veľká noc v rozhlase.
StoryEditor

Veľká noc v rozhlase: Za mikrofónom Kraus a Sládečková, ale aj piesne Gejzu Dusíka

06.04.2023, 13:43
Autor:
redred

Poslucháči sa môžu tešiť aj na veľký rozhovor s rodákom z Ukrajiny Eugenom Libezňukom, ktorý si zaspomína na časy „jeho“ Veľkej noci na Ukrajine.

Rádio Slovensko

V priebehu sviatočných dní odvysiela viacero tematických relácií, reportáží a rozhovorov. Pri mikrofóne sa objavia herečka Marta Sládečková, spolu s Vicou Kerekes, Andym Krausom či šéfkuchárom Petrom Duranským. Poslucháči sa môžu tešiť aj na veľký rozhovor s rodákom z Ukrajiny Eugenom Libezňukom, ktorý si zaspomína na časy „jeho“ Veľkej noci na Ukrajine...

Rádio Slovensko ponúkne vo vysielaní aj tematické reportáže z farmy a salaša, kde sa liahnu mláďatká (Bóoczová), či z upratovania kostola (Petríková).

Priamo v stenách Konkatedrály sv. Mikuláša v Prešove sú vsadené obrazy štrnástich zastavení krížovej cesty od bratov Komárkovcov. Unikátne dielo, vytvorené v raných päťdesiatych rokoch sa najskôr stalo inšpiráciou pre vznik knihy, a teraz sú tieto zastavenia aj zhudobnené. Cyklus o krížovej ceste skomponoval skladateľ Roland Wittner a poslucháčom Rádia Slovensko ho predstaví redaktor Lukáš Mano.

Rádio Slovensko počas sviatkov už tradične odvysiela aj premiéru Veľkonočných miniatúr, krátkych poviedok, ktoré interpretujú moderátori RS Ivana Ilgová a Juraj Šimko.

Počas Veľkej noci bude sviatočnej atmosfére prispôsobený aj hudobný formát Rádia Slovensko.

Rádio Regina Západ

Ponúkne vo vysielaní v piatok o 12:30 h spomienky rehoľnej a misijnej sestry Márie Bernadety Gromanovej Za hrsť príbehov z misií. O 23:00 hodine si v relácii Na koncert s Reginou poslucháči zaspomínajú na Vlada Oravca a jeho nesmrteľné hity ako Čerešne či Nemám auto, nemám motorku.

V sobotu ponúkne Rádio Regina Západ pásmo Mihala Hercega o ľuďoch, ktorým sa radikálne zmenil život Ako som vstal z mŕtvych.

Nedeľa bude po 15:00 hodine patriť Portrétom. Tentokrát Tiborovi Hlavatému - lekárovi, ktorý sa z pôsobenia na viacerých zahraničných klinikách v roku 2007 vrátil na Slovensko a založil Centrum pre liečbu črevných zápalových ochorení. Po 17:00 hodine odvysiela Rádio Regina Západ rozhlasovú hru pre deti Angela Nanettiová: Môj dedko je čerešňa.

V pondelok sa poslucháči môžu tešiť na HUMORPARTY v netradičnom čase po 13:00 hodine a v netradičnej dĺžke. Rasťo Piško bude vo svojej Abecede rozhlasového humoru skloňovať slová, ktoré sa začínajú na H a I. A tak nevynechá ani husle, humor, hudbu, ale ani imitátora, či inštalatéra.

Po 16:00 hodine ponúkne Rádio Regina Západ svieže rozhlasové „spovede“ ľudí, ktorí zažili v živote nečakané zásahy, ktoré im trvalo zmenili život, aj rodinu Božie premety nad životom.

Rádio Regina Stred

Odštartuje piatkové sviatočné vysielanie hudobno-slovným pásmom Zahrajte mi túto, venovaným spomienkam na atmosféru a podobu veľkonočných tradícií a zvykov na Veľký Piatok na strednom Slovensku.

Nasledovať bude Rádiobudík a Veľkonočný Štvorlístok, v ktorom zaznie aj rozprávanie mladého rehoľníka z Misijnej spoločnosti sv. Vincenta de Paul pátra Patrika Boržeckého.

Po 13:00 hodine sa poslucháči môžu tešiť na púť Banskobystričaniek po najstaršej pútnickej ceste v Španielsku v relácii Na púti k hrobu svätého Jakuba.

