Zajtra o 13:00 hodine sa uskutoční posledná rozlúčka s týmto legendárnym režisérom. Ktorá televízia bude vysielať rozlúčku s Jurajom jakubiskom naživo?
StoryEditor

Posledná rozlúčka s Jurajom Jakubiskom: Ako sa na to pripravili naše televízie?

03.03.2023, 15:43
Autor:
michmich

Smútočný akt s týmto mimoriadnym umelcom a legendou československého filmu sa bude konať v sobotu 4. marca o 13:00 hodine v Prahe v Katedrále sv. Víta, kde sa uskutoční aj zádušná omša.

Presne pred týždňom odišiel do filmového neba legenádárny režisér, scenárista a výtvarník Juraj Jakubisko. Posledná rozlúčka s mimoriadnym umelcom, legendou československého filmu, sa bude konať v sobotu 4. marca v Prahe.

Pohreb významného umelca sa bude konať iba v Prahe o 13:00 hodine v Katedrále sv. Víta, kde sa uskutoční aj zádušná omša. Smutiacim hosťom sa prihovorí rodinný priateľ Jakubiskovcov exprezident Václav Klaus. Na poslednej rozlúčke bude spievať Katarína Knechtová pieseň Muoj Bože, ktorá vznikla v súvislosti s jeho filmom Báthory. Je inšpirovaná stredovekými náboženskými žalmami a v texte využíva staroslovenčinu.

Upravili slovenské televízie kvôli tomuto smútočnému aktu svoju vysielaciu štrukúru?

JOJ

Posledná rozlúčka so slovenským režisérom, scenáristom a výtvarníkom Jurajom Jakubiskom odvysielajú naživo na jednej svojej stanici televízia JOJ. Slovenskí diváci sa s Jurajom Jakubiskom budú môcť rozlúčiť prostredníctvom živého prenosu pohrebu, ktorý bude ako jediná exkluzívne vysielať naživo spravodajská televízia JOJ 24.

RTVS

Telerozhlas si pripomenie osobnosť Juraja Jakubiska vo svojom televíznom vysielaní aj v deň poslednej rozlúčky s týmto filmovým velikánom v sobotu 4. marca. Od 14.30 h budú môcť diváci sledovať na Jednotke a na spravodajskom okruhu:24 mimoriadne spravodajské vysielanie Rozlúčka s Jurajom Jakubiskom.

RTVS si legendárneho režiséra Juraja pripomenie aj v ďalších reláciách počas dňa. Na Jednotke ponúkne divákom o 13.20 h v repríze reláciu Takí sme boli. Dvojka zaradí do vysielania o 17.30 h hudobný film Eva, Eva, o 20.10 h ponúkne divákom rozhovor Mekyho Žbirku s Jurajom Jakubiskom v relácii Doupě Mekyho Žbirky a o 20.50 h odvysiela film Vtáčkovia, siroty a blázni.

TA3

Spravodajská televízia pripravuje mimoriadne štúdio k rozlúčke s režisérom Jurajom Jakubiskom. A to zajtra 4. 3. 2023 o 13.00 hodine. Hosťami v štúdiu budú režisérka Yvonne Vávrová, ktorá s Jurajom Jakubiskom nakrútila filmový profil a pripravili aj rozhovor s Michalom Rutkayom, ktorý s ním pracoval ako pomocný režisér na filmoch: Tisícročná včela, Perinbaba a Pehavý Max a strašidlá.

Markíza

Z poslednej rozlúčky s legendárnym režisérom prirpavuje TV Markíza len štandardnú reportáž do hlavnej spravodajskej relácie. Inak program upravovať neplánujú. 

Úspešná kinematografia

Juraj Jakubisko debutoval s filmom Kristove roky (1967) a odvtedy vytvoril spolu 15 celovečerných filmov v osobitnom štýle. Napríklad film Tisícročná včela (1983) bol ocenený československými novinármi ako najlepší film osemdesiatych rokov, Vtáčkovia, siroty a blázni (1965) ako najlepší film rokov šestdesiatych. Film Perinbaba (1985) sa stal národnou slovenskou rozprávkou, na ktorej dodnes vyrastajú ďalšie generácie. Za ďalšie kultové filmy jeho tvorby sa považujú aj Sedím na konári a je mi dobre (1989), Lepšie je byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý (1992), či Nejasná správa o konci sveta (1997).

Film Dovidenia v pekle, priatelia bol komunistickou cenzúrou zastavený a dokončený až po 20 rokoch. Jeho film Báthory sa stal v roku 2009 najúspešnejším filmom všetkých čias na Slovensku a najúspešnejším titulom roku v Čechách. Divákov čaká uvedenie posledného filmu Juraja Jakubiska – Perinbaba a dva svety, na ktorom pracoval niekoľko rokov. 

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 04:15