StoryEditor

Globálny dopyt po ázijskej produkcii v streamingu výrazne rastie

05.06.2023, 19:30
Autor:
redred

Odštartoval to seriál Squid Game a tento rok to podporili aj oscarové produkcie Minari a Všetko, všade, naraz. Fanúšikovia sa nevedia dočkať druhej série Squid Game. Kedy bude v ponuke Netflixu?

Aj vy ste si všimli, že v ponuke medzinárodných streamovacích služieb je vo veľkej miere zaradená ázijská tvorba? Úspešná dramatická séria „Squid Game“, či ďalšie kórejské seriály, ako aj nedávny úspech filmov ako Minari a Všade, všetko, naraz pomohli zvýšiť dopyt po filmoch a televíznej produkcii v ázijskom jazyku a to doslova po celom svete.

Výraznej ponuke produkcie ázijskej tvorby sa nevyhnete u všetkých streamovacích gigantov, ale veľký boom zažíva aj špecializovaný streamer Rakuten Viki, ktorý sa zameriava práve na ázijskú zábavu.

image

Minari.

Obľúbený po celom svete

„Podiel globálneho dopytu po ázijskom jazykovom obsahu dosiahol v prvom štvrťroku tohto roka 25 percent, čo je nárast približne o 15 percent v porovnaní rovnakým obdobím roku 2020,“ uviedol štatistiku poskytovateľa údajov Parrot Analytics web cnbc.com.

image

Len časť veľkej ponuky ázijskej produkcie u medzinárodných streamerov.

„Zatiaľ síce ponuka takéhoto obsahu prevýšila dopyt, čiže sa vyrába viac, ako ľudia sledujú, ale priepasť medzi nimi sa zmenšuje,“ povedal Brandon Katz, stratég zábavného priemyslu v spoločnosti Parrot. Počas prvého štvrťroka bola ponuka o 4,7 percenta vyššia ako dopyt, no je to zlepšenie z 9,8 percenta pri porovnaní s prvým štvrťrokom 2020.

„Niektorí by si mohli myslieť, že celosvetovo prevyšujúca ponuka nad dopytom by mohla znamenať mierny pokles investícií. Ale tento rozdiel sa veľmi zmenšuje,“ dodal Katz a poukázal na úspech hitov Netflixu, ako sú „All of Us Are Dead“ a „The Glory“.

image

Všetko, všade, naraz.

Od začiatku tohto roka si ázijské tituly spolu s Squid Game a Extraordinary Attorney Woo nepretržite pripísovali pozície na prvých štyroch miestach v 10 celosvetových top neanglických televíznych hitoch Netflixu. Thriller show „Squid Game“ obsadzoval dlhodobo prvé miesto.

Minulý mesiac Netflix uviedol, že rozšíri svoj kórejský obsah, čo zhruba zdvojnásobí celkovú investíciu do takejto tvorby. Streamovacia služba informovala, že v priebehu nasledujúcich štyroch rokov plánuje investovať 2,5 miliardy dolárov do produkcie ďalších kórejských seriálov a filmov.

Netflix tak rozhodol po zistení, že až 60 percent všetkých ich predplatiteľov si v roku 2022 pozrelo aspoň jeden kórejský titul. A práve kórejská produkcia je zo všetkých azijských krajín na čele záujmu.

image

Extraordinary Attorney Woo.

„Naším hlavným zameraním je miestne publikum v Kórei. Zistili sme, že keď šou miluje kórejské publikum, tak je veľmi, veľmi vysoká pravdepodobnosť, že ju bude milovať publikum na celom svete,“ povedal viceprezident Netflixu pre kórejský obsah Don Kang.

Mimo hlavného prúdu

Rakuten Viki je streamovacia služba vlastnená japonským gigantom elektronického obchodu Rakuten, ktorá sa zameriava na ponuku ázijského jazykového obsahu a poslednú dobu zažíva výrazný boom.

image

Všetko, všade, naraz.

Spoločnosť uviedla, že jej základňa registrovaných používateľov vzrástla v roku 2022 celosvetovo o 27 percent, čo viedlo streamera k zvýšeniu investícií do obsahu o 17 percent. Kórejský obsah zostáva na prvom mieste záujmu, ale zvýšila sa aj sledovanosť relácií v japončine, čínštine a thajčine.

Karen Paek, viceprezidentka marketingu v Rakuten Viki, uviedla, že hoci spoločnosť pôsobí v ázijskom zábavnom priestore už viac ako 10 rokov, v poslednom čase zaznamenala rastúci záujem z celého sveta.

Používateľská základňa Rakuten Viki bola taká zanietená, že preklad a titulky k veľkej časti jej obsahu v skutočnosti vytvára komunita dobrovoľníkov po celom svete. „Vidíme posun v záujme u publika, pokiaľ ide aj o čínske a japonské drámy, ako aj na žáner Thai boy love“, povedala Karen Paek.

image

Minari.

Squid Game 2

No a už keď rozoberáme ázijskú produkciu u veľkých streameroch, tak rozhodne nemôžeme vynechať pokračovanie Squid Game. Netflix uverejnil svoju najsledovanejší seriál do svojej ponuky v septembri 2021 a razom sa stal fenoménom.

Americký streamer vlani v lete vydal teaser, ktorým oficiálne potvrdil druhú sériu „Squid Game“. Film o dlhoch a chudobe, ktoré vedú ľudí k drastickým život ohrozujúcim rozhodnutiam v čase, z časti až mrazivo pripomínal skutočný svet počas globálnej finančnej krízy, sa tak dočká pokračovania.

image

Extraordinary Attorney Woo.

Existuje šanca, že dátum vydania druhej série stihnú autori ešte v budúcom roku 2024, ale začína sa čoraz častejšie spomínať aj začiatok roku 2025. Tlak na autorov a hercov je obrovský, keďže fanúšikovia im dávajú pocítiť, že druhú sériu očakávajú minimálne rovnako vzrušujúcu ako prvú. Netflix okrem presného nasadenia druhej série drží pod pokrievkou aj jej dej. Niečo málo odhaľuje aspoň obsah trailerov, ktoré Netlix vypustil do sveta. 

Akokoľvek sa táto show stala neuveriteľne populárnou, je ťažké uveriť, že stačilo málo a Squid Game by nikdy nenatočili. V rozhovore pre Vanity Fair jeho tvorca Hwang Dong-hyuk prezradil, že prvýkrát sa snažil prestaviť námet už v roku 2009 ako celovečerný film, ale projekt investor zamietol.

"Ľudia mi hovorili, že je to príliš nereálne," povedal. Hwang tak scenár odložil a sústredil sa na iné projekty. Našťastie to s Squid Game nevzdal a vrátil sa k scenáru v roku 2018. Zaujímavosťou je aj to, že sám autor prezradil, že existovala aj alternatívna verzia konca prvej série a dlho zvažovali ktorú nakoniec použijú.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 02:20