Po 14:00 hodine ponúkne Rádio Regina Stred hudobno-slovné pásmo s etnologičkou Annou Ostrihoňovou Drevené vyrezávané kríže z Podpoľania.

Popoludní po 15:00 hodine sa poslucháči môžu tešiť na rozhlasovú hru Jany Juráňovej: Čo sa doma navarí a po 16.00 h na reláciu Zahrajte mi túto.

Na Bielu sobotu ráno bude téma Veľkej noci rezonovať v reláciách  Ráno s Rádiom Regina Stred a Veľkonočný Štvorlístok. Po 15:00 hodine čaká poslucháčov Klenotnica ľudovej hudby, v ktorej zaznejú balady z repertoáru spevákov ľudových piesní zo stredného Slovenska. 

Ráno na Veľkonočnú nedeľu zaznie, okrem iného, v relácii Ráno s Rádiom Regina Stred sviatočná poézia v podaní Idy Rapaičovej. Tradícii hrnčiarstva sa bude po 15:00 hodine venovať relácia Studnička.

Na Veľkonočný pondelok sa od skorého rána bude spomienkam spevákov ľudových piesní a členov folklórnych kolektívov zo stredného Slovenska na atmosféru a podoby Veľkonočného pondelka, na obchôdzky spojené s oblievaním a šibaním dievčat na strednom Slovensku, ale aj o príprave kraslíc venovať relácia Veľkonočný pondelok v spomienkach aj v piesňach.

Po 13:00 hodine sa poslucháči o histórii Oravskej priehrady a dvoch ostrovoch, ktoré ostali ako spomienka na zatopené obce dozvedia v relácii Spútaná voda.

Popoludní po 14:00 hodine ponúkne Rádio Regina Stred premiéru hudobno-slovného pásma zostaveného s využitím zvykoslovných obrazov v podaní  folklórnej skupiny Očovan z Očovej Valaská jar a po 15:00 hodine sa poslucháči môžu tešiť na adaptáciu detskej knižky Terezy Oľhovej

Posledný permoník a po 16:00 hodine v relácii Zahrajte mi túto, naživo! na premiéru zostrihu z verejnej rozhlasovej  nahrávky vo Svätom Antone.

Rádio Regina Východ

Ponúkne počas sviatkov aj tri koncerty, štyri premiérové fíčre, dve veľkonočné folklórne pásma  a veľkonočný kulinársky kvíz.

V piatok 7. apríla o 13:00 hodine čaká na poslucháčov rozprávanie o duchovnom, rodinnom, i teologickom význame veľkonočných sviatkov popretkávané naživo spievanými piesňami v podaní gréckokatolíckeho kňaza a hudobníka Petra Milenkyho a Zboru sv. Romana Sladkopevca, ktorého členmi sú bohoslovci Gréckokatolíckeho kňazského seminára v Prešove .

O 14:05 hodine na to nadviaže koncert vážnej hudby v podaní operných sólistov Michaely Varády a Mariána Lukáča v sprievode Musica Iuvenalis a o 15.05 h fíčer Jany Patarákovej o diele jedného z najväčších remeselníkov, zlatníka Jána Silášiho z Levoče.

V sobotu 8. apríla predpoludním o 11:00 hodine sa V rozhlasovej kuchyni Rádia Regina Východ začína Veľkonočný kulinársky kvíz s Ďoďom Lukáčom, finalistom šou Pečie celé Slovensko o zaujímavé ceny.  Popoludní o 13:00 hodine je pripravený fíčer Martiny Vaškovej Chlieb náš každodenný o úlohe a význame chleba v našich životoch dnes i v minulosti. Jazzový koncert skupiny Marek Szarvaš projekt spríjemní poslucháčom sviatočné popoludnie od 14:00 hodine.

V nedeľu 9. apríla 11:00 hodine odvysiela Rádio Regina Východ premiéru veľkonočných Zvonov nad krajinou zo Slanského Nového Mesta.

V pondelok 10. apríla popoludní o 14:05 hodine si poslucháči budú môcť vypočuť piesne Gejzu Dusíka v podaní Andyho Beleja v sprievode Comba košického konzervatória.

Všetky koncerty vznikli ako verejné nahrávky pri príležitosti aprílového  výročia rozhlasového vysielania z Košíc. O 15:05 hodine si vo fíčri Kristíny Bertičovej pripomenie Rádio Regina Východ rodáka z Kojšova, režiséra Juraja Jakubiska, ktorý by sa v apríli tohto roku dožil 85 rokov. 

