StoryEditor

Po úmrtí Dana Heribana zažíva Druhá šanca ďalší problém. Extrémnu stratu divákov

30.05.2023, 20:42
Autor:
michmich

Kým záverečná epizóda 2. série úspešného seriálu prilákala k obrazovkám v rámci jesennej sezóny rekordné 563-tisícové publikum nad 12 rokov, repríza prvých dielov nezaujala ani 200 tisíc divákov.

Vyzerá to tak, že zlé načasovanie vysielania môže razom urobiť zo seriálového hitu prepadák jarného vysielania. Minuloročný megahit Druhá šanca sa totiž aktuálne pri reprízach na TV Markíza poriadne trápi. Divákov zjavne reprízy ani nie po roku od premiér nelákajú sledovať. Navyše keď sa to skombinuje s príjemným počasím, ktoré ťaha Slovákov von a tak sa menej zdržujú doma pri obrazovkách, má televízny líder zarobené na problém.  

image

Daniel Heriban sa už bohužiaľ do 3. série nevráti.

Diváci sa skôr nevedia dočkať nových dielov, aby zistili ako budú pokračovať osudy primára Fabiana a jeho kolegov a nechcú pozerať epizódy, ktoré majú ešte v živej pamäti.

Extrémny prepad

Markíza po ukončení úspešného 12 dielneho seriálu Klamstvo nasadila do pondelkového prime-timu reprízu oboch sérií jej minuloročného hitu Druhá šanca. A to rovno v dvojporcii za sebou. Zatiaľ stihla odvysielať počas dvoch pondelkových večerov štyri epizódy a to s extrémnym prepadom sledovanosti. 

Kým so záverečnou 16. premiérovou epizódou 2. série si Druhá šanca doslova podmanila divákov, aktuálne tak zažíva opačný problém. Posledná časť 2. série sa v pondelok 19. decembra 2022 stala v oboch hlavných cieľových skupinách suverénne najsledovanejším programom dňa v rámci ponuky všetkých slovenských staníc.

image

Repríza Druhej šance Slovákov nezaujala.

Vtedy v obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 v rámci jesennej sezóny dosiahla rating 10,3 percenta a rovnako trhový podiel jej vyskočil na 32,5 percenta.

Aj keď je pravda, že sa koncom decembra kvoli počasiu zdržuje večer pri obrazovkách oveľa viac divákov ako počas leta, aj tak ide o extrémne dramatický úbytok sledujúcich. 

Včera uhrala u komerčného publiku 3. epizóda prvej série, ktorú odvysielala Markíza od 20:30 hodine, len 2,7 percentný rating a podiel na trhu 11,4 percenta. Ďalšia časť, ktorú odvysiela hneď po prvej, skončila ešte horšie. A to s ratingom 2,1 percenta a trhovým podielom 13 percent. A to je naozaj hlboko pod priemerom stanice.

image

Druhá séria sa končila svadbou.

Markízu tak včera večer preskočili obe hlavné stanice konkurencie. TV Joj so seriálom Hranica a Inkognito a dokonca aj RTVS s filmom Bežím k tebe.

Hranica dosiahla rating 4,1 percenta a podielom na trhu išla na úroveň rovných 17 percent, nasledovný zábavný program Inkognito si pripísal rating 3,2 percenta a podielom na trhu išiel na 16,1 percenta.

Jednotka v prime time s filmom Bežím o život bodovala s ratingom 2,9 percenta a podielom na trhu na provni 12,6 percenta.

V univerzálnej skupine všetkých divákov nad 12 rokov sledovalo prvú včerajšiu epizódu Druhej šance len 183 tisíc divákov a ďalšia časť stratila ešte ďalších 63 tisíc divákov. Hranicu si pozrelo 264 tisícové publikum, Inkognito uprednostnilo 236 tisícové publikum a Bežím o život si zaplo 207 tisíc divákov.

image

Druhá šanca.

Stiahnu ju z vysielania?

Bude zaujímavé sledovať ako zareaguje televízny líder, lebo tieto výkony ich rozhodne tešiť nemôžu. A už duplom nie, keď sa majú pomaly púšťať do príprav natáčania tretej série.

A strata divákov nie je jediný problém, ktorý tvorcov teraz sužuje. Pred natáčaním tretej série musia vyriešiť ako bude pokračovať osud jednej z hlavných postáv, ktorú hral počas prvých dvoch sérií Daniel Heriban. Ten nečakane opustil minulý týždeň tento svet.

Podľa našich informácií ešte televízia nerozhodla, či postavu, ktorý Heriban hral, dajú stvárniť inému hercovi, ale upravia talianske scenáre. V Taliansku totiž už začali tretiu sériu natáčať 15. mája a do médií už stihli preniknúť informácie, že postava psychológa, ktorú hral zosnulý herec, bude súčasťou tretej série. 

No vráťme sa ku aktuálne vysielaným reprízam prvých dvoch sérií. Je dosť pravdepodobné, že Markíza kvôli trápeniu so sledovanosťou stiahne predčasne seriál z prime-timeu a odvysiela ho v inom čase a na pondelkový večer zaradí nejaký iný program. 

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 04:57