StoryEditor

Víkendové diskusie: O tom, či hrozí zrušenie priamej voľby prezidenta i o spájaní pravice

26.05.2023, 19:49
Autor:
michmich

Čisto mužské osadenstvo vo víkendových politických reláciách príde oživiť prezidentka SR Zuzana Čaputová.

image

Sobotné dialógy.

Sobotné dialógy

Prvú víkendovú diskusiu prinesie naživo už tradične RTVS v sobotu 27. mája od 12:10 hodiny na Rádio Slovensko, ale aj vo vysielaní spravodajskej :24.

Hosťami moderátorky Marty Jančkárovej bude tentoraz predseda NR SR a predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár a podpredseda Európskeho parlamentu a predseda hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka.

Tentoraz budú témy ich diskusie chod NR SR v aktuálnej predvolebnej situácii, riadenie štátu, spolupráca vlády a parlamentu, ale aj trendy na politickej scéne a možný vývoj a výzvy po voľbách.

image

V politike.

V politike

V nedeľu odštartuje maratón diskusných relácií ako prvá, už tradične ta3. V relácie v Politike bude s hosťami diskutovať na aktuálne politické témy moderátor Rastislav Iliev. V štúdiu tentoraz privíta predsedu strany KDH Milana Majerského, predsedu strany SNS Andreja Danka a pridá sa aj predseda strany Most-Híd László Sólymos.

image

O 5 minút 12.

O 5 minút 12

Druhá nedeľná diskusia bude rozdelená, rovnako ako pred týždňom, na dve časti.Diskusiu O 5 minút 12 bude RTVS vysielať v nedeľu 14. mája od 11:55 hodiny na Jednotke a aj v spravodajskej :24. V prvej časti bude moderátor Marek Makara diskutovať s prezidentkou Slovenskej republiky Zuzanou Čaputovou.

Pýtať sa jej bude aké má očakávania od vlády odborníkov pri spravovaní štátu, no diskutovať budú aj o rozbiehajúcej sa politickej kampani a možnom vývoji a výzvach po voľbách. Prezradí konečne aj to, či bude budúci rok znovu kandidovať v prezidentských voľbách? 

V druhej časti budú posťami diskusie poslanec NR SR a podpredseda strany SaS Branislav Gröhling a poslanec NR SR a člen predsedníctva strany Demokrati Juraj Šeliga.

Marek Makara bude od nich zisťovať či podporia programové vyhlásenie úradníckej vlády, ale zhodnotia spolu aj dosah prijatých a navrhovaných zákonov z poslednej schôdze parlamentu. No diskusiu zamerajú aj na preskupovanie síl pred voľbami a vývoj v stredopravom spektre strán s možnosťami povolebného vývoja. 

image

Na telo.

Na telo

Demokrati podozrievajú Smer-SSD a Roberta Fica, že chcú zrušiť priamu voľbu prezidenta. Tí to však odmietajú rovnako ako aj Peter Pellegrini, ktorý tvrdí, že by niečo také jeho strana nepodporila.

Od obvinenia čelných predstaviteľov Smeru-SSD v kauze Súmrak uplynul jeden rok. Robert Fico a bývalý minister vnútra Robert Kaliňák boli obvinení vo veci založenia a zosnovania zločineckej skupiny a ďalších skutkov. Stíhaní boli aj za to, že vyzradili daňové tajomstvo bývalého prezidenta Andreja Kisku v prípade jeho firmy KTAG.

Eduardovi Hegerovi sa zatiaľ nedarí spojiť pravicu. Jeho ponuku odmietli viacerí politickí lídri vrátane Mikuláša Dzurindu či Milana Majerského.

Aj o týchto témach sa bude moderátor Michal Kovačič už túto nedeľu 28. mája 2023 v relácii Na telo rozprávať s exministrom obrany a podpredsedom strany Demokrati Jaroslavom Naďom a exministrom vnútra a členom predsedníctva Smeru-SSD Robertom Kaliňákom.

Relácia Na telo sa tradične začína o 13:00 hodine na obrazovkách TV Markíza a webe TVnoviny.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 15:10