StoryEditor

Elfovia už rok bojujú proti nenávisti a dezinformáciám na sociálnych sieťach

17.03.2023, 09:35
Autor:
redred

Pôvodne začal ako CSR  projekt agentúry New School Communications.

Od začiatku svojho pôsobenia skontrolovali elfovia viac ako 7,5 milióna komentárov na slovenskom a českom internete. 

„Celé to začalo ako bočný projekt našej agentúry, pretože po niekoľkých dňoch od vypuknutia vojny na Ukrajine sme pozorovali, ako nenávisť a dezinformácie zaplavili skoro celý online priestor. Cítili sme veľkú potrebu pridať sa na stranu dobra. Po pár týždňoch fungovania projektu sme však pochopili, že dopyt po službách elfov je obrovský,” povedal spoluautor projektu Gabriel Tóth. 

Elfovia.sk pomáhajú čistiť online priestor od vulgarizmov, nadávok a dezinformácii. Počas svojho pôsobenia už spolupracovali s najväčšími mediálnymi domami na Slovensku ako napríklad News and Media Holding, Petit Press, Ringier, REFRESHER Media, Dobré média ale aj so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku. 

„Primárne sa zameriavame na média a verejné inštitúcie, pretože práve ony bývajú najčastejšími cieľmi nenávistných prejavov a dezinformátorov. Z našich interných analýz vyplýva, že v niektorých prípadoch tvoria vulgárne, nenávistné a dezinformačné komentáre až 30% všetkých komentárov. Naše služby sú však k dispozícii komukoľvek, kto našu pomoc potrebuje,” doplnil Tóth. 

image

Elfovia Katedra Komunikácie

Od marca 2022 skontrolovali elfovia viac ako 7 500 000 komentárov v slovenskom a českom online priestore. Skryli alebo zmazali viac ako 1 000 000 komentárov a zároveň identifikovali cez 5000 falošných účtov.    

Od manuálneho čistenia diskusií sa Elfovia.sk posunuli a začali využívať pri svojej práci aj technológiu umelej inteligencie, ktorá zvyšuje ich rýchlosť, efektivitu a presnosť. 

„Vďaka umelej inteligencii dokážeme automatizovať rutinné činnosti a naši moderátori sa tak môžu sústrediť na náročnejšie a komplexnejšie prípady. Uvedomujeme si však, aká tenká je hranica slobody slova. Nechať plne rozhodovať umelú inteligenciu je v dnešnej dobe príliš nebezpečné, preto budú vždy neoddeliteľnou súčasťou projektu aj ľudskí moderátori,“ hovorí manažér projektu Jakub Šuster.    

Výsledky projektu jasne poukazujú na dôležitosť práce elfov. S neustálym rozrastaním online priestoru a zvyšujúcou sa zložitosťou diskusií, sa úloha elfov v boji proti nenávisti a dezinformáciám stáva čoraz dôležitejšou.

„Naším cieľom je vytvoriť bezpečnejší online priestor, kde sa ľudia môžu otvorene a s rešpektom zúčastňovať na diskusiách. Veríme, že spoluprácou s médiami, verejnými inštitúciami a inými zainteresovanými stranami môžeme dosiahnuť tento cieľ a prispieť k zdravšiemu a bezpečnejšiemu digitálnemu prostrediu,“ uzavrel Šuster.

01 - Modified: 2024-03-06 10:00:29 - Feat.: - Title: Spúšťa sa New School Challenge, ktorá zapája kreatívnych študentov na pomoc v boji s dezinformáciami 02 - Modified: 2023-05-12 13:51:01 - Feat.: - Title: PR expert: Politici zámerne znižujú dôveryhodnosť médií. Pravda ale je, že naše médiá fungujú relatívne dobre 03 - Modified: 2022-06-10 12:01:59 - Feat.: - Title: Elfovia pomáhajú slovenským médiám v boji proti dezinformáciám a nenávisti
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 13:31