Z nežnej predavačky v Dunaji rázna policajtka na Vysočine!
StoryEditor

Z nežnej predavačky rázna policajtka! Dunaj síce pauzuje, no Hilmerová na Markíze zostáva

01.06.2023, 07:20
Autor:
michmich

Na obrazovky televízneho lídra namiesto dobového seriálového hitu prichádza už od 1. júna každý utorok a štvrtok o 20:30 hodine nový český kriminálny seriál Odznak Vysočina, v ktorom hlavnú úlohu stvárni obľúbená slovenská herečka.

Policajná stanica vyšetrovacieho tímu v seriáli Odznak Vysočina je umiestnená do malebného fiktívneho mestečka Veselá na Vysočine, ktorá okrem krásnej prírody ponúka divákom aj svoje drsné stránky. Príroda sa tak vlastne stáva jedným z hlavných hrdinov celého diania.

image

Odznak Vysočina.

„Krajina je pre naše príbehy veľmi dôležitá, príroda a prostredie je odrazom našich postáv, takže oboje hralo veľkú úlohu už v scenároch. Lokácie sa teda hľadali na základe scenára, tak aby mali atmosféru a sedeli k napínavým zápletkam. Museli sme prechádzať Vysočinu zo všetkých strán a hľadať. Ale pretože je Vysočina naozaj krásna a rôznorodá, podarilo sa nám nájsť skvelé miesta,“ láka divákov producent seriálu Vratislav Šlajer.

Čeština si vyžiadala hodiny príprav navyše

Monika Hilmerová kriminálny televízny žámer okúsila po prvýkrát a rovno ju TV Nova, od ktorej seriál prebrala Markíza, obsadila do hlavnej postavy. Ak by ste si mysleli, že obľúbenej herečke budú najväčší problém robiť akčné scény a vraždy, tak ste netipovali správne. Bola to výzva hrať v češtine.  

image

Odznak Vysočina.

"Pred hraním v cudzom jazyku mám vždy rešpekt. Či už to bolo vo filmoch, kde som hovorila anglicky či nemecky, alebo keď hovorím po česky. Pretože aj keď je čeština podôbná slovenčine, je to predsa len iný jazyk. Každým filmom, v ktorom som hrala v češtine, sa učím a pracujem na nej. Mám za sebou snímky Prameň života, Obete a vrahovia, Svadba na bojovom poli, Devätnásť klavírov, Vohnice a Kiliján a ďalšie. Ale asi najviac mi pomohlo, keď som polroka žila v Prahe v priebehu natáčania seriálu Svetlá pasáže. Hrala som hlavnú postavu, takže ten intenzívny čas strávený v Česku mi pomohol, aby som sa česky naučila trochu viac. Pri natáčaní Odznaku Vysočina som v práci na češtine pokračovala, absolvovala som znovu aj lekcie s lektorkou českého jazyka. Denne som sa učila českú výslovnosť a príprava na každý natáčací deň bola preto dlhšia, ako keď hrám v slovenčine a nemusím sa na reč sústrediť," vysvetlila herečka. 

image

Odznak Vysočina.

A kto je kto v novom seriáli? 

Tím vyšetrovateľov vedie skúsená policajtka Dana Skálová, ktorej sekunduje jej mladšia kolegyňa Kateřina Vlčková. Tie dopĺňa svojrázne trio pozostávajúce z problémového drsniaka Petra Bacha, bývalého lekára Karla Šmída a policajného nováčika Vaška Kociána. Podme si priblížiť jednotlivé hlavné postavy nového krimiseriálu.

image

Monika Hilmerová.

Dana Skálová (Monika Hilmerová) je skúsená policajtka, vľúdna šéfka celého tímu. Rozumie ľuďom a vždy sa snaží pomôcť. Nerada sa necháva obmedzovať pravidlami a zvyklosťami. Žije tak trochu v chaose, nerieši papierovanie a občas chodí neskoro, jej práca je ale pre ňu vždy na prvom mieste.

image

Simona Zmrzlá.

image

Martin Hofmann.

Kateřina Vlčková (Simona Zmrzlá) sa do Veselej prisťahovala z Brna, je vydatá a vracia sa do práce po materskej dovolenke. Na rozdiel od Dany je veľmi pedantná, ctí si pravidlá, miluje poriadok a systém. Neustále si dopĺňa vzdelanie, študuje nové metódy a postupy.

Petr Bach (Martin Hofmann) sa často dostáva do problémov, nechá sa rýchlo vyprovokovať, v teréne je ako ryba vo vode, vie skvele strieľať a je fanúšik áut. Je cynický, vtipný, az viacerých dôvodov je nie vždy pre jeho šéfku ľahké ho nejako skrotiť.

image

Michal Suchánek.

image

Patrik Děrgel.

Karel Šmíd (Michal Suchánek) je bývalý obvodný lekár, ktorého život pripravil o všetky ilúzie, a preto nastúpil k polícii a urobil z neho samotára. K problémom pristupuje zodpovedne, ale nemá rád zbytočnú byrokraciu a tabuľky. Vďaka svojim znalostiam biológie a anatómie je veľmi platným členom tímu.

Vašek Kocián (Patrik Děrgel), obľúbenec všetkých, s policajnou prácou ešte len začína. Pôsobí dôveryhodne a pokojne, ľudia sa mu preto neboja dôverovať. Je bývalý skaut a má pevne nastavené morálne hodnoty. Ako chlapec z dobrej rodiny si prvýkrát v živote musí vybojovať svoje miesto pod slnkom.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 13:46