku transsexuálnych ľudí. Veľa ľudí preto vyzvali na bojkot hry.

Problematický mal byť jej výrok ohľadom transgender ľudí, čo vyvolalo veľa negatívnych ohlasov na jej adresu. Rowlingová sa totiž vyjadrila, že „ľudia, ktorí nemenštruujú“, nie sú pod nej ženy.

image

Hráčov čakajú rôzne kúzla a ťažké prekážky.

Ostro proti tomu vystúpil hlas hlavného hrdinu, herec Sebastian Croft, ktorý je známy predovšetkým účinkovaním v seriáli Heartstoppers od Netflixu zameranom na mladú queer komunitu.

Navyše Croft je jeden z navýraznejších hlasov v britskej LGBT komunite. 

Verejne sa ospravedlnil za to, že sa do projektu zapojil. 

image

Svet Harryho Pottera stále láka.

No záujem o hru to zjavne negatívne neovplyvnilo, alebo naopak, možno jej to ešte pomohlo. Však nie nadarmo sa hovorí, že aj negatívna reklama je reklama.

Cena bude 70 eur

Hru Hogwarts Legacy, zasadenú do sveta čarodejníckeho sveta podľa románov Harryho Pottera, vyvinula spoločnosťou Avalanche Software. Spoločnosť však v januári 2017 odkúpila Warner Bros, ktorá stojí aj za filmami o Potterovi.

Autorka čarodejníckeho sveta J. K. Rowlingová však nie je priamo zapojená do vývoja hry.

image

Návrat do Rokfortu.

Avalanche Software všakvo svete hier nie je žiadny nováčik. Na konte má napríklad herný projekt Disney Infinity.

Hogwarts Legacy vychádza 10. februára na PC, Xbox Series X/S a PlayStation 5. Štvrtého apríla majú nasledovať staré konzoly Xbox One a PlayStation 4, zatiaľ čo majitelia Switcha si počkajú až do 25. júla.  Verziu hry si môžete kúpiť za 69,90 eura.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 23:01