24. februára 2023 je rok od invázie ruských vojsk na územie Ukrajiny. TASR
StoryEditor

Smutné výročie začiatku vojny na Ukrajine: Ako upravili televízie vysielaciu štruktúru?

23.02.2023, 17:59
Autor:
redred

V piatok 24. februára si pripomenieme prvé výročie začiatku ruskej agresie na Ukrajine. Tejto smutnej udalosti sa budú vo veľkej miere venovať aj naše plnoformátové televízie.

Joj

Prvému smutnému výročiu sa bude venovať televízia JOJ 24 od skorých ranných hodín v celodennom vysielaní a aj v spravodajských reláciách.

Ranné noviny

V Ranných novinách sa diváci v deň výročia začiatku ruskej agresie na Ukrajine dozvedia o všetkých kľúčových momentoch vojny, ďalšom vývoji a o tom, ako vojna ovplyvnila Slovensko a svet. Moderátori sa porozprávajú s expertom na vnútornú a zahraničnú politiku Pavlom Demešom, s generálom vo výslužbe Pavlom Mackom, aj s europoslancom Michalom Wiezikom.

Rozprávať sa budú tiež s reportérkou Marikou Dulaiovou a Ukrajinkou Anitou Shukal, ktoré spolu s TV JOJ zorganizovali zbierku a v šiestich kamiónoch dodali Ukrajine viac ako 48-ton humanitárnej pomoci. "V Ranných novinách privítame taktiež organizátorov benefičného podujatia Slovensko pre Ukrajinu, z ktorého bude televízia JOJ 24 v priebehu celého dňa prinášať živé vstupy priamo spred Starej tržnice v Bratislave," informuje PR manažérka TV Joj Miroslava Klempová. Celodenným mimoriadnym vysielaním JOJ 24 budú od 9:00 hodiny sprevádzať moderátori Lenka Ježová, Braňo Ciberej a Andrea Pálffy Belányiová.

V pravidelných živých vstupoch sa budú priamo v mieste konfliktu spájať s reportérkou Katarínou Kleknerovou, ktorá o situácii na Ukrajine informuje od začiatku vojny. Výsledkom je aj exkluzívny dokument Kataríny Kleknerovej „...s jedným kufrom“, ktorý na JOJ 24 odvysielajú o 12:30 hodine. a 17:30 hodine.

O 11:00 hodine budú v Štúdiu 24 diskutovať so štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí a EZ SR Andrejom Stančíkom o Ukrajine a perspektíve jej členstva v EÚ.

O 13:00 hodine sa bude redaktor Martin Kovalík rozprávať o aktuálnej situácii s Danielom Zmekom, náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR. 23. február 2023

O 15:00 hodine v Štúdiu 24 privítajú veľvyslancov Nórska, Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, ktorí budú diskutovať o diplomatických riešeniach vojny Ruska proti Ukrajine.

O 16:00 hodine sa o príčinách vzniku konfliktu, o aktuálnom vývoji bojov aj o vyhliadkach do najbližších mesiacov porozprávajú s Jiřím Šedivým, bývalým náčelníkom Generálneho štábu Armády ČR, s historikom a publicistom Jurajom Krížom a s generálom Pavlom Mackom.

O 20:15 hodine, priamo po Novinách TV JOJ, odvysielajú na spravodajskej televízii Mimoriadne Analýzy 24, v ktorých sa bude Peter Petrus rozprávať o obnove Ukrajiny s Marošom Šefčovičom, podpredsedom Európskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad. V druhej časti relácie Lenka Ježová privíta Ivana Korčoka, bývalého ministra zahraničných vecí a EK SR, aby spolu divákom priblížili, čo sa na Slovensku dialo po začatí ruskej invázie.

Markíza

Teleráno

V relácii Teleráno v piatok moderátori Roman Juraško a Tomáš Juríček privítajú v súvislosti s týmto smutným výročím hneď niekoľko zaujímavých hostí:

1. Základné dôležité fakty zhrnie redaktorka zahraničného spravodajstva Televíznych novín Alžbeta Garaiová Maťašovská, pripomenieme si udalosti z 24. februára 2022 a ponúkneme sumár uplynulých 12 mesiacov. Ukážeme si mapu najväčších bojov, území s dobitými či oslobodenými územiami, zhrnieme vojnové škody, informácie o vojnových utečencoch či profil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, z ktorého sa stal najznámejší hrdina na svete doslova zo dňa na deň. Zrekapitulujeme tiež reakcie svetových lídrov, politické a ekonomické sankcie uvalené voči Rusku a ich spoločenské dopady.

2. Cez videohovor sa spojíme s českým politológom a publicistom žijúcim od roku 2007 dlhodobo v Moskve Jiřím Justom, ktorý sprostredkuje pohľad priamo z Moskvy, diskutovať budeme o všadeprítomnej ruskej propagande, ale aj o tom, ako sa po začiatku vojny zmenil život pre bežných ľudí v Rusku.

