Asociácia súkromných televíznych vysielateľov
StoryEditor

Súkromní vysielatelia odmietajú ďalšie poplatky za pripojenie

26.04.2023, 13:26
Autor:
TASRTASR

Na zvýšené náklady pre vysielateľov, ktoré by predstavovala daň za pripojenie, by doplatili diváci drahšími streamingovými službami a menej kvalitným obsahom.

Asociácia televíznych vysielateľov Slovenska  na to upozorňuje v reakcii na konzultáciu Európskej komisie, týkajúcej sa možnosti zavedenia poplatku za pripojenie.

ATVS približuje, že spoplatnenie prenesených dát by sa týkalo poskytovania napríklad audiovizuálnych služieb na požiadanie, prostredníctvom ktorých môžu diváci cez internet sledovať filmy, seriály či zábavné formáty. Generálny riaditeľ TV JOJ Marcel Grega upozorňuje, že ide o krok veľmi zlým smerom.

"Ak chce eurokomisia hľadať nové zdroje, napríklad na rozvoj infraštruktúry, nemala by to robiť spôsobom, ktorý ide proti trhu a uvalí na tvorcov a poskytovateľov obsahu z Európskej únie novú daň," zdôraznil. V zavedení nových poplatkov vidí nielen riziko zníženia konkurencieschopnosti a zhoršenia poskytovaných služieb, ale aj ohrozenie sieťovej neutrality, ktorá je základným princípom plurality a slobodných médií.

Generálny riaditeľ TV Markíza Matthias Settele poukazuje tiež na precedens zo zahraničia, ktorý nepotvrdil zmysluplnosť opatrenia.

"V Južnej Kórei zaviedli podobnú reguláciu v roku 2016, prakticky okamžite začali rásť náklady poskytovateľov obsahu aj koncových užívateľov a zároveň sa začala znižovať kvalita služieb pre zdieľanie online obsahu. Výsledkom je, že užívatelia platia viac za horšie služby a medzinárodní hráči tieto pravidlá všemožne obchádzajú – napríklad znížením kvality prenášaného videa, aby platili menej," uviedol Settele.

 ATVS pripomína, že podľa existujúceho konsenzu za prenos dát, bez rozdielu, o aké dáta ide, platí užívateľ prostredníctvom poplatku poskytovateľovi pripojenia.

Súkromní vysielatelia sa preto stavajú zásadne proti novým poplatkom a žiadajú kompetentných odmietnuť takéto úvahy. "Sme tiež pripravení vysvetľovať konkrétne detaily a argumenty, ktoré sú za našim postojom," deklarujú.

 

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 05:12