Rádio_FM

V tomto rádiu sa Veľkonočným sviatkom bude venovať v štandardných spravodajských blokoch. Pre poslucháčov sú pripravené aj vstupy o význame jednotlivých sviatočných dní – od Kvetnej nedele a Modrého pondelka až po Veľkonočný pondelok.

Rádio_FM sa vo vysielaní tiež pokúsi odpovedať na filozofickú otázku týkajúcu sa symbolu veľkonočného zajaca a možnosti smerujúcu k prípadnému ohrozenia zajaca ako živočíšneho druhu.

Súčasťou veľkonočného vysielania Rádia_FM bude aj fíčer o Hudobných veľkonočných vajíčkach, teda o rôznych náznakoch a detailoch, ktoré umelci a umelkyne vkladajú do svojich diel ako dôkazy pre fanúšikovskú základňu.

Rádio Devín

Si pripomenie Veľkú noc pestrou zmesou programov pre viaceré vekové, názorové i vkusové kategórie.

Pre najmenších poslucháčov sú určené premiérové Ranníčky (od 4. do 19. 4. vždy o 7:04 hodine), v ktorých uvedie príbehy Diany Mašlejovej Stratený zajko v Paríži. Milovníkov histórie poteší do 7. apríla Čítanie na pokračovanie z knihy Ivana Izakoviča Biskup a kráľ vždy o 18:30 hodine.

Zaujímavý kontemplatívny projekt dramaturga Andreja Šubu ponúkne Rádio Devín od 6. do 8. apríla, vždy od polnoci. Ide o dielo Carla Gesualda z Venosy (1566-1613): Tenebrae Responsoria.

Veľkonočné dni v Rádiu Devín otvára 6. apríla o 19:00 hodine Koncertné Rádio Devín a Veľkonočný koncert - priamy prenos mimoriadneho koncertu Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu.

Na Veľký piatok sú pre fanúšikov rozhlasovej hry pripravené napríklad tituly Ondrej Sliacky: Za misu šošovice (7:30 hodine) či Elena Antalová: Prípad Judáš (9:00 hodine). Vo sviatočnom Dramatickom Rádiu Devín (14:00 hodine) sa poslucháči môžu tešiť na adaptácie dvoch diel z cyklu Naša zabudnutá Klasika.

O 21:00 hodine zaznie pôvodná rozhlasová hra Jána Milčáka z roku 2011 s hudobnými improvizáciami Petra Machajdíka v réžii Petra Vilhana – Pokušenie. V piatok ponúkne Rádio Devín od 10:00 hodine aj veľkopiatkový špeciál Ars musicy, ktorá dáva priestor veľkým pašiovým dielam obdobia klasicizmu.

Fanúšikov jazzu poteší o 18:00 hodine dielo Johann Sebastian Bach: Koncert pre 3 klavíry d mol, BWV 1063 v úprave Jacquesa Loussiera - premiérové predstavenie ikonického francúzskeho jazzmana Jacquesa Loussiera, presláveného jeho spracovaniami hudby (nielen) Johanna  Sebastiana Bacha. O 19:00 hodine v Koncertnom Rádiu Devín zaznie Schola minor – gregoriánsky chorál, záznam koncertu vokálneho súboru Schola minor.

Na Bielu sobotu 8. apríla od 7:00 hodine odštartuje publicistické Ladenie Rádia Devín s Marianou Jaremkovou, o 11:40 hodine príde na rad Gramoretour a legendárna česká pesničkárka a jej unikátny album oslavujúci dokonalosť, silu a múdrosť prírody: Dáša Voňková Andrtová & Zdeněk Zdeněk:  Slunci ležím v rukou.

O 12:00 hodine zaznie veršovaná poéma Don Juan aj rozprávanie Jána Buzássyho. O 13:00 hodine vo formáte Rozhlasová hra pre mládež zaznie dielo Daniela Pastirčáka Hra o svätej Dorote  o krásnej Rimanke.

O 14:30 hodine v Musice vokalis zaspieva kráľovná amerického gospelu Yolanda Adams, o 15:30 hodine vo Festivalových reminiscenciách zaznie recitál mladého gitaristu Karola Samuelčíka na Medzinárodnom festivale súčasnej hudby Melos-Étos 2022. a o 19:00 hodine v Opernom Rádiu Devín Pašie Tamasa Luisa da Victoriu.

O 23:00 hodine ponúkne relácia Musica slovaca hudbu pre organ slovenských klasikov.