3. generál Pavol Macko – vojnové stratégie, prognóza ďalšieho vývoja vojny

4. Michal Horváth, hlavný analytik Národnej banky Slovenska - Čo urobila vojna so svetom z hľadiska ekonomiky?

5. Andrea Najvirtová, riaditeľka organizácie Človek v ohrození - O finančnej zbierke na pomoc ukrajinskému ľudu a vojnovým utečencom, ako aj o humanitárnej pomoci

6. Andrea Mišíková, zakladateľka OZ Zdieľaj, ktorá poskytla nocľah stovkám mám a z jednej je dnes je rodinná priateľka. Do štúdia prídu spolu. Natalija je dizajnérka, z vojnou zmietanej Ukrajiny utiekla s dcérou Alicou a musela začať nový život...

Ďalší týždeň, v utorok 28. februára, prídu do Telerána britský a poľsky veľvyslanec k spoločnému vyhláseniu smerom k Ukrajine. Privítame aj vojakov, ktorí vyzbierali 20-tisíc eur pre Ukrajinu.

V stredu 1. marca bude Teleráno hostiť aj štáb Televíznych novín v zložení redaktorka Gabriela Kajtárová a kameraman Matej Džadoň, ktorí aktuálne nakrúcajú priamo na Ukrajine. Po návrate prídu osobne porozprávať silné príbehy, ktoré tam zažili.

Reflex

V piatok, 24. februára, prinesie Reflex silný príbeh Ukrajinky, ktorá pred vojnou utiekla s dvomi deťmi z ukrajinského mesta Tokmak. Divákom porozpráva aj o troch mesiacoch, ktoré predtým prežila v tomto Rusmi okupovanom meste.

RTVS

Spravodajský okruh 24:

Celodenné mimoriadne vysielanie o rok trvajúcej ruskej agresii na Ukrajine  odštartuje na spravodajskom okruhu RTVS:24 v piatok 24. februára v skorých ranných hodinách. Symbolicky, približne v rovnakom čase ako dopadla prvá raketa na územie východného suseda.

Spravodajská:24 divákom ponúkne reakcie politikov, analytikov zo Slovenska aj zo sveta. Témou budú aj možné riešenia ruskej agresie a vyšetrovanie prípadných vojnových zločinov, ako aj politické a ekonomické dôsledky vojny. Do vysielania pripravili aj živé vstupy z externého štúdia na východnom Slovensku, z hraničného priechodu s Ukrajinou, kde v prvých dňoch vojnového konfliktu hľadali pomoc tisíce utečencov. O ich situácii povedia viac vedúca úradu Medzinárodnej organizácie pre migráciu Zuzana Vatráľová a riaditeľ Migračného úradu Ján Orlovský.

Spravodajský okruh:24 sprostredkuje divákom aj pohľady bývalého šéfa diplomacie Pavla Demeša, ekonóma pôsobiaceho na Ukrajine a bývalého politika Ivana Mikloša, analytika Alexandra Dulebu a taktiež komentár súčasného povereného ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislava Káčera. Slovákov pomáhajúcich priamo vo vojnou zničených oblastiach bude, okrem iných, vo vysielaní zastupovať aj režisérka a aktivistka Viera Dubačová,ktorá v spolupráci s RTVS pripravuje aj dokumentárnu sériu o ruskej agresii na Ukrajine a prinesie pohľad na to, ako sa žije vo vojnou zmietanej krajine.

Špeciálna hodinová relácia, pripravená v spolupráci s pedagógmi a študentmi Paneurópskej vysokej školy,sa bude venovať hoaxom a dezinformáciám denne sa objavujúcim vo verejnom priestore a tiež tomu ako funguje vojenská žurnalistika.

Jednotka

Rok od začiatku ruskej agresie na Ukrajine si Jednotka pripomenie benefičným koncertom Slovensko pre Ukrajinu, ktorý odvysiela naživo v piatok 24. februára od 20.30 hodine z Námestia Nežnej revolúcie a priestorov Starej tržnice v Bratislave.„Ukrajina vo svojom boji za svoju ale aj európsku slobodu obetovala už desaťtisíce životov,“ hovorí Lucia Štasselová z iniciatívy Mier Ukrajine. „Cieľom nášho podujatia je vyjadriť Ukrajincom v tomto boji podporu a solidaritu a odsúdiť brutálnu agresiu ruského teroristického štátu,“ dodáva Marián Kulich, jeden z ďalších členov iniciatívy.

