StoryEditor

SYNOT sa zbavuje svojich mediálnych aktivít v Česku. Chce sa sústrediť na slovenský trh

06.06.2023, 18:49
Autor:
ČTKČTK

Spoločnosť u nás vlastní denník Pravda. 

Spoločnosť Synot Invest podnikateľa Iva Valentu predala celý svoj podiel 70 percent v českej spoločnosti Our Media, ktorá prevádzkuje web Parlamentní listy.cz. 

Novými vlastníkmi Parlamentných listov so zhruba 300-tisíc čitateľmi denne sú vydavatelia a mediálni podnikatelia Marek Španiel a Slavomír Pavlíček.

Synot uviedol, že to považuje za ukončenie svojich celoplošných mediálnych aktivít v Česku. Firma sa chce sústrediť na rozvoj svojich podnikateľských aktivít v oblasti médií na Slovensku, kde vlastní denník Pravda.

Noví väčšinoví vlastníci novozaloženej vydavateľskej spoločnosti Naše Médiá sú zakladatelia herného štúdia Bohemia Interactive. Ďalšími akcionármi potom sú Michal Voráček, Jiří Čermák a Ján Holoubek, ktorí aj naďalej zostávajú súčasťou tohto projektu.

Naše Médiá si podľa svojho oznámenia na webe kladie za cieľ pomôcť projektu Parlamentných listov s ďalším rozvojom a pokúsiť sa o zvýšenie jeho ratingu a reputácie v nasledujúcich rokoch s dôrazom na pôvodnú tvorbu, objektivitu, nezávislosť a etický kódex redakcie.

"Sloboda slova je slobodou hovoriť veci, ktoré niekto iný nechce počuť. Snaha umlčať alebo vylučovať kohokoľvek zo spoločenskej rozpravy pre jeho názory je preto pre mňa úplne neprijateľná," uviedol Španiel.

"Chceme, aby mali čitatelia k dispozícii čo najširšiu paletu názorov a informácií a dať im možnosť si sami rozhodnúť, čo chcú čítať a čo si chcú myslieť a hovoriť," komentoval svoj vstup v úlohe spolumajiteľa do novej spoločnosti Pavlíček.

Nasledujúce mesiace chce nový vlastník intenzívne pracovať na implementácii nových stratégií a nástrojov, ktoré pomôžu webu v ďalšom rozvoji.

Marek Španiel a Slavomír Pavlíček podľa webu Zoznam Správy prostredníctvom skupiny SPM už od roku 2016 investujú do tradičných českých spoločností, nehnuteľností i médií. Do mediálnej divízie SPM patrí napríklad týždenník Echo. SPM vlani na jeseň tiež kúpila rozhlasovú stanicu Radio Z od Czech Media Invest (CMI) podnikateľa Daniela Křetínského.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 16:00