Veľkonočná nedeľa o 7:00 hodine prinesie Krajinu duše s reláciou Veroniky Dianiškovej Ticho Veľkej noci. O 8:00 hodine príde na rad Musica sacra a Vzkriesenie – hudobné obrazy zázraku, života, nádeje a radosti. V Nedeľnom matiné o 10:30 hodine bude v radostnej sviatočnej hudbe znieť Oslavné Gloria a Aleluja.

O 12:00 hodine uvedie Rádio Devín fíčer Egona Tomajka Keď sa povie pôst so špirituálom Kňazského seminára Svätého Františka Xaverského v Banskej Bystrici - Badíne Ľubomírom Gregovom, propagátorom liečebného hladovania Dr. Jozefom Valúchom a diétnou sestrou NEDÚ v Ľubochni, Máriou Štefákovou.

Popoludní o 14:30 hpdome sa v Nevšednej hudbe predstaví autorský album dvoch hudobníkov Sisy Fehér & Vladka Mikláša: Bardo. O 15:00 hodine zaznie próza Vandy Rozenbergovej Storočie a o 19:00 hodine veľkonočnú tému oživí rozhlasová hra Jana Kopeckého z roku 2014 Komédia o umučení a slávnom vzkriesení pána a spasiteľa nášho Ježiša Krista vychádzajúca z ľudových hier 18. storočia.

V noci o 23:00 hodine sa v Musice slovace predstaví folklór nielen v slovenskej klasike.

Na Veľkonočný pondelok o 7:00 hodine odvysiela Rádio Devín Veľkonočné Ladenie so Stanislavom Hudákom a o 10:00 hodine špeciálnu Ars musicu s témou Radosť, žart, nezbednosti – v dielach naprieč žánrami. O 15:50 hodine zaznejú premiérové verše Stanislava Hábera: Ora pro nobis.

Popoludní o 16:00 hodine sa v Musice folklorice predstaví jarný a veľkonočný projekt Euroradio 2023. Poslucháči si budú môcť vypočuť výber z príspevkov vyše 20 rozhlasových staníc, ktoré sa tento rok do programu zapojili. O 19:00 hidine v Exkluzívnych koncertoch zo sveta zaznejú diela Antonia Vivaldiho, Bélu Bartóka, Ludwiga van Beethovena a Felixa Mendelssohna.

Radio Slovakia International

Toto rádio sa počas veľkonočných sviatkov bude venovať témam:

  • O symbolike a význame  najväčších kresťanských sviatkoch  v podaní etnologičky  Z. Beňuškovej. Veľkonočný odkaz odpustenia v kresťanstve – rozhovor s kňazom  Jozefom Jančovičom z Jaroviec;
  • Pútnické miesta, krížové cesty, kalvárie (Rajecká Lesná, Šaštín, Marianka, a i.);
  • Prešovská galéria-nová expozícia: Slovenské sakrálne umenie;
  • Tradícia maľovaných kraslíc a  súčasné trendy.  Ako sa vyrábajú veľkonočné korbáče? Ľudové tradície v regiónoch Slovenska – šibačky, polievačky;
  • Slovenský zväz košikárov si uvedomuje, že aby toto tradičné remeslo prežilo, košikári musia spolupracovať a pomáhať si. Preto vo Vrbovciach  zakladajú nový prútnik Vŕbky z Vrboviec, kde budú pestovať viaceré odrody vŕb, určené na pletenie. Tento priestor bude zároveň miestom rozvoja tohto remesla, sympózií, aj so zahraničnou účasťou;
  • Ako vnímajú cudzinci  žijúci v SR slovenské veľkonočné tradície? A ako tieto sviatky vnímajú mladí ľudia na Slovensku?;
  • Tradície v modernom svetle;
  • Ukrajinskí študenti sa zapájajú do veľkonočných aktivít  na Slovensku;
  • Ukrajinec o veľkonočných tradíciách na Ukrajine a na Slovensku;
  • Veľká noc na Slovenskej katolíckej misii v nemeckom Frankfurte nad Mohanom (rozhovor so slovenským farárom Jurajom Sabadošom);
  • Veľká noc v slovenskom svete – sviatky v živote Slovákov vo Veľkej Británii, Taliansku,  Poľsku, Maďarsku, Srbsku a Chorvátsku;
  • Kulinársky aspekt slovenskej Veľkej noci. Prípravy veľkonočného menu začínajú už niekoľko dní pred samotnými  sviatkami;
  • Veľkonočné motívy v slovenskej ľudovej piesni.
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 09:49