Diváci sa môžu tešiť na vystúpenia slovenských a ukrajinských hudobníkov a ďalších významných osobností, medzi nimi Zuzana Smatanová, Sima Magušinová, Daniel Špinar, Mila Medvedovská, Lash a Gray, Sisa Feher, detský spevácky zbor Superar, Polina UK, Yulia UK, Vidiek, Martin Staňo, Patrik Herman, Gregor Mareš, Ludwig Bagin, Matej „Sajfa“ Cifra, Veronika Cifrová Ostrihoňová, Richard Stanke, Eva Pavlíková, Henrieta Mičkovicová, Alexander Bárta, František Kovár, Anna Šišková, Katarína Brychtová a zástupcovia pomáhajúcich MVO a občianskych iniciatív. Súčasťou benefičného podujatia bude verejná výzva Slovensko pre ukrajinské siroty zastrešená crowdfundingovou platformou Donio.sk. Prispieť v rámci verejnej výzvy bude možné aj počas priameho prenosu prostredníctvom QR kódu alebo čísla účtu zverejneného na televíznej obrazovke.

Vysielanie benefičného koncertu Slovensko pre Ukrajinu je súčasťou spomienkovej akcie EBU  (Európskej vysielacej únie) na podporu Ukrajiny.

Dvojka

Vojnovému konfliktu na Ukrajine sa Dvojka venuje od začiatku februára. Zajtra, v piatok divákom ponúkne dve nové časti voľnej dokumentárne série Tí, ktorí zostali, ktorá rozpráva príbehy ľudí z Ukrajiny – tí zostali vo svojom domove napriek bezprostrednej vojnovej hrozbe. 28. februára uverejnia premiéru akvizičného 2-dielneho dokumentu Pretrhnuté putá o pozadí vojny na Ukrajine, po ktorom bude nasledovať tematická diskusia v relácii Večera s Havranom a Chvíľka poézie – Štrasserovu báseň Cínový vojačik interpretuje Ukrajinka Tatiana. 

Rádio Slovensko

Počas celého dňa v piatok 24. februára bude vysielanie venované roku od ruskej agresie na Ukrajine. Rádio Slovensko pre poslucháčov pripravilo dve mimoriadne polhodinové relácie o 9.05 hodine a o 15.05 hodine, reportáže v Rádiožurnáloch počas celého dňa a Čítanie zo zahraničnej tlače venované výročiu.

Rádio Regina Západ

Rádio Regina Západ odvysiela 24. februára o 23.00 hodine fíčer Marcela Hanáčka My – kroniky vojny, lásky a nenávisti -unikátny rozhlasový dokument na motívy projektu troch ukrajinských autorovSaškaBramu, MarijeJasinskej a ĽudyBatalovej. Projekt vznikol ako performatívne multimediálne dielo s podporou berlínskeho Post Theater a festivalov Divadelná Nitra a Urbäng! v Kolíne nad Rýnom. Marcel Hanáček doplnil pôvodný text rozprávaním humanitárneho pracovníka Antona Friča, fotografa Michala Burzu, Rusky žijúcej na Slovensku Ally Kovácsovej a Ukrajincov žijúcich na Slovensku Mykolu Nevreva a Feliksa Shteinbuka.

Rádio Regina Stred

Rádio Regina Stred prinesie poslucháčom počas piatka 24. februára príspevky s prvými reakciami obyvateľov stredného Slovenska po správe o vypuknutí vojny na Ukrajine. Zameria sa i na súčasné postavenie a pomoc Ukrajincom v našich regiónoch.

Rádio Devín

Rádio Devín pripravilo na deň smutného výročia bohatý rozhlasový program:

Relácia Arsmusica bude patriť hudbe Ukrajiny. Zaznejú ukážky z diel skladateľov klasickej hudby, priestor však dostanú aj ľudové, či rockové inšpirácie.

Ladenie s Marianou Jaremkovou  si deň výročia vypuknutia vojny na Ukrajine pripomenie s riaditeľkou Sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS Annou Sámelovou, ktorá bude hovoriť o vojnovej žurnalistike. Vo vysielaní bude zaradený aj rozhovor s publicistom a autorom knihy Stručné dejiny Ukrajiny Petrom Koubským.

Pre poslucháčov je pripravená aj rozhlasová hra Treba vôbec upratovať v čase vojny? od Jeleny Astasjevovej, Andrija Bondarenka, Leny Ľahušonkovej. Rozhlasová hra je mozaikou drám troch ukrajinských autorov, ktoré vznikli v rámci medzinárodného projektu v marci 2022. Tieto drámy sú veľmi osobné a autentické, z prvej ruky nám približujú šok, emócie, príbehy, situácie a šialenú novú realitu, ktorá nastala pre milióny Ukrajincov.

Radio Slovakia International

V súvislosti s uplynutím roka od vypuknutia vojny na Ukrajine ponúkne poslucháčom rozhovor s povereným ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislavom Káčerom, a tiež s veľvyslancom s osobitným poslaním pre Ukrajinu Martinom Kačom. Rozhovory budú uvedené v slovenčine a v angličtine, preložené budú aj do nemeckého, francúzskeho, španielskeho a ruského jazyka.

01 - Modified: 2023-02-23 13:48:56 - Feat.: 0 - Title: Takýto boj mi ide lepšie, ako keby som sa mal postaviť s kalašnikovom na front
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 16:35